Plante benefice pentru femeile însărcinate

TOTUL DESPRE MAME


Pe durata sarcinii dar și a alaptării trebuie să fim vigilente cu ce remedii folosim pentru că orice substanță pe care o folosim influențează și starea copilului. Însă natura vine în ajutorul femeii însărcinate cu o varietate de plante benefice atât pe durata sarcinii cât și în timpul travaliului sau imediat după naștere. 

Fiecare viitoare mămică trebuie să știe ce plante sunt permise și ce plante sunt interzise în sarcină, în funcție și de propriu istoric medical, alergii etc. Foarte multe gravide se confruntă în sarcină cu greață și vărsături, care le produc multe neplăceri, suferă de hemoroizi sau constipație (în sarcină sau chiar după naștere) și mai ales se luptă cu edemele: picioarele umflate în sarcină.

Este de recomandat ca toate viitoarele mămici să folosească cât mai puțin produsele de sinteză din farmacii și să se adreseze medicilor pentru recomandări de produse naturale și alte suplimente folositoare, în funcție de afecțiunile pe care le prezintă.

 

Ce plante permise în sarcină putem să folosim

În emisiunea de azi, discutăm împreună cu medicul urolog-chirurg Margareta Cazacu despre posibilele remedii naturale pe care le putem folosi în funcție de stările și afecțiunile pe care le avem în sarcină.

Pentru greață și vărsături în sarcină ne sunt recomandate pe lângă sucurile de lămâi, portocale cu sau fără ghimbir și multe produse bogate în calciu, minerale și vitamine.

În caz de edeme: picioare umflate în sarcină, putem apela la antiseptice, cum ar fi albastrul de metil sau alte antiseptice. Plantele permise în sarcină pentru edeme sunt: merișorul, mugurii de mesteacăn, mătasea de porumb (ceaiul conține multe minerale, cel mai util fiind siliciul). Produsele diuretice pe care le putem folosi în sarcină sau după naștere nu trebuie folosite mai mult de două săptămâni și atunci trebuie multă precauție: coada șoricelului este foarte bună dar stimulează musculatura uterului și trebuie folosită cu multă moderație, în schimb coada calului este printre singurele plante diuretice care nu elimină mineralele din organism.

Cele mai folosite plante permise în sarcină pentru răceli sunt: florile de tei sau podbal, care pot fi folosite în infuzii, la care se poate adăuga bicarbonat de sodiu și ulei esențial de eucalipt. Uleiul de cătină este de asemenea foarte bun.

Printre plantele permise în sarcină și totodată antibiotice naturale se numără și ghimbirul (care se poate rade și prepara cu lămâie și miere de albine), usturoiul, ceapa sau turmericul, condimentul cu puternic efect antiinflamator.

Pentru hemoroizi și constipație în sarcină sunt nu numai permise dar și foarte indicate în sarcină: aloe vera, uleiul de ricin, fibrele din orz, ovaz, cereale integrale sau chiar o cură cu muguri de pomi fluctiferi, în perioada primăverii.

Un ajutor de nădejde în travaliu și naștere sunt si ergotul de secară, călina (mai ales pentru hemoragii) sau traista ciobanului, care stimulează contracțiile uterului.

Dacă ești însărcinată și vrei să afli mai multe despre ce plante sunt permise în sarcină și ce remedii naturale poți folosi în caz de răceală, te invităm să citești și interviul cu medicul Iulia Pădureanu.

Te-ar mai putea interesa