Importanța intervalului 0-3 ani în dezvoltarea personalității copiilor

TOTUL DESPRE MAME


Imediat după  naștere suntem atât de preocupate de hrana, somnul sau sănătatea copilului încât neglijăm tipul de informații la care-l expunem. Mizăm pe faptul că până la 3 ani copiii sunt prea mici ca să mai țină minte. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Ce trebuie să facem pentru a dezvolta personalitatea copiilor noștri?

Avem oare nevoie să petrecem cât mai mult timp cu cei mici la această vârstă sau să insistăm în a-i introduce în sistemul de învățământ (clasic sau alternativ) pentru a nu pierde nici un moment în care copilul ar putea învăța ceva? Nu contestăm necesitatea ca cei mici să poată fi împreună cu mămicile lor cât mai mult timp posibil dar trebuie să fim conștienți că de la vârste foarte mici, comunicarea dar și metodele prin care copiii învață pot fi dezvoltate, astfel încât ei să se poată crește armonios.

 

Cele mai importante lucruri pentru dezvoltarea personalității copiilor, de la 0 la 3 ani

Mamele trebuie să învețe care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facă sau să le exerseze împreună cu cei mici pentru dezvoltarea personalității lor, în această minunată perioadă de la 0 la 3 ani:

Primul în ordinea importanței este mișcarea. Trebuie să îi lăsăm să experimenteze, să le facem loc pe podea pentru a merge de-a bușilea, să le creăm toate condițiile să se miște în siguranță, în casă sau în altă parte.

Al doilea lucru foarte important este comunicarea cu copiii. Dar trebuie să fim atenți să fie o comunicare bazată pe cerințe și respect și nu o comunicare autoritară. Părinții, bunicii, bonele sau educatorii ar trebui să învețe să comunice împreună cu cei mici și nu să comunice doar către ei.

Al treilea lucru este concentrarea. Copiii au nevoie să rămână în concentrare. V-ați gândit vreodată că nu este un lucru tocmai bun să întrerupeți momentele de concentare a copiilor voștri doar din dorința de a le spune: „bravo!”, „foarte bine!”? Concentrarea este foarte utilă, în special la copiii mai mici. Prin concentrare, copiii învață, absorb informații, gândesc, studiază și își dezvoltă practic personalitatea.

În emisiunea din 16 aprilie, am discutat în exclusivitate cu reputatul pedagog Montessori, Patricia Wallner, despre cât de important este intervalul 0-3 ani pentru dezvoltarea personalității unui copil. Detalii despre cursurile metodei Montessori puteți găsi pe site-ul http://montessori.org.ro/ sau http://www.montessori-ami.org/.

Dacă doriți să aflați mai multe despre metoda Montessori, puteți citi despre metodele alternative de învățămând din România sau ce spun mămicile despre sistemul Montessori.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa