Tetanosul, o boală subestimată în România! Cum să vă protejați eficient din copilărie și până la vârsta adultă

Theodora Fintescu, redactor
Pot face tetanos atât adulții, cât și copiii, iar în cazurile grave boala este fatală
Singura metodă de a preveni tetanosul este vaccinarea.

Anual, în România se înregistrează câteva cazuri de tetanos, iar unele dintre ele sunt fatale. Boala apare atunci când anumiți spori bacterieni, Clostridium tetani, pătrund în organism prin intermediul rănilor.

Sporii bacterieni care provoacă boala se găsesc în pământ, în tractul intestinal și fecalele  animalelor și pot contamina diverse suprafețe și substanțe. Sporii pot rămâne ani de zile în mediu și sunt rezistenți la fierbere și îngheț. Germenii se pot dezvolta în răni profunde provocate de unghii murdare, cuțite, unelte, așchii de lemn sau mușcături de animale.
Odată ce țesuturile au fost contaminate prin intermediul unei răni, în condițiile lipsei de oxigen, sporii bacterieni produc o toxină foarte puternică care duce la tetanos. Boala este aproape imposibil de eradicat, tocmai din cauza prezenței în medii extrem de variate și extinse.

Cum se manifestă tetanosul

Boala are un debut brusc, cu sensibilitate la frig, senzaţia de arsură la nivelul rănii (când incubația este de scurtă durată), spasme musculare ale membrelor și/sau degetelor, iritabilitate accentuată, insomnie şi contractură musculară accentuată (care poate merge până la imposibilitatea de a deschide gura). Tratamentul bolii se face în spital, existând riscul sufocării și al complicațiilor respiratorii, ca urmare a contracturii musculare severe. Tratamentul constă în administrarea de antibiotice. Boala nu oferă imunitate, așa că vaccinarea este singura soluție de protecție chiar și pentru cei care au trecut prin boală, vaccinare care trebuie repetată la un interval de 10 ani.

Câți oameni fac tetanos în lume și în Europa

Pot face tetanos persoanele de orice vârstă, însă boala este mai frecventă și mai gravă în cazul nou născuților, care pot face așa numitul ”tetanos neonatal”. De cele mai multe ori fatal, acesta e frecvent în zonele rurale, acolo unde nașterile au loc la domiciliu, în mediu murdar și cu proceduri nesterile. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, tetanosul neonatal a omorât, în 2017, aproape 30.900 de copii, cu 96% mai puțin decât în 1988 când, în prima lună de viață, au murit din cauza tetanosului 787.000 de copii.

În ceea ce privește numărul total de decese provocate de această boală, se estimează circa 213.000- 293.000 de îmbolnăviri, anual. În Europa, boala este destul de rară. În 2017, conform Centrului European Pentru Prevenția și Controlul Bolilor, au existat 144 de suspiciuni de tatanos, 125 au fost confirmate, iar cazurile proveneau din 25 de țări europene.

Fetiță de 10 ani, la terapie intensivă

În Verona, Italia, o fetiță a fost spitalizată la mijlocul lunii iunie 2019, în stare gravă, din cauza tetanosului. Fata, care are 10 ani, se află la terapie intensivă, iar pronosticul medicilor este rezervat. În cazul ei, sporii bacterieni s-au dezvoltat într-o rană la genunchi, în urma unei căzături. Copilul nu primise vaccinare antitetanică.

În România, se înregistrează anual câteva cazuri de tetanos, precizează Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președinte al Societății Române de Microbiologie și membru în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.”Avem și noi cazuri în fiecare an, chiar aici la Institutul de Boli Infecțioase «Matei Balș». Am avut cazuri, unele dintre ele mortale, la persoane care nu fuseseră vaccinate. Vaccinarea antitetanică este o manevră de rutină care se face la camerele de gardă ale spitalelor după diverse accidente”.

Când se face vaccinul antitetanic

Vaccinul antitetanic, singurul care poate preveni îmbolnăvirea, conține o toxină inactivată, care produce anticorpii necesari în caz de infectare. Vaccinul se comercializează din anul 1938, iar în România, conform schemei naționale de vaccinare, se administrează după cum urmează:

  • La 2, 4 și 11 luni în cadrul vaccinului hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), care are următoarele antigene în componență: difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat, haemophilus influenzae tip b, hepatitic B.
  • La 6 ani în cadrul vaccinului tetravalent (diftero- tetano- pertussis-polio), care are următoarele antigene în componență: difteric, tetanic, pertussis acelular, poliomielitic trivalent inactivat.
  • La 14 ani, în cadrul vaccinului diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa)

În ceea ce privește vaccinarea adulților, aceasta se poate face preventiv doar contra cost, neexistând la această oră în România programe prin care să se poată face, gratuit, rapeluri la vaccinurile făcute în copilărie. Persoanele care se prezintă la camerele de gardă cu răni primesc și vaccin tetanic, dacă medicul consideră că se impune acest lucru. Dr. Alexandru Rafila spune că introducerea rapelului la adulți, o dată la 10 ani, ar face ca vaccinarea la camera de gardă să nu mai fie necesară în caz de accidentare.

Pentru mai multe informații despre tetanos, urmăriți mai jos un interviu cu Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Acest articol face parte din campania „Pe tot parcursul vieții, vaccinarea salvează vieți”, inițiată de către Asociația Pro Imunizare. Campania își propune să informeze și să educe în ce privește imunizarea prin vaccinare.

Te-ar mai putea interesa