De ce este necesară vaccinarea de rapel pe tot parcursul vieții?

Monica Tătaru, redactor
vaccinare de rapel adulti
Vaccinările de rapel sunt esențiale la tinerii adulți pentru a menține protecția obținută prin imunizările din copilărie

De ce este necesară vaccinarea de rapel pe tot parcursul vieții? Vaccinarea DTPa oferă protecție împotriva tetanosului, difteriei și tusei convulsive. Tinerii adulți se află la vârsta marilor descoperiri. Adesea, practică sporturi, călătoresc mult, descoperă lumea și pe ceilalți. Este o perioadă trăită intens, dar și una în care sănătatea nu ar trebui să treacă pe un plan secund, iar vaccinările de rapel sunt esențiale pentru menține protecția obținută prin imunizările din copilărie. Explicăm în articol ce vaccinuri sunt recomandate adulților activi, cu ajutorul experților.

Trei dintre bolile cuprinse în schema de vaccinare a copiilor sunt difteria, tetanosul și tusea convulsivă (pertussis). Un rapel al acestui vaccin (Tdap) este recomandat și adolescenților la vârsta de 14 ani, acesta fiind de altfel și ultimul acoperit gratuit la medicul de familie de schema națională de vaccinare. Important de spus este faptul că protecția oferită de acest vaccin este asigurată pe o perioadă de până la 10 ani, iar efectuarea vaccinărilor după 18 ani intră în responsabilitatea adultului, în România neexistând un program coerent de susținere sau compensare din partea Ministerului Sănătății.

De ce este necesară vaccinarea de rapel pe tot parcursul vieții? Difteria, o boală care făcea victime în rândul copiilor și adolescenților

Una dintre afecțiunile pentru care se asigură protecție prin vaccinarea de rapel este difteria. La începutul secolului XX, difteria era o cauză comună de mortalitate în rândul copiilor și adolescenților. Foarte frecventă în trecut, difteria se întâlnește mult mai puțin acum, dar nu este o boală complet eradicată. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că anual sunt identificate între 4.000 și 8.000 de cazuri în întreaga lume. În Europa sunt anual zeci de cazuri iar un deces a fost raportat în 2016, în Belgia, în acest caz fiind vorba de un copil nevaccinat. „Au mai fost cazuri sporadice de difterie în Europa, mai ales acum în contextul valului de migrație din nordul Africii. Din această cauză, nu putem spune că pericolul reapariției acestei boli a dispărut”, atenționează Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președinte al Societății Române de Microbiologie și membru în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

Vaccinați-vă înaintea călătoriilor în țările orientale

Difteria este încă prezentă în țări precum cele din Asia de Sud-Est (Thailanda, Indonezia, Filipine), America de Sud, Orientul Mijlociu, Africa (Algeria, Madagascar, Nigeria, Zambia). Deși cazurile grave se întâlnesc în special la vârste mici, un număr mare de îmbolnăviri apar astăzi la adolescenții și adulții nevaccinați sau incomplet vaccinați. Această problemă impune menținerea unui ritm adecvat de vaccinări pentru a preveni răspândirea bolii.
Un studiu efectuat în Belgia pe un eșantion de adulți a arătat că populația din această țară nu are o imunitate satisfăcătoare împotriva difteriei.

Rapelurile vaccinale Tdap sunt deci recomandate, după vârsta adolescenței. De asemenea, este important ca cei care călătoresc în țările din regiunile amintite să se imunizeze.

Tetanosul. O plagă minoră ce poate duce la deces

Tetanosul este o maladie infecțioasă gravă, adesea mortală în absența unei intervenții medicale imediate. Boala atacă sistemul nervos și produce contracții musculare intense, decesul aparând prin sufocare.

Tetanosul este cauzat de o toxină produsă de bacteria Clostridium tetani. Sporii acestei toxine sunt prezenți în mediul înconjurător, în special în sol sau pe suprafața unor obiecte precum cuie, sârme etc. Din cauza rezistenței bacteriei la căldură și la substanțele antiseptice, sporii pot supraviețui ani de-a rândul.

Contaminarea cu tetanos se produce prin intermediul unei răni, uneori banale. Tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta. Simptomele care sugerează infecția tetanică sunt rigiditatea, apariția spasmelor și convulsiilor, dureri de cap, contracții musculare, transpirații excesive, febră.

Pentru cine ar trebui să fie obligatoriu vaccinul împotriva tetanosului?

Toate persoanele prezintă un potențial risc de a se infecta cu tetanos. Persoanele vârstnice și bebelușii sunt considerate grupele de vârstă sensibile. Există însă și categorii de tineri și adulți pentru care este recomandată vaccinarea la fiecare 10 ani.

Vorbim despre:

  • lucătorii din domeniul agricol, cei care au contact direct cu solul sau animalele
  • persoanele care lucrează în laboratoare de cercetare biologică sau biologie clinică, umană sau veterinară
  • persoanele care efectuează autopsii sau cele care manevrează deșeuri medicale
  • O categorie aparte expusă riscului de infectare cu tetanos o reprezintă adulții activi. Cei care iubesc aventura, sportul, experiențele extreme care pot cauza diferite răni.

Dezinfectarea rănilor nu este însă de ajuns când vorbim despre tetanos. După ce a pătruns în piele, bacteria începe să producă toxine care provoacă spasme musculare. Acestea pot bloca căile respiratorii, ducând la sufocare. Toxina tetanică poate să afecteze și inima.
Din cauza prezenței sale în mediul înconjurător, eradicarea nu este posibilă. Important de știut este faptul că tetanosul nu se transmite de la o persoană la alta, iar vaccinarea celorlalți nu ne va asigura protecție. Singura cale de apărare împotriva tetanosului rămâne vaccinarea individuală.

De ce ar trebui să se vaccineze tinerii împotriva tusei convulsive?

Nu în ultimul rând, vaccinarea de rapel protejează de o boală din ce în ce mai des întâlnită – pertussis sau tusea convulsivă, una dintre cele mai contagioase boli trasmisibile. Provocată de o bacterie (Bordetella pertussis), boala provoacă crize de tuse necontrolată. Tusea poate fi extrem de violentă, putând duce la ruperea coastelor, spargerea vaselor de sânge sau apariția herniilor. Copiii mici pot avea crize de apnee. Cazurile grave duc la apariția pneumoniei și deces.

Extrem de multe cazuri se întâlnesc în cazul copiilor mici, iar de majoritatea îmbolnăvirilor în rândul copiilor sunt responsabili adulții nevaccinați din jurul lor. De aceea, este important să le asigurăm copiilor protecție prin imunizarea tinerilor și a persoanelor adulte din familie (inclusiv bunici sau bone).

De ce și adulții trebuie să facă vaccinare de rapel pe parcursul vieții? Vaccinarea Tdap, barieră pentru răspândirea tusei convulsive

Având în vedere că nou-născuții nu pot fi imunizați împotriva tusei convulsive până la vârsta de două luni și ținând cont de severitatea bolii la vârste foarte mici, medicii propun două soluții alternative de prevenție:

  • Imunitate transmisă. Femeile gravide ar trebui să se vaccineze Tdap în ultimul trimestru de sarcină. Săptămânile 27 -36 sunt ideale pentru această imunizare, corpul mamei având timp necesar să producă anticoprii necesari. Rezultatul: bebelușul primește un nivel mare de anticorpi care îl vor proteja până când acesta va primi propriul vaccin.
  • Strategia „cocon”. Membrii familiei care vor avea un contact prelungit cu bebelușul ar trebui să se vaccineze Tdap. Această recomandare promovează tehnica coconului. În acest fel, prin vaccinarea adulților, se reduce riscul infectării nou-născutului.

Pentru mai multe informații despre importanța vaccinării de rapel la adulți, urmăriți mia jos un interviu realizat cu Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

Acest articol face parte din campania „Pe tot parcursul vieții, vaccinarea salvează vieți”, inițiată de către Asociația Pro Imunizare. Campania își propune să informeze și să educe în ce privește imunizarea prin vaccinare.

Te-ar mai putea interesa