Reguli de siguranță pentru a lăsa un copil singur acasă. Când știi că cel mic e pregătit

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
baiat-cu-camasa-alba-si-mainile-intinse-razand-in-bucatarie
Pentru un copil care rămâne singur acasă trebuie luate toate măsurile de siguranță, inclusiv în bucătărie. FOTO: Shutterstock

Pentru părinți, momentul în care sunt nevoiți să lase copilul singur acasă, este unul dificil. Însă, de multe ori, acest lucru nu poate fi evitat. Copilul va fi probabil entuziasmat de idee, dar trebuie să știe că are de respectat câteva reguli pentru a fi în siguranță în timpul în care părinții lipsesc de acasă.

Legislația din România – și din aproape toate țările europene – nu stabilește o vârstă de la care copiii pot fi lăsați singuri acasă. Această decizie este lăsată la latitudinea părinților. Însă, dacă minorul provoacă un accident sau este implicat în unul pe perioada în care a fost nesupravegheat, răspunderea revine în totalitate părintelui – chiar și în fața legii. Neglijența parentală se stabilește în funcție de mai multe aspecte, legate de vârsta copilului, de capacitatea sa de a sta singur acasă, de a fi responsabil și a-și purta de grijă, de mediul în care trăiește, de pericolele pe care le reprezintă obiectele din preajmă etc. Lucrurile stau diferit în Statele Unite. Acolo, părinții nu își pot lăsa copilul să rămână singur acasă dacă nu are cel puțin 6/ 8/ 10 sau chiar 14 ani (vârsta diferă în funcție de legislația fiecărui stat). În unele state americane legile sunt foarte dure în această privință, iar cei care nu-și supraveghează corespunzător copiii riscă pedeapsa cu închisoarea.

8 semne care îți arată dacă cel mic e pregătit să rămână singur acasă

La un moment dat, inevitabilul se va produce: copilul va fi nevoit să stea o vreme singur acasă. Sau, mai bine spus, orice părinte este nevoit, uneori, să-și lase copilul singur. Dar oare este copilul pregătit să o facă? Nu e părinte pe care să nu-l chinuie această întrebare. Iată o listă de semne care îți arată cât de pregătit este copilul tău.

Poate să rămână singur acasă dacă știe să folosească telefonul

La nevoie, puteți renunța la dictonul „fără ecrane!” și să-i puneți copilului în mână telefonul, doar pentru a exersa această situație. Dacă știe să butoneze, să formeze numere, atunci se va descurca și în caz de urgență pentru a apela părintele sau la 112.

Poate să rămână singur acasă dacă știe minime reguli pentru situații de urgență

Cu siguranţă ați fi mai liniştiți dacă cel mic are noțiuni de bază legate de siguranță și știe cum să se comporte în situaţii neprevăzute. Faceți jocuri de rol pentru a-i arăta cum să se comporte în diverse situații: de la incendiu la străini care bat la ușă. Atenție la obiectele sau materialele periculoase de prin casă (chibrituri, brichete, soluții toxice, cuțite etc.) Asigurați-vă că nu îi sunt accesibile și că știe că, folosindu-le, se expune la pericole mari.

Poate să rămână singur acasă dacă îi lăsați contactele de urgență pe frigider și știe să le folosească

Întotdeauna, pe ușa frigiderului (sau în alt loc ușor accesibil), cu litere mari trebuie trecute numerele de telefon de urgență: telefonul mamei, telefonul tatălui, al unei alte persoane de încredere și 112. Fiecare pe un post-it separat. Dacă are nevoie de ajutor iar voi nu sunteți disponibili, trebuie să știe exact pe cine să sune: un vecin, o rudă sau un prieten. Experții recomandă ca cel mic să aibă acces la cel puțin trei adulți aflați în proximitate. Îi puteți programa telefonul astfel ca cele trei numere să fie primele în lista pentru apelare. Informați adulții respectivi că sunt pe „lista scurtă” și că pot fi contactați în situații de urgență.

Poate rămâne singur acasă dacă știe pe de rost numerele de telefon ale părinților

Pe lângă numerele de telefon ale părinților, de care ar putea avea nevoie în situații de urgență, e de ajutor să știe un cod/ o parolă pe care vi le poate spune în caz că are nevoie de ajutor dar nu poate cere explicit acest lucru. Stabiliți împreună cu toți membrii familiei un loc sigur de întâlnire în caz că se întâmplă ceva. Sună ușor paranoic, însă poate fi vital un astfel de plan B.

Poate rămâne singur acasă dacă știe să ia decizii corecte

Dacă copilul vostru este impulsiv, are tendința de a se panica, dacă este ușor de influențat sau dacă urmează turma (mai ales la rele, indiferent de pericole), ar fi mai bine să mai așteptați până să-l lăsați singur acasă.

Poate rămâne singur acasă dacă știe să își pună masa

Dacă aveți mâncare în frigider, alimente care se pot încălzi la microunde, ingrediente care nu necesită folosirea aragazului, iar copilul se descurcă să mănânce singur, poate rămâne singur acasă.

Poate rămâne singur acasă dacă știe și respectă regulile casei

Înainte de a pleca, spuneți-i cât mai clar cu putință că atât el, dar și voi, adulții, sunteți responsabili și răspunzători de faptele lui. Explicați-i regulile și așteptările voastre înainte de a ieși pe ușă, iar ca să vă convingeți că le respectă, nu ar strica să-l „spionați” puțin, folosind un device conectat online.

Poate sta singur acasă atunci când vă spune că este pregătit

Oricâte sfaturi de parenting ați primi, comunicarea cu propriul copil este cea mai importantă. Dacă vă spune că este pregătit să rămână singur, mai mult ca sigur așa este. Copiii nu exagerează într-o situație care ar putea să-i sperie. Pe de altă parte, dacă aprinde toate luminile și exprimă anxietate atunci când plecați de acasă, probabil că nu este pregătit să rămână singur.

Cum vă pregătiți și cum pregătiți copilul să rămână singur acasă

Evaluați cu obiectivitate abilitățile copilului

Fiecare copil este diferit și trebuie evaluat în funcție de maturitatea, abilitățile și nivelul de confort pentru a putea fi lăsat singur acasă. Este suficient de mare pentru a fi lăsat singur? Poate să se exprime clar, să dea un telefon, să încuie ușile și să strige după ajutor? Știe să se bandajeze dacă se rănește? Ar trebui să aveți răspunsuri pozitive la această serie de întrebări ca să îl puteți lăsa – fără panică – singur. Nu uitați, toate aceste lucruri trebuie evaluate și în mod practic, prin simulări sau prin repetarea unor astfel de situații.

Stabiliți reguli clare pentru când copilul rămâne singur acasă

Regulile impuse atunci când copilul rămâne singur acasă trebuie stabilite împreună, de părinți și copil. Astfel, vor fi foarte clare pentru toată lumea. Discutați, răspundeți-i la întrebări, explicați-i ce pericole pot exista. Prezentați-i posibile scenarii și subliniați modul în care respectarea regulilor îl va menține în siguranță. Întocmiți împreună o listă a lucrurilor pe care nu are voie să le facă pe perioada în care nu este prezent în casă un adult: că „nu ne jucăm cu focul”, spre exemplu, și că nu are voie să folosească aragazul sau electrocasnicele, că nu are voie la instalația de gaze. Și nici să invite prieteni, dacă așa decideți.

Numere de telefon – memorate și afișate

Așa cum spuneam, copilul trebuie să memoreze numerele de telefon ale părinților și adresa exactă, și să știe că în situațiile în care ar fi în pericol poate apela numărul unic de urgențe 112. Ca să poată apela, ar trebui să aibă la îndemână un telefon funcțional sau un alt device cu funcție de apelare. 

Cheie de rezervă la un vecin de încredere

Minorul trebuie să știe cum funcționează încuietorile și elementele de siguranță de la ușă și ferestre (ar fi bine să instalați la ferestre mânere cu încuietoare). Ideal ar fi să lăsați cheia de rezervă a casei la un vecin de încredere. Acesta poate veni să verifice copilul la un moment dat. Și numărul vecinului ar trebui să se regăsească pe lista pentru situații neprevăzute.

Pregătit și pentru situații speciale

Se spune că paza bună trece primejdia rea. Și, chiar dacă v-ați luat toate măsurile de siguranță posibile, copilul trebuie pregătit pentru orice incident sau eveniment neplăcut. Ar fi indicat să aveți în casă o trusă de prim ajutor, iar copilul să știe ce ce are de făcut în cazul unei tăieturi sau al unei arsuri, spre exemplu.

Alte lucruri de luat în seamă

Alte măsuri de siguranță care trebuie luate când copilul rămâne singur acasă:

  • Asigurați-vă că detectorul de fum/gaze funcționează;
  • Depozitați medicamentele, produsele de curățenie și alte substanțe periculoase în spații la care nu are acces (chiar dulapuri încuiate); 
  • Asigurați-vă că nu are acces la obiecte ascuțite sau tăioase ori la surse de foc, cum ar fi brichete sau aprinzătoare pentru aragaz. Nici cheile mașinii nu ar trebui lăsate la îndemâna copilului;
  • Blocați accesul la balcon/terasă și setați geamurile astfel încât să poată fi deschide, la nevoie, doar pe funcția de rabatare;
  • Lăsați-i o gustare rece pentru a nu fi nevoie să umble la aragaz ca să-și încălzească mâncare; dacă, totuși, îi permiteți să-și încălzească mâncarea la cuptorul cu microunde sau la plita cu inducție, asigurați-vă că știe să le folosească în siguranță;
  • Dacă lipsiți de acasă seara, lăsați lanterne în locuri accesibile, în eventualitatea unei pene de curent.
  • Pentru a evita riscul să se plictisească sau să se simtă singur, puteți să îi lăsați o listă cu lucruri de făcut până vă întoarceți: să sorteze șosete, să își facă temele, să citească, să își facă ordine în dulap etc.

Cum cântăriți decizia

Decideți în funcție de contextul personal

În general, nu este o idee bună să lăsăm minorii sub 10 ani singuri acasă. Fiecare copil este diferit, e drept, însă, la această vârstă, majoritatea copiilor nu au maturitatea şi aptitudinile necesare pentru a reacţiona într-un caz de urgenţă, dacă sunt singuri. Gândiți-vă la contextul familial și personalitatea copilului, la zona în care locuiți și la amplasarea locuinței. Există vecini în apropiere pe care îi cunoașteți şi în care aveți încredere să ajute copilul în caz de urgenţă? Locuiţi pe o stradă aglomerată sau este o zonă aproape pustie? Care este rata infracţionalităţii în cartierul vostru?

Decideți după ce aveți toate răspunsurile

Este important să luați în considerare cum se descurcă copilul vostru în diverse situaţii. Iată câteva întrebări utile înainte de a face marele pas:

  • Are copilul tău un simţ dezvoltat al responsabilităţii? Își duce la îndeplinire sarcinile (temele pentru şcoală, treburile casnice)?
  • Cum se descurcă în situaţii neprevăzute? 
  • Cât de calm este atunci când lucrurile nu merg conform planului?
  • Poate cel mic să înţeleagă şi să urmeze măsurile de siguranţă?
  • Copilul tău este prudent sau este predispus la accidente?
  • Cunoaşte măsurile minime prim-ajutor?
  • Știe că nu are voie să vorbească cu străinii?

Decideți după ce faceţi o probă

Un mic experiment înainte de ziua cea mare poate fi o decizie înțeleaptă. Lăsaţi copilul singur acasă pentru aproximativ 30 de minute, cât timp voi rămâneți undeva în apropiere. La întoarcere, discutaţi modul în care a decurs totul în lipsa voastră şi puneţi la punct împreună diverse amănunte – fie ce n-a mers bine, fie ce ar putea să meargă şi mai bine sau cum să răspundă la situații neprevăzute.

Decideți după ce repetați informațiile esențiale

Repetați înainte de plecare „protocolul” în caz de urgență (dacă simte miros de fum, dacă sună cineva necunoscut la ușă etc.) și ce informații trebuie să ofere în cazul în care e nevoie să sune la 112.

Înainte de plecare, creați zona de confort

Explicați-i copilului din timp care va fi programul zilei, arătați-i pe ceas cât timp veți lipsi, răspundeți la orice întrebări ar avea și stabiliți o oră la care să vă auziți la telefon. Puteți plănui să vă sune imediat ce ajunge acasă de la şcoală, de exemplu, sau o anumită oră la care să îl sunați ca să fiți siguri că totul e în regulă. Precizați-i că dacă nu răspundeți imediat, îl veți suna cât de curând posibil înapoi.

Pentru ca timpul să treacă mai ușor și fără probleme, asigurați-vă că cel mic se simte în siguranță, chiar dacă nu îi sunteți în preajmă. Îi puteți lăsa gustarea preferată pe masă, alături de un bilețel prin care vă exprimați dragostea și încrederea în forțele sale. Îi puteți lăsa o surpriză care să îl țină ocupat – o carte sau noul număr din revista favorită. Sau îi puteți promite o rundă (demult amânată) din jocul lui preferat, la întoarcere, indiferent că trece ora de culcare. Trebuie să știe că eforturile sale sunt apreciate.

Dacă sunteți încă temători, puteți apela la ajutorul unui prieten de familie care să vină să petreacă măcar o parte din timp cu copilul. Explicați-i că e vorba doar despre a-i ține companie, nu despre baby-sitting. Sau puteți vorbi cu părinții celui mai bun prieten, dacă este de încredere, și să le propuneți ca cei doi să petreacă timpul împreună cât nu sunteți acasă. Sigur nu vor mai număra secundele până intrați pe ușă! Chiar și un căţel, o pisică sau chiar un hamster, pot fi o companie foarte bună pentru copiii care rămân singuri acasă. Cei mici se simt mult mai bine dacă au un animal în preajmă. 

Până la urmă, tot ceea ce puteți face este să vă asigurați că ați bifat tot ce trebuie (și tot ce v-a trecut prin minte) pentru ca cel mic să fie bine și în siguranță când e singur acasă. Apoi detensionați-vă! Cu pregătirea adecvată şi puţin exerciţiu, vă veţi descurca foarte bine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa