Fără plafon pentru indemnizația de creștere a copilului și concediu de doi ani!
Camera Deputaţilor a adoptat cu 263 de voturi „pentru”, ceea ce înseamnă unanimitate de voturi, proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim de 3400 de lei al indemnizației lunare pentru creșterea copilului.
Totodată, a fost eliminată obligativitatea exprimării opţiunii părintelui de a sta acasă un an sau doi. Legea va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, iar modificările ar trebui să intre în vigoare începând cu luna iulie 2016.
De precizat este faptul că premierul Dacian Cioloș a declarat în emisiunea „După 20 de ani”, difuzata pe 27 martie de ProTV, că nu vor fi alocați bani pentru majorarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului în cazul în care Parlamentul nu furnizează precizări cu privire la sursa acestei suplimentări, după cum ne informează Hotnews.
Ce alte schimbări prevede proiectul de lege privind acordarea indemnizației pentru creșterea copiilor?
Potrivit Agerpres, în urma acestor modificări persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, iar indemnizaţia de creştere a copilului lunară va putea depăși suma de 3400 de lei, plafonul maxim care este prevăzut în prezent.
Calculul indemnizației se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani. Indemnizația pentru creșterea copilului nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară. Luând în considerare faptul că salariul minim brut pe țara va fi de 1250 lei începând cu 1 mai, valoarea acestei indemnizații minime va fi de 1060 lei/lună.
De asemenea, în situaţia în care părintele decide să se întoarcă în câmpul muncii înainte de împlinirea termenului de doi ani, va primi un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă stabilită (adică 85% din salariul minim brut, circa 500 de lei pe lună).
Părintele nu trebuie să mai opteze pentru un concediu de un an sau doi, urmând să primească lunar aceeași indemnizație pe durata concediului.
Veşti bune şi pentru părinţii de gemeni sau tripleţi
Totodată, nivelul indemnizației lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere. Decizia a fost luată deşi guvernul a avut obiecţii legate de eliminarea plafonului, precizând că Parlamentul ar trebui să indice sursa de finanţare.
O alta prevedere a legii este ca părintele care s-a întors din concediul de creștere a copilului nu poate fi concediat timp de șase luni de la revenire.
Informaţii utile găseşti la noi în fiecare zi, aşa că dă-ne un like pe Facebook, dacă nu ai făcut-o deja, pentru a fi la curent cu tot ceea ce publicăm zilnic!