Tot ce trebuie să ştim despre concediul de odihnă

TOTUL DESPRE MAME

Este vremea concediilor. Ne pregătim să petrecem dimineţi lungi pe plajă şi deja răsfoim ghidurile de călătorie pentru a căuta muzee şi parcuri de distracţie. Ei bine, ca să fim cu adevărat pregătiţi de vacanţă ar trebui să ne punem la curent cu ce spune Codul Muncii despre concediul de odihnă. Haideţi să aflăm la câte zile de vacanţă are dreptul fiecare salariat şi în ce condiţii financiare.

 

Fiecare salariat are dreptul la un concediu de odihnă anual de cel puţin 20 de zile lucrătoare. De reţinut este faptul că salariaţii care lucrează în condiţii periculoase sau grele, nevăzătorii sau alte persoane cu handicap şi tinerii până în 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar. Acesta se stabileşte prin contractul colectiv de muncă, dar nu poate fi mai mic de 3 zile lucrătoare.

 

Atenţie, concediul de odihnă nu este nu moft, ci un drept. Articolul 144 din Codul Muncii stabilește că toţi salariaţii au dreptul la concediul de odihnă anual, plătit. Concediul de odihnă este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei limitări, cesiuni sau renunţări.

 

Salariaţii trebuie să-şi ia concediu de odihnă în fiecare an. Compensarea din partea angajatorului în bani a zilelor de concediu neefectuate este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

 

Nu amânaţi vacanţa! Potrivit Codului Muncii, efectuarea concediului în anul următor celui curent este permisă doar în anumite cazuri prevăzute de lege (de exemplu, pentru anumite categorii de personal) sau în contractul de muncă aplicabil.

 

Totuşi, nu uitaţi că, în cazul în care un angajat nu şi-a efectuat tot concediul de odihnă la care avea dreptul într-un an calendaristic, angajatorul este obligat de Codul Muncii să-i acorde salariatului concediul până la sfârşitul anului următor.

 

Atenţie! Atât sărbătorile legale, cât şi zilele libere stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

 

Cum se programează concediul

Codul Muncii stabileşte că efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări care se face până la sfârşitul anului curent pentru anul următor. Aceste programări poti fi colective sau individuale şi sunt stabilite de angajator fie după consulatarea cu reprezentanţii salariţilor, fie după consultarea individuală cu salariatul.

 

În cazul programării individuale, se poate stabili fie data efectuării concediului, fie perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de trei luni. În această situaţie, salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile înainte de efectuarea propriu-zisă a concediului. Atenţie, nu vă răzgândiţi! Potrivit prevederilor legale, salariatul este obligat să efectueze concediul de odihnă în perioada în care a fost programat.

 

În cazul în care ne dorim mai multe vacanţe de-a lungul anului, este util să ştim ce prevede Codul Muncii: „În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”.

 

Întreruperea concediului

Ei bine, un concediu de muncă poate fi întrerupt atât de salariat, cât şi de angajator. Din nefericire, prevederile legale nu sunt foarte explicite în acest sens. Codul Muncii nu stabileşte decât faptul că un concediu de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.

 

De cealaltă parte, şi angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente. Vestea bună este că, în această situaţie, angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, cheltuieli necesare pentru revenirea la serviciu. De asemenea, tot angajatorul are datoria să achite eventualele prejudicii suferite de salariat ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

 

Indemnizaţia de concediu

Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu. Această indemnizaţie nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenit pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. Această sumă se plăteşte de către angajator cu cel puţin cinci zile lucrătoare înainte de plecare în concediu a salariatului.

 

Cum se calculează mai exact indemnizaţia de concediu? Ei bine, potrivit legislaţiei muncii, indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale (mai exact salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent stipulate în CIM) din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

 

Pentru mai multe informaţii despre HR, Dreptul Muncii şi legislaţia actuală, intraţi pe Avocatnet.ro, liderul cotidienelor juridice din România.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa