Stimulent de inserție în 2025. Ghid complet: valoare, condiții de acordare, acte necesare

Georgiana Mihalcea, redactor
stimulet de insertie familie cu copil mic
În prezent, există două cuantumuri pentru stimulentul de inserție, stabilite în funcție de momentul în care părintele se întoarce la serviciu. FOTO: Shutterstock

Dacă te afli în concediu de creștere a copilului și ești tenată să revii la muncă, te gândești probabil cum poți beneficia de un stimulent de inserție. Aceasta este o sumă de bani oferită de stat pentru a încuraja revenirea mai rapidă din concediul de creștere a copilului, un sprijin financiar care poate face diferența în bugetul familiei tale. Care sunt condițiile de acordare în 2025, care e valoarea acestuia și pașii pe care trebuie să îi urmezi?

În acest articol, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre stimulentul de inserție în 2025, de la criteriile de eligibilitate și documentele necesare, până la modificările legislative care ar putea influența accesarea acestui beneficiu.

Ce este stimulentul de inserție

Stimulentul pentru întoarcere la muncă înainte de terminarea perioadei legale a concediului de maternitate, stimulentul de inserție, cum este cunoscut, se indexează anual, din oficiu, cu rata inflației, ceea ce înseamnă că suma diferă de la un an la altul. Suplimentar, cuantumul stimulentului de inserție se poate majora prin hotărâre de guvern.

Statul încurajează revenirea la locul de muncă a părinților din concediul pentru creșterea copilului prin acordarea acestui stimulent, a cărui valoare depinde însă de momentul ales pentru întoarcerea la serviciu.

Potrivit OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, de stimulentul de inserție pentru revenirea la locul de muncă poate beneficia oricare dintre părinţii copilului. Stimulentul se acordă însă și persoanelor care au adoptat copilul, cărora li s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă.

Legea mai prevede că, în cazul în care părinții nu sunt căsătoriți și stimulentul de inserție este solicitat de către tatăl copilului, dosarul care se depune pentru obținerea acestuia trebuie să conțină și un referat de anchetă socială. Ancheta socială se realizează de către autoritatea tutelară, la solicitarea titularului dosarului privind stimulentul de inserție, printr-o cerere scrisă și înregistrată la direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului. Aceste instituții soluționează cererea, emit decizie de aprobare sau respingere și efectuează plata stimulentului de inserție pentru cererile aprobate.

Valoarea stimulentului de inserție 2025

În prezent, există două cuantumuri pentru stimulentul de inserție, stabilite în funcție de momentul în care părintele se întoarce la serviciu:

  • 1.500 lei – acordați dacă revenirea la muncă are loc înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni (sau 1 an, în cazul unui copil cu dizabilități). Această sumă se plătește lunar până când copilul împlinește 2 ani (respectiv 3 ani pentru copilul cu dizabilități), iar ulterior, părintele continuă să primească stimulentul în valoare de 650 lei până la împlinirea vârstei de 3 ani (4 ani pentru copilul cu dizabilități).
  • 650 lei – acordați dacă părintele începe să obțină venituri impozabile după ce copilul a împlinit 6 luni (sau 1 an, în cazul copilului cu dizabilități). Acest stimulent se plătește până la vârsta de 3 ani a copilului (sau 4 ani pentru copilul cu dizabilități).

O modificare importantă a legislației, intrată în vigoare pe 17 mai 2021, a eliminat obligația ca părintele să se întoarcă la muncă cu cel puțin 60 de zile înainte de finalizarea concediului pentru a primi stimulentul de inserție până la 3 ani (sau 4 ani în cazul copiilor cu dizabilități). Astfel, stimulentul de 650 lei este acum disponibil și pentru părinții care revin la muncă după expirarea concediului de creștere a copilului.

BINE DE ȘTIUT: Pentru a beneficia de stimulent, cererea trebuie depusă în termen de 30 de zile lucrătoare de la momentul în care părintele începe să realizeze venituri impozabile. Dacă această cerere este depusă în termen, plata stimulentului începe din ziua următoare realizării veniturilor. Dacă termenul este depășit, stimulentul va fi acordat începând cu data depunerii cererii.

Cum se calculează valoarea stimulentului de inserție

Legea nr. 225/2021 stabilește că, începând cu anul 2022, valoarea stimulentului de inserție se stabilește pe baza Indicatorul Social de Referință (ISR), care se calculează în funcție de rata inflației și se actualizează în luna martie a fiecărui an. Conform actului normativ, dacă rata anuală medie a inflației are valoare negativă, în anul respectiv se păstrează ca bază de calcul ultima valoare ISR. Valoarea stimulentului de inserție calculat pe baza ISR depinde însă de momentul ales pentru întoarcerea la serviciu de către persoanele care pot solicita acest drept.

Cine poate beneficia de un stimulent de inserție în valoare de 1.500 de lei/lună:

  •  părinții sau persoanele îndreptățite care decid să se întoarcă la muncă înainte de vârsta de 6 luni a copilului, respectiv 1 an în cazul celui cu dizabilități.
  •  părinții sau persoanele îndreptățite care refuză concediul de creștere a copilului și se întorc în câmpul muncii după terminarea concediului de maternitate (cele 42 de zile obligatorii) sau a celui paternal (30 de zile).

Cât timp se acordă stimulentul de inserție

Stimulentul se acordă până când copilul împlinește 2, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. După această vârstă, valoarea stimulentului de inserție se reduce la 650 de lei/lună și se acordă până când copilul împlinește 3, respectiv 4 ani (cel cu dizabilități).

Valoarea stimulentului de inserție este 683 de lei/lună în cazul părinților și persoanelor îndreptățite să solicite acest drept care decid să se întoarcă la muncă după ce copilul împlinește 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Suma se acordă până când copilul împlinește vârsta de 3, respectiv 4 ani (cel cu dizabilități).

Condiții de acordare stimulent de inserție 2025

Legislația prevede că, pentru a putea beneficia de stimulentul de inserție, persoanele care solicită acest drept trebuie să fi realizat venituri pe o perioadă de minimum 12 luni din ultimii doi ani anterior nașterii copilului sau datei aprobării adopției.

Conform acestui act normativ, există mai multe perioade asimilate care se iau în calcul, precum:

  •  perioada în care au beneficiat de indemnizație de șomaj,
  •  perioada în care au realizat perioade de stagiu de cotizare la sistemul public de pensii,
  •  perioada în care s-au aflat în evidența agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă,
  • perioada în care au beneficiat de concediu și de indemnizație de asigurări sociale de sănătate,
  • perioada de concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirii și recuperarea capacității de muncă,
  •  perioada de șomaj tehnic;
  •  perioada de trei luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată și începerea unui alt contract de muncă pe perioadă determinată etc.

BINE DE ȘTIUT: Legea mai prevede că, în cazul în care după acordarea stimulentului de inserție beneficiarii acestuia rămân fără loc de muncă, plata se suspendă până în momentul în care aceștia realizează din nou venituri impozabile. Reluarea plății stimulentului se face la cerere, care trebuie depusă în termen de 60 de zile de la data reînceperii realizării de venituri impozabile.

Actele necesare pentru obținerea stimulentului de inserție 2025

Conform prevederilor legale, persoanele care decid să revină la muncă și să beneficieze de stimulentul de inserție au obligația să anunțe angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte de data prevăzută pentru reluarea activității. La rândul său, angajatorul eliberează o adeverință din care să reiasă această dată, precum și durata efectuată din concediul de creștere copil.

Adeverința, împreună cu mai multe acte, se depun la direcțiile de asistență socială și protecția copilului sau la primărie, dacă localitatea respectivă nu are o direcție de asistență socială, în termen de de 30 zile de la data reluării activității, confirmată de angajator.

Dosarul pentru obținerea stimulentului de inserție trebuie să includă:

1. Opis (original) (se completează doar la momentul depunerii dosarului la registratura instituției);
2. Cerere tip (tipizat1) pentru acordarea stimulentului de inserţie semnată de ambii părinţi (original);
3. Actul de identitate al solicitantului (copie);
4. Actul de identitate al celuilalt părinte (copie);
5. Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicit dreptul, hotărâre judecătorească de încredințare în vederea adopției sau de încredințare a adopției, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecția copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgență (copie);
6. Certificatele de naştere ale celorlalți copii aflaţi în întreţinere (copie;
7. Certificatul de căsătorie (copie) în cazul părinţilor căsătoriţi;
8. Livretul de familie (copie) – în cazul în care nu există livret de familie se completează o declaraţie;
9. Adeverinţă tip eliberată de către actualul/fostul angajator, după caz, cu privire la veniturile realizate anterior naşterii copilului, perioada concediului de maternitate şi data reluării activităţii (original) (tipizat 2);
10. Document cu privire la încetarea activităţii la fostul angajator, după caz (copie);
11. Document cu privire la reluarea activităţii (copie);
12. Declaraţia celuilalt părinte cu privire la îndeplinirea/neîndeplinirea condiţiilor de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului (tipizat 3);
13. Declaraţia beneficiarului cu privire la acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal (tipizat 4).
14. Pentru plata în cont bancar – dovadă eliberată de bancă care să conţină obligatoriu: numele şi prenumele titularului de cont (contul trebuie să fie pe numele persoanei îndreptăţite, care este titularul de dosar), CNP titular, codul Iban. Contul în lei poate fi deschis la una din băncile din anexă (anexă bănci agreate).

Cine poate beneficia de stimulent de inserție în 2025

Oricare dintre părinți  poate primi stimulentul de inserție, atât timp cât a beneficiat anterior de concediul pentru creșterea copilului. Repausul părintelui durează până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, iar termenul se prelungește cu un an, în cazul minorilor cu handicap. Acordarea stimulentului operează până când copilul împlinește vârsta de trei ani sau, în cazul minorilor cu handicap, vârsta de patru ani.

De asemenea, stimulentul de inserție se acordă și persoanelor care au adoptat un copil sau celor cărora li s-a încredințat un copil în vederea adopției. Persoanele care au un copil în regim de plasament sau de plasament în urgență beneficiază și ele de acest drept financiar. În cazul asistenților maternali de profesie, însă, stimulentul de inserție nu este oferit decât pentru copii naturali sau adoptaţi.

Când încetează plata stimulentului de inserție

Există anumite evenimente care au ca efect excluderea stimulentului de inserţie din lista beneficiilor primite de angajaţi. Astfel, acordarea stimulentului de inserție încetează în următoarele cazuri:

  • decesul beneficiarului;
  • decesul copilului;
  • încetarea activităților care generează venituri supuse impozitului și terminarea concediului pentru creșterea copilului;
  • decăderea beneficiarului din drepturile părintești;
  • încetarea dreptului beneficiarului de a ține copilul în adopție sau în plasament;
  • abandonul copilului;
  • beneficiarul execută o pedeapsă cu la închisoarea sau i se aplică măsura arestului preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa