Stimulent de inserție 2018: Ce bani primesc cei care se întorc mai repede la muncă

TOTUL DESPRE MAME
  Stimulentul de inserție este o sumă de bani ce se acordă părinților care se întorc mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Conform legislației în vigoare, stimulentul nu se cumulează cu indemnizația de creștere a copilului și trebuie cerut de părintele care se întoarce la muncă, pentru că stimulentul nu se acordă automat, ca înlocuitor pentru indemnizația de creștere.
  Autor
  www.avocatnet.roArticol scris de Simona Voiculescu

  Nu toată lumea vrea să stea doi ani în concediul de creștere a copilului. Pentru cei care se întorc la muncă mai repede legislația prevede acordarea unei sume de bani (simultan cu salariul), care se numește stimulent de inserție. Actul care-l tratează e Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010.

  „Începând cu drepturile lunii aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserție se stabilește la 650 lei„, scrie în forma actuală a ordonanței menționate, ultima modificare a valorii stimulentului făcându-se anul trecut, în aprilie.

  Stimulent de inserție 2018. Nu se poate și stimulent, și indemnizație

  Plata stimulentului de inserție se face până când copilul împlinește doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap) – e vorba de durata maximă a concediului de creștere. Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se face până când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).

  Firește, nu se poate obține și indemnizație de concediu de creștere și stimulent de inserție. Odată ce soliciți stimulentul de inserție, plata indemnizației de creștere a copilului încetează. De altfel, așa cum punctam recent, nu se pot obține alte sume de bani simultan cu indemnizația de creștere (există doar trei excepții stricte în care se poate face asta).

  Stimulent de inserție 2018. Stimulentul trebuie cerut și se acordă pentru fiecare copil

  Banii nu se vor acorda automat, firește. Adică cel care își termină concediul de creștere și se întoarce la muncă nu va primi automat banii de stimulent de inserție. Dar oricare dintre părinții copilului îl poate cere, la ieșirea din concediul de creștere (nu tata pentru mama în concediu sau invers).

  Conform ordonanței amintite mai sus, trebuie depuse următoarele acte:

  • actul de identitate al solicitantului și certificatul de naștere al copilului pentru care se solicită dreptul ori livretul de familie (originalele și copiile);
  • actele doveditoare care să ateste că, în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului, solicitantul a realizat timp de cel puțin 12 luni venituri impozabile;
  • dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  • orice alte documente care să ateste îndeplinirea condițiilor de eligibilitate (faptul că solicitantul stă în România împreună cu copilul/copiii pentru care cere banii).

  Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, reprezentând indemnizație sau stimulent de inserție, și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului București pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința”, este explicat în OUG nr. 111/2010.

  Articol preluat de pe www.avocatnet.ro.

  Citește mai multe pe www.avocatnet.ro

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa