Scaunele auto pentru copii în funcție de vârstă

Ramona Dinescu
copil scaun auto

Scaunele auto pentru copii se aleg în primul rând în funcție de vârstă și în al doilea rând, în funcție de funcționalitate. Dar, cel puțin până la 3 ani, sunt obligatorii.

Poate una dintre cele mai bune măsuri europene obligatorii pentru statele membre a fost necesitatea transportului copiilor cu ajutorul sistemelor de siguranță. Conform studiilor și statisticilor făcute de diferiți producători de scaune auto, numărul rănirilor sau al deceselor copiilor implicați în accidente auto s-a diminuat semnificativ.

În România, legislația rutieră prevede obligativitatea transportării copilului în scaun auto, până la vârsta de 3 ani. Copilul peste 150 de cm înălțime poate fi transportat și fără scaun auto, dar trebuie să fie asigurat cu centuri de siguranță pentru adulți care, după cer sunt prinse să fie mai jos de nivelul feței și să se petreacă peste umăr.

Copiii până la 3 ani pot fi transportați fără scaun auto în mijloacele de transport în comun, fără necesitatea unui sistem de siguranță, și în taxi, dar, obligatoriu însoțiți și supravegheați de un alt adult în afară de șofer.

Scaune auto pentru copii, pe grupe de greutate

Tot conform reglementărilor europene, intrate în vigoare în Codul nostru rutier, scaunele auto pentru copii, sunt clasificate în funcție de greutatea copilului:

–          Grupa 0, pentru copii cu greutatea mai mică de 10 kg. Aici intră și coșulețele tip scoică, dar și scaunele de la 0 luni. Acestea pot fi montate și pe scaunul din față, cu spatele către drum, asigurate cu centura de siguranță și numai după ce a fost dezactiva sistemul airbag.

–          Grupa 0+ pentru copii cu greutatea mai mică de 13 kg.

–          Grupa I, pentru copii cu greutatea între 9 și 18 kilograme

–          Grupa II, pentru copii cu greutatea între 15 și 25 de kilograme

–          Grupa III, pentru copii cu greutatea între 22 și 36 de kilograme.

Personal, consider că scaunele auto sunt vitale. Iar în momentul în care am ales scaunele copiilor, mi s-a părut extrem de important să țin cont de testele de siguranță efectuate de producător, în detrimentul prețului. Este o investiție pe care o faci o dată, ce-i drept alături de multe alte investiții, însă investiția în siguranța și viața copiilor, consider că merită toți banii.

Iar faptul că scaunele auto sunt obligatorii până la 3 ani, mi se pare ceva despre care nici nu ar trebui să știu. Copiii mei au 7 și 5 ani și încă folosesc scaunele auto. Mai mult decât atât, nici nu luăm în considerare opțiunea de a renunța la ele în următorii 2-3 ani.

Așadar, dragi părinți, vă recomandăm să alegeți scaunele auto, în funcție de reglementările legale, în funcție de greutatea copilului, dar și de rezultatele obținute la testele de siguranță.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa