Revoluția fiscală scade veniturile mamelor

Alexandra Ion
mama gravida birou

Revoluția fiscală și încercările de corectare a erorilor provocate de trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului riscă să lase mii de femei cu sume diminuate la indemnizația de creștere a copilului.

Concret, femeile care aşteaptă un bebeluş în această perioadă și ca urmare își vor înceta activitatea, urmând a beneficia de concediu pre și post natal și uletrior de indemnizația pentru creștere a copilului, se vor afla în situația de a primi sume de bani diminuate. Scăderea apare direct ca urmare a trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

20% mai puțin pentru mamele care nasc în această perioadă

Concret, risca să fie puse în această situație persoanele care nu au contractele de muncă individuale modificate cu acte adiţionale impuse de modificările fiscale şi înregistrate ca atare în sistemul Revisal. Conform datelor oficiale în total sunt, în acest moment,  peste două milioane şi jumătate de angajaţi în această situaţie. Printre aceștia și femei însărcinate care urmează să nască în săptămânile următoare. Acestea din urmă pot pierde circa 20% din banii cuveniți pentru indemnizația de creștere a copilului.

Viitorii părinţi, ale căror contracte de muncă nu au fost modificate, prin majorarea salariului brut, pot pierde între 200 lei (în cazul persoanelor angajate cu salariul minim) și câteva sute de lei în cazul celor cu salarii mai mari. Situația se referă exclusiv la persoanele salariate în cazul cărora angajatorul nu a făcut transferul, a păstrat acelaşi salariu brut, iar netul luat în mână a fost mai mic.

Concret, un angajat care a avut un salariu brut de 4.000 de lei, anul trecut, a virat la stat peste 1.000 de lei contribuţii sociale. La această sumă, indemnizaţia de creştere a copilului este puţin peste 2.000 mii de lei. Dacă trecerea contribuţiilor nu a fost înregistrată de angajator, atunci brutul rămâne 4.000 de lei şi în 2018. Doar că taxele ajung la 45%, adică peste 1.600 de lei, iar netul se micşorează, astfel, la 2.340 de lei. Aşa se face că viitoarea mamă va pierde aproape 400 de lei din indemnizaţie.

Ordonanța din 8 februarie nu le-a luat în calcul pe mame

În cazul persoanelor angajate cu salariul minim pe economie acestea pierd la indemnizație 237 de lei. Datele de mai sus sunt prezente într-un comunicat al Blocului Național Sindical (BNS). BNS precizează că ordonanța de urgență din 8 februarie care încerca să corecteze aceste erori și pierderi salariale nu a luat în calcul situația viitoarelor mame, unica soluție pentru acestea fiind să ceară explicit angajatorului să facă modificările impuse de ”revoluția fiscala”, în Revisal, daca acestea nu au fost operate, până la nașterea copilului.

Scad și banii pentru concediul pre și postnatal

Este foarte important de menționat faptul că nu doar indemnizația de creștere a copilului poate să scadă, ca urmare a acestor modificări fiscale, dar există riscul reducerii banilor cuveniți viitoarelor mame în perioada de concediu prenatal. Din aceleași motive va scadea și suma cuvenită perioadei de concediu postnatal. Cele două perioade de concediu sunt obligatorii și însumează 126 de zile.

Mai mult veniturile din această perioadă de concediu pre și postnatal sunt luate în calcul la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului. Grav este că scăderea veniturilor din perioada de concediu duce automat la o scădere a banilor plătiți ca indemnizație pentru creșterea copilului, chiar dacă se vor face eventuale corecții uletrioare, dacă femeile au beneficiat de concediu pre sau postnatal în ianuarie 2018.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa