Program național: ședințele de psihoterapie pentru copii se decontează din 2023. Care sunt pașii necesari pentru a beneficia de ajutor

În limita a 10 ședințe de câte 50 de minute, pentru o perioadă de cel mult 120 de zile, statul începe decontarea serviciilor de psihoterapie pentru copii din ianuarie 2023. Măsura face parte din programul național „Din grijă pentru copii“.

Laura Udrea, redactor
scris pe
psiholog pentru copii
În 2020 au fost sesizate infracțiuni cu 8.122 de victime copii, iar în primele 7 luni din 2021 au fost sesizate fapte penale cu 5111 victime, copii. FOTO: Shutterstock

În cadrul programul național „Din grijă pentru copii“, din ianuarie 2023, copiii care au nevoie de psihoterapie pot beneficia de ajutor de la stat. Consultațiile și ședințele de terapie vor fi decontate de stat prin intermediul agențiilor pentru plăți și inspecție socială din fiecare județ. Durata programului este de 2 ani și va beneficia de un buget de aproape 6 milioane de euro.

Copiii din România pot beneficia – în premieră – de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit. Peste 70.000 de ore de terapii – intervenție psihologică și psihoterapeutică – sunt disponibile copiilor din România prin intermediul Programului Național al Guvernului „Din grijă pentru copii“, arată comunicatul de presă al guvernului.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în Programul național „Din grijă pentru copii“ a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 noiembrie 2022.

În urma unui proces laborios și complex de lucru și negociere cu specialiștii din Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și ai Colegiului Psihologilor din România, am reușit să adoptăm Hotărârea de Guvern care descrie metodologia de acces la terapii a copiilor și modalitatea de plată a psihologilor înscriși în Program. Iată că, așa cum am promis, Programul Național Din Grijă pentru Copii, devine realitate pas cu pas.

Mădălina Turza, Consilier de stat, coordonator program

Pașii necesari pentru înscrierea în program

Iată pașii care trebuie urmați pentru ca un copil care are nevoie de asistență psihologică să beneficieze de ședințe de terapie decontate de stat:

Pasul 1 – Cine poate sesiza nevoie de sprijin psihologic a copilului?

 • părintele
 • cadrele didactice din învățământul preuniversitar,
 • asistenții sociali,
 • asistenții medicali comunitari,
 • mediatorii școlari,
 • experții locali pentru persoanele aparținând minorităților rome

Pasul 2 – Cine poate face recomandarea oficială?

 • medicii de familie,
 • medicii de medicină școlară,
 • medicii de psihiatrie pediatrică consilierii școlari emit, în baza unei consultații o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în program

Pasul 3 – Selectarea psihologului

După emiterea recomandării, părintele/reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul programului național „Din grijă pentru copii”.

Listele cu psihologii disponibili în fiecare județ/localitate/sector vor fi disponibile în fiecare școală și la medicii de familie.

Pasul 4 – Serviciile de terapie

Psihologul evaluează situația copilului pe baza recomandării și realizează un raport. Dacă se constată necesitatea intervenției, copilul intră în program.

Care sunt măsurile vizate de programului național „Din grijă pentru copii“

„Din grijă pentru copii“ este un program național dedicat sănătății emoționale și siguranței copiilor ca răspuns la riscurile de siguranță ale acestora și la provocările psiho-emoționale generate de pandemie. În afara celor 70.000 de ore de psihoterapie gratuită, programul vine și cu alte măsuri:

 • număr unic la nivel național pentru urgențe legate de copii – 119;
 • alertă în timp real pentru copiii dispăruți – RoALERT – COPIL DISPĂRUT;
 • dezvoltarea platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro, dedicată atât copiilor, cât și specialiștilor și părinților. Aceasta conține materiale de specialitate, realizate de profesioniștii în domeniu, ghiduri și proceduri;
 • realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracțiunilor în fiecare județ;
 • dezvoltarea un sistem informatic (CYBERFORENSICS SYSTEM) integrat de analiză și sortare intuitivă a imaginilor și clipurilor video cu caracter abuziv împotriva copiilor, care va eficientiza substanțial componenta de combatere a pornografiei infantile și a exploatării și abuzului minorilor online la nivelul Poliției Naționale;
 • platforma de resurse on-line, dingrijăpentrucopii.gov.ro, conține materiale și resurse de ajutor pentru copii, părinți și specialiști pentru a gestiona problemele psiho-emoționale ale copiilor și riscurile de siguranță on-line.

Dacă ești interesată de sănătatea psihologică a copilului tău, îți recomandăm și următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa