Premierul Viorica Dăncilă: Vom corecta „defecțiunile” privind indemnizațiile pentru mame

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, 19 februarie, că în următoarea ședință de Guvern va fi adoptată o nouă ordonanță, de această dată care să corecteze „defecțiunile” din legea salarizării legate de indemnizațiile pentru mame și concediile medicale, potrivit profit.ro.

Corecții la indemnizațiile pentru mame

Soluția Guvernului pentru veniturile viitoarelor mame: „În următoarea ședință vom avea încă o ordonanță să reglăm pentru mămici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficiențe”, a declarat Dăncilă. Zeci de mame au participat, duminică, 18 februarie, la un protest în fața Guvernului, nemulțumite de scăderea indemnizațiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au arătat cartonașe roșii guvernanților. Protestul a debutat la prânz, iar mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare.

Ce schimbări a pregătit Revoluția Fiscală pentru mame

Concret, femeile care aşteaptă un bebeluş în această perioadă și ca urmare își vor înceta activitatea, urmând a beneficia de concediu pre și post natal și ulterior de indemnizația pentru creștere a copilului, se află în situația de a primi sume de bani diminuate. Scăderea apare direct ca urmare a trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

20% mai puțin pentru mamele care nasc în această perioadă

Concret, risca să fie puse în această situație persoanele care nu au contractele de muncă individuale modificate cu acte adiţionale impuse de modificările fiscale şi înregistrate ca atare în sistemul Revisal. Conform datelor oficiale în total sunt, în acest moment,  peste două milioane şi jumătate de angajaţi în această situaţie. Printre aceștia și femei însărcinate care urmează să nască în săptămânile următoare. Acestea din urmă pot pierde circa 20% din banii cuveniți pentru indemnizația de creștere a copilului.

Viitorii părinţi, ale căror contracte de muncă nu au fost modificate, prin majorarea salariului brut, pot pierde între 200 lei (în cazul persoanelor angajate cu salariul minim) și câteva sute de lei în cazul celor cu salarii mai mari. Situația se referă exclusiv la persoanele salariate în cazul cărora angajatorul nu a făcut transferul, a păstrat acelaşi salariu brut, iar netul luat în mână a fost mai mic.

Concret, un angajat care a avut un salariu brut de 4.000 de lei, anul trecut, a virat la stat peste 1.000 de lei contribuţii sociale. La această sumă, indemnizaţia de creştere a copilului este puţin peste 2.000 mii de lei. Dacă trecerea contribuţiilor nu a fost înregistrată de angajator, atunci brutul rămâne 4.000 de lei şi în 2018. Doar că taxele ajung la 45%, adică peste 1.600 de lei, iar netul se micşorează, astfel, la 2.340 de lei. Aşa se face că viitoarea mamă va pierde aproape 400 de lei din indemnizaţie.

Ordonanța din 8 februarie nu le-a luat în calcul pe mame

În cazul persoanelor angajate cu salariul minim pe economie acestea pierd la indemnizație 237 de lei. Datele de mai sus sunt prezente într-un comunicat al Blocului Național Sindical (BNS). BNS precizează că ordonanța de urgență din 8 februarie care încerca să corecteze aceste erori și pierderi salariale nu a luat în calcul situația viitoarelor mame, unica soluție pentru acestea fiind să ceară explicit angajatorului să facă modificările impuse de ”revoluția fiscala”, în Revisal, daca acestea nu au fost operate, până la nașterea copilului.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa