În ce condiții un copil poate primi numele de familie al ambilor părinți?
Ştiaţi că fostul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, poartă numele de familie al ambilor părinţi? Exact, Durão este numele de familie al mamei, iar Barroso este cel al tatălui, şi asta pentru că în ţara sa natală, Portugalia, femeile nu îşi schimbă numele după căsătorie. În România nu există această regulă, în schimb există situaţii în care părinţii şi-ar dori ca cel mic să ia numele de familie al mamei, dar şi al tatălui.
Haideţi să vedem dacă acest lucru este posibil și, dacă da, în ce condiții!
Citeşte şi: Nume de celebrităţi, între ridicol și poetic
Părinţii căsătoriţi pot să-i dea copilului ambele lor nume de familie
Noul cod civil, actualizat anul trecut, ne zice că, înainte de a trece pe la starea civilă, viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau să ia numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.
În ceea ce priveşte bebeluşul celor doi, potrivit articolului 449 din noul cod civil, copilul din căsătorie ia numele de familie comun al părinţilor săi. Dacă părinţii nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.
În acest caz, numele de familie al copilului se stabileşte prin acordul părinţilor şi se declară, odată cu naşterea copilului, la serviciul de stare civilă. În lipsa acordului părinţilor, instanţa de tutelă hotărăşte şi comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul de stare civilă unde a fost înregistrată naşterea.
Şi cuplurile necăsătorite pot alege numele de familie ale copilului
Și în cazul cupluilor necăsătorite, numele de familie al copilului se stabileşte prin acordul părinţilor şi se declară la serviciul de stare civilă.
Articolul 450 din noul cod civil ne spune că un copil din afara căsătoriei poate să ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia, adică legătură de rudenie în linie dreaptă, a fost mai întâi stabilită. Dacă filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea.
În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile articolului 449, care spune că în cazul în care copilul şi-a stabilit filiaţia în acelaşi timp faţă de ambii părinţi, copilul ia numele unuia dintre părinţi sau numele lor reunite, dacă părinţii nu au un nume comun, iar în lipsa acordului părinţilor, instanţa de tutela hotărăşte şi comunică hotărârea definitivă la serviciul de stare civilă unde s-a înregistrat naşterea copilului.