Pasaport pentru copii

TOTUL DESPRE MAME

Chiar daca noi, parintii, trebuie sa prezentam la granita numai buletinul, cei mici au nevoie si de pasaport, pe langa certificatul de nastere. In plus, daca e insotit de un singur parinte, atunci va avea nevoie si de o declaratie notariala a celuilalt parinte, care sa ateste ca este informat in legatura cu aceasta calatorie si este de acord cu ea.

Iata lista documentelor necesare pentru eliberarea pasaportului:

  • certificatul de nastere al copilului in original si copie;
  • actele de identitate ale parintilor sau ale reprezentatului legal, in original si copie;
  • chitantele CEC sau trezorerie de la achitarea taxei consulare (32 lei) si taxa reprezentand costul pasaportului (244 lei). Trebuie sa prezentati certificatul de nastere al copilului la ghiseu, cand le achiti;
  • pasaportul anterior, daca e cazul;
  • hotararea judecatoreasca definitiva prin care minorul este incredintat unuia dintre parinti, daca e cazul;
  • consimtamantul ambilor parinti sau al reprezentatului legal, autentificat la notariat sau dat in fata lucratorului de la pasapoarte;
  • cerere tip si anexa (se va completa la fata locului).

 

Dupa ce v-ati strans toate documentele la dosar, mergeti (ambii parinti) la Oficiul Pasapoarte sau la Sectia de Politie de care apartineti, impreuna cu copilul.

Pasaportul (valabil trei ani) va fi gata in sapte zile lucratoare si poate fi ridicat de unul dintre parinti pe baza CI si a certificatului de nastere al copilului.

In cazul in care aveti nevoie urgenta de pasaport sau daca nu aveti domiciliul in orasul in care locuiti, aveti varianta pasaportului temporar. In plus fata de lista de mai sus, va trebui sa dati o declaratie la fata locului cu motivul pentru care nu va puteti deplasa in orasul de domiciliu si sa platiti o taxa de urgenta de 100 de lei (se achita la trezorerie). Taxa reprezentand costul pasaportului este mai mica pentru acesta – 84 de lei (spre deosebire de 244 lei la cel normal), iar valabilitatea este de un an.

Nu este chiar atat de complicat pe cat suna! Noi am mers la Directia Generala de Pasapoarte, de pe strada Nicolae Iorga, nr. 29, Corpul A si, dupa doua ore de stat la coada (aveam doar patru copii in fata noastra, dar cu totii s-au opus sedintei foto), am mai avut de asteptat alte doua pana cand a fost gata.

├Ä╚Ťi recomand─âm ╚Öi

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa