De ce trebuie să fim atenţi la ce relationship status avem pe Facebook
Conform Noului Cod Civil, logodna este „promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria”. Dar, atenţie, cu logodna nu e de joacă! Conform noilor reglementări în materie civilă, logodnicul care anulează căsătoria datorează fostului partner despăgubiri şi este obligat să returneze darurile oferite în vederea căsătoriei. În plus, logodna poate fi dovedită cu orice fel de probe, inclusiv statutul de pe reţelele sociale (binecunoscutul relationship status de pe Facebook).
Ce presupune încheierea unei logodne
Potrivit Noului Cod Civil, în vigoare din octombrie 2011, condiţiile de fond necesare pentru încheierea unei căsătorii se aplică şi la logodnă. Acest lucru înseamnă că logodna nu poate interveni între bigami, persoane de acelaşi sex sau rude. Dar, spre diferenţă de căsătorie, logodna nu presupune nicio formalitate. Ea se poate încheia în vorbe sau în scris, oriunde şi oricând. Logodnicii se bucură de o libertate contractuală totală.
Ce se întâmplă dacă unul dintre logodnici se răzgândeşte?
Ei bine, la ruperea unei logodne s-ar putea ca numai sentimentele noastre să aibă de suferit, ci şi bugetul. Cel care se face vinovat de ruperea logodnei poate fi obligat să plătească despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea viitoarei căsătorii. În cazul în care provoacă şi alte prejudicii, se aplică principiul conform căruia oricine produce un prejudiciu e silit să-l repare.
Atenţie, dreptul logodniciului părăsit de a cere despăgubiri se prescrie într-un an de la data ruperii logodnei.
Şi cadourile? Ce ne facem cu cadourile?
Logodnicii care se despart trebuie să restituie darurile pe care le-au primit „în considerarea logodnei sau pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepţia darurilor obişnuite”, precizează Noul Cod Civil. Darurile obişnuite se referă la cadourile comune, oferite în viaţa de zi sau cu ocazia aniversărilor, în timp ce cadourile care sunt susceptibile de a fi restituite sunt acele cadouri care contribuie la construirea unei vieţi de familie: o maşină, piese de mobilier, electrocasnice, bunuri imobiliare.
Cum dovedim că am fost logodiţi?
Dacă logodna nu presupune nicio formalitate, cum dovedim că am fost logodiţi? Fiind o situaţie de fapt, logodna se poate dovedi prin orice mijloc din această arie: martori, inel, corespondenţă, statutul public de pe reţelele de socializare, orice fapt care poate dovedi că cei doi parteneri s-au numit logodnici. Aşadar, atenţie la identitatea voastră virtuală!
Diferenţa dintre logodnă şi concubinaj
Diferenţa principală dintre concubinaj şi logodnă este că, în cazul logodnei, există o promisiune reciprocă de căsătorie. În cazul concubinajului, dacă unul dintre parteneri rupe relaţia, celălalt nu poate cere despăgubiri şi nici nu poate cere restituirea darurilor.
Ce reguli respectau logodnicii acum 200 de ani?
Dacă reglementarea logodnei vă sună a noutate, noi vă spunem că logodna era reglementată chiar şi acum 200 de ani, în Codul lui Calimach: „Nu este ertat a se face desăvârşită logodna mai întainte de a împlini partea bărbătească al 14-lea an al vârstei şi partea femeiască al 12-lea; iar cea nedesăvârşită nu este slobod a se face mai înainte de 7 ani a vârstei celor ce se logodesc”, spunea Codul.