Indemnizaţia de creștere a copilului este majorată la 85% din venitul net

TOTUL DESPRE MAME

Potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, legea care prevede majorarea indemnizației de creștere a copilului de la 75% la 85% din venitul net a fost promulgată luni, 8 octombrie, și se va aplica începând cu această lună, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

 

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea și completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistență socială stabilește ca indemnizația pentru creșterea copiilor să fie majorată la 85% din media veniturilor nete ale persoanei, majorarea urmând să se aplice chiar din luna octombrie anul acesta. De asemenea, noile prevederi legale stabilesc ca indemnizația și concediul pentru creșterea copiilor să se acorde pentru fiecare dintre nașteri (până acum, legea limita acordarea concediului și a indemnizației pentru primele trei nașteri).

Subcomisia pentru Protecția Copilului din cadrul Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților a anunțat că legea prevede, totodată, și acordarea stimulentului de inserție pentru persoanele care au optat pentru concediu de îngrijire a copilului până când copilul împlinește doi ani. Se precizează că acest lucru va ajuta la crearea unui echilibru între nevoia părinților de a fi aproape de copil în primii ani de viață și reintegrarea mai rapidă pe piața muncii.

 

În plus, au fost adoptate mai multe modificări, printre care:

  • Introducerea unei perioade flexibile pentru achitarea impozitelor și taxelor locale. Astfel, verificarea plății impozitelor și taxelor locale se va face doar în cazul familiilor și persoanelor singure care au dreptul stabilit de cel puțin șase luni, pentru evitarea oricărei discriminări și excluderea de la această verificare a familiilor monoparentale.
  • Stabilirea unei perioade de grație de 60 de zile pentru cei care nu și-au achitat impozitele aferente anului precedent, timp în care pot achita această datorie și astfel se poate evita suspendarea plății indemnizației.
  • Acordarea sumei suplimentare de 600 de lei pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu și indemnizație în baza OUG nr. 148/2005 și naște/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, în baza OUG nr. 111/2010. Această reglementare va avea efecte doar pentru situațiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii.
  • Asigurarea posibilității pentru persoana singură care are în întreținere un copil cu dizabilitate gravă de a beneficia simultan atât de indemnizația lunară sau de sprijinul lunar acordate în baza art. 31 și 32 din OUG nr. 111/2010, cât și de indemnizația lunară de însoțitor (în locul asistentului personal) reglementată la art. 42 din Legea nr 448/2006.

 

Până în momentul de față, conform legii, indemnizația de creștere a copilului reprezenta 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni. Indemnizația de creștere a copilului fusese redusă la 75% începând cu ianuarie 2011.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa