Dreptul gravidelor la consultații medicale prenatale

TOTUL DESPRE MAME
Dreptul la controale prenatale

Tot ce trebuie să știi despre despre dreptul la consultații medicale prenatale

Dreptul la controale prenatale

Ești însărcinată? Felicitări! Următorul pas este să te pui la curent cu drepturile pe care le au femeile însărcinate. Printre acestea se numără și dreptul angajatelor însărcinate de a beneficia de dispense de la programul de lucru în vederea efectuării unor controale medicale în legătură directă cu starea de graviditate. Iată detalii:

Cine beneficiază de dreptul la consultații prenatale?

De acest drept poate beneficia orice salariată gravidă care și-a înștiințat angajatorul cu privire la starea ei și care este nevoită să se prezinte la controale medicale sau investigații ce nu pot avea loc decât în timpul programului de lucru.

În ce constă dreptul la consultații prenatale?

Concret, acest drept se materializează într-o învoire acordată de către angajator salariatei gravide de la programul normal de lucru, perioadă pe care salariata o folosește în vederea efectuării unor consultații sau examene prenatale, în baza recomandării medicului specialist.

Această dispensă trebuie acordată de către angajator, la cererea lucrătoarei gravide, în limita a 16 ore pe lună. O problemă poate apărea în situația în care salariata gravidă este încadrată cu program de lucru redus. Or, într-o asemenea situație, se pune problema dacă salariata gravidă are dreptul tot la 16 ore dispensă sau acest drept se diminuează corespunzător programului de lucru?

Consider că, în absența unor texte de lege care să limiteze acest drept, și salariata încadrată cu program redus are dreptul să beneficieze de aceeași dispensă ca și salariata încadrată cu contract individual de muncă cu program normal.

Trebuie reținut faptul că, din modalitatea de redactare a art. 15 din O.U.G. nr. 96 / 2003 privind protecția maternității la locul de muncă, această dispensă se acordă de către angajator numai dacă investigația medicală nu se poate efectua decât în timpul programului de lucru. Așadar, nu orice solicitare de învoire din partea salariatei gravide trebuie aprobată de angajator, ci numai acele solicitări în care se demonstrează că examenul medical nu se poate efectua decât în timpul programului de lucru al salariatei.

Cum solicităm angajatorului acordarea dispensei:

1. În prealabil angajatorul trebuie să fi fost informat despre starea de graviditate.

2. Salariata gravidă trebuie să solicite angajatorului acordarea dispensei.

3. Salariata gravidă trebuie să argumenteze motivul pentru care investigația sau controlul medical nu se poate desfășura decât în timpul programului de lucru.  

 

Aici citiți mai multe despre concediul de îngrijire a copilului și despre cum se obține certificatul de naștere al bebelușului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa