Despre custodia comună

TOTUL DESPRE MAME

  Custodia comună, soluţie sau risc?

  Până nu de mult, custodia comună era o noţiune juridică de care auzeam mai mult în filme – părea soluţia cea mai potrivită în cazul unui divorţ amiabil. În urmă cu ceva timp, însă, mai exact de la 1 octombrie 2011, custodia comună a fost reglementată şi la noi, în noul Cod Civil, prin articolele 397-404.

  Când părinții se despart este o carte despre ce simt copiii când părinții lor se despart. 

  Implică şi împărţirea legală a responsabilităţilor, drepturilor şi datoriilor între părinţi

  Ca formă de îngriire a copilului după divorţ, custodia comună a căpătat în ultimii 20 de ani o popularitate imensă la nivel mondial. Custodia fizică poate lua mai multe forme – de la veri petrecute cu tatăl şi anii şcolari cu mama, la a face naveta între două locuinţe (mai ales dacă părinţii continuă să locuiască în acelaşi oraş). În principiu, copiii au două reşedinţe principale, indiferent dacă timpul petrecut în fiecare nu este acelaşi. Ce este important de reţinut este că forma de custodie comună implică şi împărţirea legală a responsabilităţilor, drepturilor şi datoriilor între părinţi.

  De ce a câştigat popularitate custodia fizică comună?

  Un motiv bun ar fi acela că suntem din ce în ce mai conştienţi de importanța taţilor în viaţa copiilor, iar taţii îşi doresc din ce în ce mai mult să aibă un rol semnificativ în viaţa celor mici. Mulţi taţi nu mai sunt mulţumiţi să fie doar musafiri în weekend.

  Pe măsură ce statuturile civile ale doi părinţi se schimbă, şi percepţiile vizavi de educarea copiilor iau un alt traseu după divorţ.

  Un alt motiv pentru creşterea în popularitate a custodiei fizice comune are mare legătură cu faptul că femeile din ziua de azi îşi doresc carieră şi lucrează cel puţin opt ore pe zi. Să fii părinte singur este destul de dificil pentru o mamă cu un job full-time solicitant, mai ales dacă trebuie să călătorească sau, uneori, să lucreze ore suplimentare. Multe cupluri, ale căror vieţi dinainte de separare erau deja problematice în ceea ce priveşte timpul, învaţă să coopereze şi să jongleze cu programul în aşa fel încât să poată gestiona nevoile copiilor lor.

  În unele cazuri, alegerea custodiei fizice comune este un mijloc de a evita o luptă prelungită prin tribunale, care nu are şanse mari de a se solda cu vreun câştigător real. Din cauza naturii însăşi a divorțului, conflictul este adesea exacerbat, iar comunicarea are de suferit. Judecătorii încearcă să se pronunţe în favoarea a ceea ce este în interesul superior al copilului, iar atunci când există doi părinţi competitivi, custodia fizică comună este o soluţie evidentă.

  Custodia comună – avantaje

  Să locuiască în ambele case le permite copiilor să menţină o relaţie puternică cu amândoi părinţii. Cercetările arată că 50% din toţi copiii aflaţi în custodie comună îşi văd ambii părinţi săptămânal, în timp ce numai 10% din copii aflaţi în custodie unică reuşesc să îşi vadă celălalt părinte la fel de des.

  Atunci când ambii părinţi sunt disponibili, copiii se bucură de educaţia, disciplina şi dragostea fiecăruia.

  Copiii au numai de câştigat atunci când relaţiile parentale sunt de cooperare şi nu există lungi dispute juridice. Atunci când părinţii sunt satisfăcuţi în mod rezonabil cu planul de custodie, sunt mult mai predispuşi la a coopera în rezolvarea majorităţii problemelor. Copiii reuşesc pe această cale să înveţe că divergențele pot fi rezolvate într-un mod civilizat.

  Cercetările arată că la nivel mondial divorţurile amiabile duc de două ori mai des la custodie comună. Atunci când copiii sunt liberi să îşi iubească ambii părinţi, fără conflicte de loialitate, să aibă acces la ei, fără a le fi teamă că îi pierd, au parte de o copilărie normală, fără traume adiacente. Părinţii nu reuşesc nici să îşi imagineze cât rău le fac celor mici atunci când îi folosesc pe post de scut în conflictele lor sau ca obiect de șantaj.

  Copiii aflaţi în custodie comună petrec „timp normal” cu ambii părinţi. Când mamele au custodie unică, „tăticii de weekend” tind să îşi răsfeţe copiii cu tot soiul de activităţi şi cadouri costisitoare, menite să răscumpere timpul pierdut. Acest lucru generează resentimente din partea mamelor, care consideră că lor le rămâne treaba mai puţin plăcută de a stabili limite şi reguli. Mai mult decât atât, mamele cu bugete mici se simt înşelate atunci când nu îşi pot permite să fie la fel de generoase.

  Custodia comună le atenuează copiilor sentimentul traumatic al pierderii unuia din părinţi. Specialiştii au constatat că, la 10 ani după divorţ, copiii care au avut acces continuu la ambii părinţi au fost mai puţin predispuși la sentimente de pierdere, respingere sau stimă de sine scăzută. Complementar, se pare că acei copii cu acces la un singur părinte şi-au exprimat furia în moduri atât subtile, cât şi directe. Ei au fost mult mai deprimaţi, retraşi, necomunicativi şi au avut mai multe simptome somatice.

  Copiii aflaţi în custodie comună pot beneficia semnificativ din punct de vedere financiar.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa