Declarație controversată a ministrului Muncii: ”Nimeni nu contribuie la indemnizația de creștere a copilului, puteam să nu o dăm deloc”

TOTUL DESPRE MAME

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți că nimeni din România nu contribuie pentru indemnizația de creștere a copilului, așa că statul ar fi putut să o elimine complet în loc să o plafoneze la 1.800 de euro lunar. 

”Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizația de creștere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile ca să-și crească acești copii în perioada în care nu lucrează. Deci, nu avem ce să vorbim aici de principiul contributivității, iar plafonul este maxim din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem și mai jos. Puteam să facem ca în țări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro. Dar n-am făcut-o. Am plafonat la 1.800 de euro. Din punctul nostru de vedere, este îndestulător pentru România, atât timp cât această sumă se dă și în Germania și este maximum din UE. Nicăieri în lume nu există posibilitatea ca să te întinzi cu această sumă în funcție de venituri”, a afirmat ministrul Muncii, citat de agenția de presă Agerpres.

Indemnizația pentru creșterea copilului a fost plafonată la 8.500 de lei. Ce se întâmplă cu indemnizațiile aflate în plată

Conform sursei citate, numărul celor afectați de plafonare este de 1.000 de persoane, iar în unele cazuri indemnizația a ajuns la suma de 35.000 de euro lunar. ”Așa cum se calculează din venituri, se puteau face tot felul de excese și ilegalități”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu.”

La dezbaterea organizată marți în Senat, senatorul USR Florina Presadă a explicat că prin aplicarea plafonului se încalcă principiul contributivității. „Înțeleg că trebuie să reparăm niște inechități existente atunci când vine vorba de aceste indemnizații, dar se pare că nu așa reușim să o facem. Problema s-ar putea să nu fie la cât încasează unii dacă au contribuit, ci la cum contribuie cei care vor beneficia de această indemnizație…În acest moment, dacă ai contribuit, beneficiezi de această indemnizație. Tocmai, trebuie să respectăm acest principiu al contributivității. Dacă ne dorim să reglementăm niște efecte adverse, produse de această formulă de contribuție, ar trebui să lucrăm la formula de contribuție și la formula de calcul a acestei indemnizații. Limitând sau plafonând această indemnizație, încălcăm principiul contributivității”, a afirmat Florina Presadă, citată de agenția de presă. Textul continuă mai jos

Stimulentul de inserție 2017, mai mare din luna aprilie. Cum se acordă, ce acte se depun

Reamintim faptul că marți Comisia de muncă a Senatului a dat raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgentă a Guvernului 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Sursa foto: www.cdep.ro

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa