Părinții care realizează venituri din salarii beneficiază de o scutire/deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală. Din ianuarie 2023, această deducere se aplică părinților care au salarii, indiferent de nivelul acestora. Atenție, cei 100 de lei nu reprezintă o creștere salarială.
Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022 stabilește că deducerea personală suplimentară se acordă părinților care au salarii, indiferent de cuantumul acestuia. Potrivit acestei ordonanțe, din ianuarie 2023, părinților salariați li se acordă o scutire/deducere suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală.
Prin părinte se înțelege părintele firesc, părintele adoptator, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, se arată în textul OUG.
Cu câți bani rămâi, practic, în mână lună de lună
La prima vedere, mulți părinți au crezut că vor primi lunar 100 de lei de la Stat. În realitate, lucrurile nu stau așa. Cei 100 lei reprezintă o deducere suplimentară la impozitul pe salariul brut. Din aceasta, se transferă în salariul net doar 10%, adică 10 lei. Aceasta este suma care va reveni, lunar, în buzunarul unui părinte cu un copil în întreținere. Sau 20 de lei lunar pentru doi copii în întreținere. Acest calcul este valabil pentru orice nivel al salariului.
„O creștere salarială cu 10 lei de copil“
Iuliana Constantinescu, președinta Federației Naționale a Părinților, reprezentanța sector 2 București, sfătuia părinții, pe 10 ianuarie, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, să solicite angajatorilor aplicarea deducerii suplimentare. Din postare, mulți părinți cu copii înscriși în diferite unități de învățământ au înțeles că vor primi lunar 100 de lei pentru fiecare copil în întreținere.
Astăzi, președinta Federației Naționale a Părinților a publicat un nou mesaj în care își cere scuze celor care au înțeles greșit mesajul ei. Redăm din postare:
Și chiar dacă înseamnă aproape nimic, adunând „nimicul“ aceasta al tuturor, facem o „gaură“ în bugetul unui stat nemernic (îmi pare rău, dar, având în vedere această idee năstrușnică cu deducerea personală suplimentară de 100 lei, nu îl pot cataloga altfel) care își bate joc de părinții care muncesc cinstit pentru a își putea crește copiii așa cum pot ei mai bine, făcându-le „uriașul” favor de a le mări veniturile cu 10, 20, 30… lei/lună, în funcție de numărul de copii pe care îl au. Dragi părinți, (…), vă rog, ăștia 10 lei, așa nimic cum sunt, cereți-i de la statul ăsta „generos“! Luați un caiet, donați-i pentru o cauză nobilă, dar cereți-i!
Iuliana Constantinescu, președinta Federației Naționale a Părinților, reprezentanța Sector 2, București
Ce acte sunt necesare pentru a obține această scutire suplimentară
În situația în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți.
Pentru a obține această scutire suplimentară, părintele care are copii înscriși la creșă, grădiniță sau școală trebuie să o solicite în baza unor acte. Iată care sunt actele necesare și unde se depun:
- declarație pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar din care să rezulte că are copilul în întreținere. Aici găsești model. Părinții au de completat aici numele și prenumele părintelui, adresa de domiciliu, CNP-ul părintelui, numele și prenumele copilului, data nașterii a copilului,CNP-ul copilului;
- copia de pe cartea de identitate a angajatului;
- copia de pe certificatul de naștere al copilului;
- adeverința de la unitatea de învățământ unde este înscris copilul.
- dacă părintele are mai multe locuri de muncă – o declarație pe propria răspundere că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.
În lege nu este stipulat dacă adeverința care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ trebuie solicitată lunar sau anual de către părinte.
Părinții ai căror copiii au peste 18 ani, dar care încă urmează cursurile unei instituții de învățământ, nu pot beneficia de această deducere, conform legii.