Concediul de maternitate în 2023. Acte necesare, cerere, calcul, număr de zile și alte informații utile

Concediul de maternitate – prenatal și postnatal – este un beneficiu acordat viitoarelor mame. El este independent de concediul de creștere a copilului. Pentru calculul indemnizației ai formula în articol.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Cum iți calculezi indemnizația pentru concediul de maternitate
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005, poți intra în concediul de maternitate cu 63 de zile înainte de naștere.

Potrivit legislației în vigoare, concediul de maternitate presupune 126 de zile calendaristice, împărțite înainte (prenatal) și după naștere (postnatal). Mamele aflate în această situație pot primi și o indemnizație de maternitate, stabilită în funcție de stagiul de cotizare și de veniturile obținute. Chiar și femeile care nu sunt angajate, dar au obținut venituri ca persoane fizice autorizate (PFA) se pot asigura pentru a beneficia de acest concediu și de indemnizația aferentă. Iată ce condiții trebuie îndeplinite. Iată regulile valabile pentru concediul de maternitate în 2023.

Concediul de maternitate înseamnă 126 de zile calendaristice, împărțite astfel: 63 de zile pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și 63 de zile pentru lăuzie, acordate după naștere. Dacă mama dorește, și medicul îi permite, poate face o altfel de redistribuire a acestor zile – să-și ia mai multe zile înainte de naștere sau să-și lase mai multe zile după naștere. Este obligatoriu însă ca perioada de lăuzie să fie de măcar 42 de zile calendaristice.

Caz special. Concediu medical pentru concediul prenatal și concediul postnatal

Dacă vorbim de o sarcină cu complicații, pentru care este nevoie de mai multă odihnă decât cele 63 de zile rezervate concediului prenatal, mama poate apela și la concediul medical. Aceeași situație și pentru probleme ce pot să apară în perioada de după naștere (lăuzie). La cerere, medicul poate elibera un certificat medical care îi dă dreptul acesteia la un concediu medical. Certificatul medical pentru concediul prenatal și concediul postnatal se eliberează de medicul de familie sau de medicul specialist pentru cel mult 31 de zile calendaristice.

La câte săptămâni de sarcină poți intra în concediul prenatal

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 poți intra în concediul prenatal începând cu luna a șaptea de sarcină, mai exact cu circa 63 de zile înainte de naștere. Cu alte cuvinte, concediul de maternitate începe cu cel prenatal, cele 63 de zile dinainte de naștere, urmând a se continua cu celelalte 63 de zile ale concediului postnatal.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de concediul de maternitate

Principalele condiții legale, arată avocatnet.ro, pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediul de maternitate sunt următoarele:

  • să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul țării noastre;
  • să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizație de liberă practică și a încheiat o convenție cu acestea);
  • să fi cotizat cel puțin o jumătate de an pentru contribuția de concedii și indemnizații (contribuția aceasta o datorează angajatorii pentru fiecare contract de muncă, lunar, iar femeile care nu sunt salariate, dar obțin venituri ca persoane fizice autorizate, își pot plăti această contribuție voluntar, prin contract de asigurare).

O femeie care obține venituri în baza unui contract de persoană fizică autorizată (PFA) plătește, obligatoriu, impozit. Dincolo de acesta, contribuțiile sociale la pensii (CAS) și la sănătate (CASS) sunt obligatorii numai dacă veniturile depășesc anumite sume. Dacă nu depășesc, atunci și aceste sume sunt opționale. Încă, dacă dorește să fie asigurată pentru concedii medicale, ea trebuie să achite o contribuție distinctă, dar care nu e obligatorie, oricât ar câștiga. Mai multe informații aici, la secțiunea „plăți opționale“.

Mai trebuie să știi că, și în situația în care pierzi calitatea de asigurat (ești concediată) și urmează să naști în termen de 9 luni de la data la care a avut loc concedierea, legea îți permite să beneficiezi de dreptul la acest concediu de maternitate. Totuși, trebuie să faci dovada, cu acte eliberate de angajatori, că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din cauza ta.

Cine acordă și cine plătește concediul de maternitate (prenatal și postnatal)

Concediul de maternitate este acordat de către angajator. Tot el face și plata, odată cu plățile salariale pentru restul angajaților pe luna în curs. Angajata care dorește să beneficieze de acest concediu trebuie să prezinte angajatorului certificatul medical eliberat de medicul de familie.

Certificatul medical pentru concediul de maternitate (prenatal și postnatal) se eliberează de către medicul de familie pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice până la durata maximă prevăzută de lege (126 de zile). Acest lucru trebuie făcut până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul, lună de lună, atât în perioada de concediu prenatal, cât și în cea de postnatal. Asta pentru ca angajatorul să-ți poată face plata pentru luna anterioară.

Cât este și cum se calculează indemnizația

Valoarea brută a indemnizației de maternitate este de 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni înainte de concediu. Concret, OUG nr. 158/2005 prevede că „baza de calcul a indemnizațiilor (…) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția pentru concedii și indemnizații”, citează din lege avocatnet.ro.

Poți afla valoarea indemnizației pentru concediul de maternitate făcând următorul calcul:

85% x total venituri brute ultimele 6 luni/total zile lucrate ultimele 6 luni x numărul de zile de concediu de maternitate.

Exemplu de calcul pentru o angajată cu contract de muncă de 8 ore pe zi/40 de ore pe săptămână:

Luna                            Salariu lunar brut                    Număr zile lucrătoare

Februarie 2023            1000                                        21
Ianuarie 2023              1000                                        21
Decembrie 2022         1000                                        20
Noiembrie 2022          1000                                        22
Octombrie 2022          1000                                        21
Septembrie 2022         1000                                        22
Total                           6000                                        127

Baza de calcul: 6 x 1000 lei = 6000 de lei (total venituri brute pentru ultimele 6 luni)
Media zilnică: 6000 de lei : 127 = 47, 24 de lei
Indemnizația zilnică: 47,24 x 85% = 40 de lei

Pentru concediul de maternitate se suportă doar contribuția CAS (25%), restul contribuțiilor nu se suportă!

Calcul indemnizație luna martie 2023: (23 de zile lucrătoare x 40 de lei = 920 de lei; 920 de lei x 25% CAS = 230 de lei). Total indemnizație luna martie 2023: 920 de lei – 230 de lei = 690 de lei

Pentru femeile care au născut în maximum nouă luni de la pierderea calității de asigurat: baza de calcul se raportează la ultimele șase luni anterioare datei pierderii calității de asigurat.

Stagiul de cotizare – toate situațiile legale

Stagiul de cotizare înseamnă perioada pentru care s-a achitat contribuția de concedii și indemnizații medicale. Așa cum subliniam mai sus, salariatelor le este plătită de către angajator această contribuție, iar persoanele care lucrează ca persoane fizice autorizate trebuie să-și facă asigurarea aceasta voluntar, plătind contribuția aferentă (care este diferită de cea de asigurări de sănătate). Stagiul minim de cotizare este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul.

De asemenea, se consideră stagiu de cotizare și perioadele în care asigurata:

  • a beneficiat de concediile medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, iar venitul ce se ia în considerare este indemnizația de asigurare socială pe care a primit-o;
  • a beneficiat de pensie de invaliditate, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de baza minim brut pe țară;
  • a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, cu condiția absolvirii acestora, iar venitul ce se ia în considerare este salariul de bază minim brut pe țară (care, în acest moment este 2.550 de lei);
  • a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, iar venitul ce se ia în considerare este indemnizația lunară primită;
  • a realizat, în temeiul legislației interne a unui stat membru al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau a Confederației Elvețiene, stagii de asigurare atestate prin intermediul formularului european privind totalizarea perioadelor de asigurare.

Important! Angajatorilor le este interzis să concedieze femeile aflate în concediul de maternitate. Citește mai multe despre acest lucru aici.

Informează-te ca să fii pregătită pentru etapele următoare din viața ta de părinte:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa