Concediu de risc maternal. Când ai dreptul să îl ceri și câți bani primești

Cristina Călin, redactor
concediu de risc maternal

Ai aflat că ești însărcintă și ești cea mai fericită din lume. Îți faci zeci de planuri și de vise și te gândești cum o să-ți ții puiul în brațe și-o să-l dezmierzi cât este ziua de lungă. Până atunci însă mai sunt multe luni și tu trebuie să mergi la serviciu. Ce se întâmplă dacă acesta nu este potrivit cu noul tău statut? Poți solicita concediu de risc maternal pentru a te proteja pe tine și pe bebelușul tău. 

De îndată ce ai confirmarea că ești însărcinată de la medicul ginecolog trebuie să îți anunți angajatorul, neapărat în scris. Atașează și scrisoarea medicală și nu uita să iei număr de înregistrare și o copie. Odată ce ai depus aceste documente la departamentul de resurse umane angajatorul nu te mai poate concedia decât dacă intră în faliment.

După ce au primit înștiințarea ta, colegii de la resurse umane trebuie să întocmească un raport de evaluare privind protecția maternității la locul de muncă. Acesta trebuie să fie descrise condițiile tale de muncă: programul, dacă faci efort și ce fel de efort, dacă ești expusă la agenți chimici și biologici. Raportul trebuie să menționeze orice situație în care sănătatea ta și a bebelușului este pusă în pericol. O copie a acestuia trebuie să o primești și tu.

Concediul de risc maternal. Ce trebuie să facă angajatorul

De asemenea, în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunțat în scris că ești însărcinată are obligația să înștiințeze medicul de medicina muncii, precum și inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază își desfășoară activitatea. De la data primirii înștiințării medicul de medicina muncii și inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condițiile de muncă ale salariatei la termenele și în condițiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.

După ce raportul este finalizat trebuie să mergi la medicul de medicina muncii. În termen de 15 zile angajatorul este obligat să ia măsurile recomandate de acesta în concordanță cu dispozițiile art. 9 din OUG 96/2003, privind protecția maternitații la locurile de muncă. Medicul de medicină a muncii poate cere modificarea condițiilor tale de muncă, modificarea orarului sau repartizarea la un alt loc de muncă.

Concediul de risc maternal. Cum ți se modifică locul de muncă

În cazul în care desfășori la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea ta sau cu repercusiuni asupra sarcinii și alăptării, angajatorul este obligat să îți modifice în mod corespunzător condițiile și/sau orarul de muncă ori. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să te repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea ta, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.

În cazul în care din motive obiective angajatorul nu poate face aceste schimbări tu poți cere concediu de risc maternal. Certificatul de concediu de risc maternal îl obții de la medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care face recomandarea pentru protejarea ta în cazul unor condiții de lucru care ți-ar putea provoca stres, efort.

Dacă munca ta presupune să stai numai în picioare sau numai așezată pe scaun în timpul programului, angajatorul are obligația să modifice locul de muncă respectiv, astfel încât să ți se asigure, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare.

Medicul de medicina muncii stabilește intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziției de lucru, perioadele de activitate, precum și durata perioadelor pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare.

Dacă amenajarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic și/sau obiectiv posibilă sau nu poate fi cerută din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsurile necesare pentru a schimba locul de muncă al salariatei respective.

Ce se întâmplă dacă nu poți sta 8 ore la serviciu?

În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

Cât timp ești însărcinată angajatorul nu te poate pune să lucrezi de noapte. Va fi obligat să îți găsească o altă activitate în cadrul companiei, fără să îți micșoreze salariul.

De concediu de risc maternal mai beneficiază, conform Ordonanței Ordonanța de urgență nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă și salariata care a născut recent și și-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie și solicită angajatorului în scris măsurile de protecție prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a născut.

Cine eliberează certificatul de concediu de risc maternal

Certificatul de concediu de risc maternal are nevoie apoi de avizul medicului de la medicina muncii. El se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracționat, dacă ești asigurată gravidă, care a născut recent sau care alăptează. Acesta nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislația privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale.

Eliberarea certificatului medical se va face în condițiile în care salariata s-a prezentat la consultațiile prenatale și postnatale, conform normelor Ministerului Sănătății.

concediu de risc maternal grafic

Câți bani primești cât timp ești în concediu de risc maternal

Indemnizația de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și se acordă fără condiție de stagiu de asigurare. Cuantumul indemnizației reprezintă 75% din media veniturilor lunare realizate în cele 10 luni anterioare solicitării, pe baza cărora s-a achitat contribuția de asigurări sociale de stat. Dacă nu ai avut stagiu de cotizare în ultimele 10 luni anterioare cererii pentru concediu de risc maternal se va lua în calcul salariul minim pe economie.

Pentru indemnizația de risc maternal nu se datorează contribuția de asigurări sociale de stat. Durata concediului de risc maternal reprezintă perioadă asimilată stagiului de cotizare. Calculul și plata indemnizației de risc maternal se fac lunar de către angajator, cel mai târziu o dată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna în care se acordă concediul de risc maternal.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa