Cum călătoresc din 2025 familiile cu copii? Ce se schimbă odată cu intrarea României în Schengen

Procedura de călătorie cu minori se simplifică. Totuși, părinții sunt obligați să aibă documentele asupra lor, pentru că pot exista controale în continuare.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
coada de masini la frontiera
Din 2025, vom ajunge mai repede la mare în Grecia și la munte în Austria. FOTO: Shutterstock

„România e în Schengen cu drepturi depline”, a declarat joi, 12.12 2024, președintele Klaus Iohannis, precizând că țara noastră și Bulgaria vor adera la Schengen cu granițele terestre începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată de președinția maghiară a UE. La modul practic, însă, beneficiile le vom vedea, cel mai probabil, din primăvara anului 2025. De atunci, cozile la frontiere ar trebui să dispară, ceea ce va face ca vacanțele în străinătate să nu mai fie afectate de așteptări lungi în mașină.

„În această dimineață, la Bruxelles, a fost luată decizia privind aderarea țării noastre și cu frontierele terestre la spațiul Schengen, cu aplicare din 1 ianuarie 2025, o decizie așteptată prea mult timp de către noi toți. Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană.,” a declarat Klaus Iohannis.

Ceea ce nu se știe deocamdată este data la care se vor ridica restricțiile complet. Este posibil ca, pe o perioadă de încă 6 luni, la frontierele terestre dintre România și Ungaria și dintre România și Bulgaria să se efectueze controale „pentru a preveni orice amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne”, după cum se precizează într-un acord semnat în noiembrie 2024 și publicat pe site-ul președinției ungare a Consiliului UE.

Documentele de care aveți nevoie pentru a călători în UE și în țările din spațiul Schengen, conform site-ului oficial europa.ro:

  • În calitate de cetățean al UE, aveți dreptul de a călători liber atât în cele 27 de state membre ale UE, cât și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia (țări din afara UE, dar membre ale spațiului Schengen ) deținând fie un pașaport, fie o carte națională de identitate în curs de valabilitate. Documentul dumneavoastră de călătorie trebuie să fie valabil în ziua călătoriei.
  • Copiii și minorii trebuie să aibă propriul pașaport sau propria carte de identitate. În cazul în care călătoriți cu membri de familie provenind din afara UE, verificați normele specifice aplicabile acestora.

Când trebuie să prezint un pașaport sau o carte de identitate?

În mod normal, nu trebuie să prezentați pașaportul sau cartea de identitate la trecerea frontierelor interne în spațiul Schengen. Cu toate acestea, țările din spațiul Schengen au dreptul de a reintroduce controale temporare la frontieră, în circumstanțe extraordinare – de exemplu, în cazul unei amenințări la adresa ordinii publice sau a securității naționale.

Reamintim că din 31 martie 2024 există reguli noi în aeroporturi pentru ieșirea din țară cu copii. Mai exact, procedura s-a simplificat pentru familiile care călătoresc cu avionul în Spațiul Schengen. Turiștii însoțiți de copii nu mai sunt obligați să oprească la controalele Poliției de Frontieră pentru verificarea actelor, putându-se îndrepta direct la porțile de îmbarcare. În ceea ce privește controlul de securitate și al bagajelor, regulile rămân aceleași.

Totuși, documentele de călătorie pentru familii rămân aceleași: pașapoarte pentru copii, acord notarial în cazul în care nu sunt prezenți ambii părinți, sentință judecătorească în cazul unui părinte care e custode unic, acte doveditoare dacă minorul este însoțit de o terță persoană și în alte cazuri speciale. Se pot face în continuare controale aleatorii, pentru a preveni ilegalitățile.

Bine de știut: Poliţia de Frontieră va putea face controale aleatorii, mai ales în cazul pasagerilor însoţiţi de copii. Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.

Ce înseamnă spațiul Schengen. Țări membre Schengen

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa, care include în prezent 27 de țări: 23 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. România şi Bulgaria sunt singurele care vor intra în aceast spațiu doar aerian şi maritim. Țările care fac parte din acordul Schengen sunt: ​​Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Croația, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția.

Iată care sunt documentele necesare la ieșirea din țară pentru fiecare situație în parte: copil peste 16 ani, copil sub 16 ani însoțit de ambii părinți sau de unul singur, copil însoțit de o terță persoană.

Călătoriile în Spațiul Schengen de la 31 martie 2024 ale minorului de peste 16 ani

Conform prevederilor Legii nr. 274/2023, care modifică Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, începând cu data de 20 august 2023, cetățenii români minori (16-18 ani) pot călători în străinătate fără a fi însoțiți de un adult, în baza acordului notarial al părinților.

Legea prevede patru situații specifice în care adolescenții pot părăsi țara neînsoțiți: ”să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens”.

Bine de știut: Din punct de vedere formal, amintitul acord al părinților trebuie să fie dat sub forma unei declarații notariale, care va fi prezentată de către minor la ieșirea din țară. Declarația respectivă are valabilitate de trei ani și este necesară numai la ieșirea din țară a minorului, nu și la intrare.

Potrivit informațiilor disponibile pe pagina de internet a Poliției de Frontieră, dacă minorul pleacă din țară pentru a participa la concursuri ori studii în străinătate, trebuie să prezinte la controlul de frontieră documente doveditoare privind participarea la acestea, emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada și statul sau statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale – în original și copie (care va rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei).

Călătoriile în Spațiul Schengen cu copil însoțit de ambii părinți

Minorului care călătorește în străinătate însoțit de ambii părinți i se permite ieşirea din România în baza documentului de călătorie individual, fără a fi necesară prezentarea unor documente suplimentare. *art. 30  alin. (1) lit. a) din Legea 248/2005.

Actele necesare pentru ieșirea din țară cu un copil însoțit de un părinte

Minorului care călătorește însoțit doar de unul dintre părinți i se permite ieșirea din țară în următoarele situații:

• dacă părintele însoțitor prezintă o declarația a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia;

  • dacă părintele însoțitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredințat sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;
  • dacă părintele însoțitor face dovada decesului celuilalt părinte;
  • dacă părintele însoțitor face dovada că celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești sau declarat dispărut, în condițiile legii;
  • dacă părintele însoțitor prezintă o hotărâre a instanței de judecată care suplinește acordul celuilalt părinte;

Călătoriile în Spațiul Schengen pentru copil însoțit de un reprezentant legal

Minorului care călătorește însoțit de un reprezentant legal i se permite ieșirea din țară în baza hotărârii judecătorești rămasă definitivă și irevocabilă, din care să reiasă că persoana/persoanele însoțitoare exercită drepturile și obligațiile părintești asupra acestuia.

Actele necesare pentru ieșirea din țară cu un copil însoțit de o terță persoană

Dacă minorul este însoțit de o persoană – cetățean român, alta decât părinții sau reprezentantul legal, i se permite ieșirea în aceleași condiții şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoțitoare prezintă:

  • Declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia, datele de identitate ale însoțitorului respectiv. În acest caz se solicită și hotărârea judecătorească de stabilire a autorității părintești sau de desemnare a reprezentantului legal, rămasă definitivă și irevocabilă/definitivă;
  • Documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în cazul în care minorul este însoțit de aceasta.
  • Certificatul de cazier judiciar. Din februarie 2024, acesta va putea fi verificat online și eliberat pe loc, la frontieră, conform celor mai noi modificări legislative. Detalii, AICI.

Actele necesare pentru ieșirea din țară cu un copil cu reședința în străinătate

Dacă minorul, cetățean român, are domiciliul sau reședința în străinătate, i se permite ieșirea din România fără prezentarea unei declarații din care să rezulte acordul părintelui/părinților, dacă însoțitorul prezintă la controlul de frontieră documente care atestă faptul că se deplasează în statul de domiciliu/reședință.

  • În situația în care minorul este însoțit de o terță persoană (alta decât parinții sau reprezentantul legal), aceasta trebuie să prezinte certificatul de cazier judiciar și, după caz, actul din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane.
  • Atestarea destinației călătoriei se face prin bilete de călătorie emise de companiile transportatoare, pentru întregul parcurs al călătoriei.
  • Dacă minorul respectiv călătorește în altă țară decât cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, este necesară declarația care să cuprindă acordul părintelui /părinților / reprezentantului legal cu privire la călătoria minorului.

Actele necesare pentru ieșirea din țară cu un copil care va urma un tratament în străinătate

Minorului care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a beneficia de tratament medical i se permite ieșirea din țară fără a fi necesar acordul ambilor părinți, al celuilalt părinte, al părintelui supraviețuitor sau al reprezentantului legal, în baza documentelor doveditoare ale situației medicale a minorului – în original și copie (care vor rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei), emise sau avizate de autoritățile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul ori statele în care urmează să se acorde tratament medical.

Actele necesare pentru ieșirea din țară cu un copil care participă la studii sau concursuri oficiale

În cazul minorilor care se deplasează în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale, este necesar doar acordul unuia dintre părinți. În acest sens, însoțitorul trebuie să prezinte la controlul de frontieră documente doveditoare privind participarea minorului la studii sau concursuri oficiale în străinătate, emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale – în original și copie (care vor rămâne la Punctul de Trecere a Frontierei).

În situația în care minorul este însoțit de o terță persoană (alta decât părintele sau reprezentantul legal), aceasta trebuie să prezinte și certificatul de cazier judiciar.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa