Când se depun actele pentru alocația unui nou-născut. La ce valoare a ajuns în 2024

Anca Lupescu
Bebelus ii zambeste tatalui care il tine in brate
Nou-nascut și alocatia – Ce trebuie să știi despre documente și temenul de depunere Foto: Shutterstock

Dacă ești părinte și ai un nou-născut, ar trebui să te asiguri că depui la timp actele pentru alocația copilului. Alocația de stat pentru copii reprezintă un sprijin financiar esențial, iar depunerea la timp a cererii este crucială pentru a nu pierde bani. În 2024, valoarea alocației a fost actualizată, iar în acest articol vei găsi informații importante despre termenul și instituția unde trebuie să depui actele, ce documente sunt necesare și care sunt sumele pe care le vei primi în funcție de vârsta copilului. Anul 2024 a venit cu majorări privind alocațiile pentru copii. Acestea au fost actualizate cu rata inflației, iar sumele noi au fost distribuite încă din luna februarie anul acesta. Alocația pentru nou-născut se acordă până când copilul împlinește vârsta de doi ani. Iată tot ce trebuie să știi despre aceste beneficii:

Când se depun și ce acte sunt necesare pentru alocația unui nou-născut

Alocația pentru nou-născuți reprezintă un sprijin financiar acordat părinților pentru fiecare dintre primii patru copii născuți. Pentru a beneficia de această alocație, este important să știi când și cum trebuie să depui actele necesare. Citește mai jos care este termenul de depunere al cererii, actele doveditoare necesare și procedura de acordare a alocației. Aceste acte trebuie să fie depuse înainte ca bebelușul să împlinească 12 luni. 

Unde se pot depune actele 

Cererea pentru solicitarea acordării alocației pentru nou-născut trebuie făcută până la împlinirea vârstei de 12 luni a copilului și se depune la Primăria comunei, orașului sau sectorului în care domiciliază mama sau, dacă nașterea a fost înregistrată într-o altă localitate, la primăria localității respective. În cazul în care nașterea a fost înregistrată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, cererea va trebui însoțită de o adeverință care să ateste că alocația nu a fost solicitată în altă parte.

Ce acte sunt necesare pentru alocația unui nou-născut

Pentru a obține alocația, trebuie să depui următoarele documente:

  • cerere tip (Descarcă cererea);
  • Carte de identitate (buletin) părinţi – (copii xerox după ambele documente)
  • certificat de naştere al copilului (copie si original);
  •  hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;
  •  hotărâre de adopţie, dacă este cazul;
  • acte reşedinţă, în cazul în care unul dintre părinti sau ambii are/au reşedinţa într-una dintre tările U.E;
  • extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar
  • dacă nu s-a depus dosarul în termen de 4 luni de la nașterea copilului este necesară o declarație de la notariat din care să reiasă că părinții au în întreținere copilul
  • certificat de casatorie

Procedura de acordare a alocației

După depunerea cererii și a documentelor necesare, Primăria are la dispoziție un termen de 10 zile pentru a analiza și a decide asupra acordării alocației, urmând ca, în cazul neacordării, să comunice motivele respingerii în termen de 5 zile de la emiterea deciziei. Alocația se acordă în cuantumul stabilit de legislația în vigoare la data nașterii copilului, fondurile necesare fiind suportate din bugetul de stat.

Cât este alocația unui nou-născut în România în 2024

În anul 2024, alocațiile de stat pentru copii crescut, fiind actualizate cu rata inflației din anul 2022, care a fost de 13,8%. Această creștere a fost stabilită conform Legii 61/1993 și a fost anunțată la începutul anului trecut de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, începând cu luna ianuarie 2024, alocația de stat pentru copii este în cuantum de 292 de lei pentru copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, alocația a fost majorată cu 88 de lei, ajungând la suma de 719 lei. Aceeași sumă este acordată și copiilor și adolescenților cu vârsta de până la 18 ani care suferă de dizabilități, conform prevederilor Legii 61/1993, care stabilește aceste majorări automate în funcție de inflație.

Creșterea vine ca o ajustare la inflație și se aplică atât copiilor de până la doi ani și celor cu handicap, cât și elevilor de până la 18 ani sau peste, cu condiția să urmeze cursurile liceale sau de învățământ profesional, până la finalizarea acestora. Totuși, această alocație nu se acordă tinerilor care au depășit vârsta de 26 de ani. Potrivit legii, alocația de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației, iar aceasta se aplică începând cu drepturile aferente lunii ianuarie a fiecărui an. De exemplu, în 2023, alocațiile au crescut cu 5,1%, reflectând rata medie a inflației din 2021.

Condiții de acordare a alocației de stat pentru copii

Alocația de stat pentru copii, reglementată prin Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii este un drept garantat tuturor copiilor cu vârsta de până la 18 ani, cetățeni români, fără nicio formă de discriminare. De asemenea, acest drept este extins și pentru tinerii care au împlinit 18 ani, cu condiția să urmeze cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate conform legii, până la finalizarea acestora. Beneficiarii acestui drept sunt:

  • Copiii cetățeni români cu vârsta de până la 18 ani.
  • Tinerii cetățeni români care au împlinit 18 ani și sunt înscriși la cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora.
  • Copiii cetățenilor străini sau ai persoanelor fără cetățenie, rezidenți în România, cu condiția să locuiască împreună cu părinții lor, conform legii.

Cererile pentru stabilirea alocației de stat pentru copii, împreună cu actele necesare care atestă îndeplinirea condițiilor legale, trebuie depuse și înregistrate la primăria comunei, orașului, municipiului, sau, după caz, la sectoarele municipiului București, pe raza cărora își au domiciliul sau reședința reprezentanții legali ai copiilor. Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește printr-o decizie emisă de directorul executiv al agențiilor județene de prestații sociale, începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. Plata alocației se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

CITEȘTE ȘI: La ce concedii și indemnizații au dreptul tații pentru creșterea și îngrijirea copiilor

Cuantumul alocației în 2024

  • 719 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani.
  • 292 lei pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani.
  • 719 lei pentru copiii cu vârsta între 3 și 18 ani încadrați într-un grad de handicap.

Pentru a beneficia de alocația de stat pentru copii, este necesară depunerea documentelor prezentate mai sus. Dacă cererea pentru alocația copilului este depusă până la împlinirea vârstei de 12 luni, poți primi alocația și pentru lunile trecute, dar doar pentru o perioadă de maximum 12 luni în urmă. Dacă întârzii să depui cererea și copilul are deja mai mult de un an, nu vei mai primi alocația pentru lunile anterioare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa