Pașaport pentru copii în 2021. Când e necesară prezența copiilor și ponturi pentru o procedură rapidă

Atenție, în 2021, dacă vrei să mergi cu cel mic în Marea Britanie, nu doar copilul are nevoie de pașaport, ci și tu.

Theodora Fintescu, redactor
fetiță care poarta masca in aeroport
O parte dintre pașii necesari pentru a obține pașaport pentru copii în 2021 se pot face online, pentru simplificarea procedurii.

Vrei să faci pașaport pentru copii în 2021? Dacă ai toate informațiile necesare, procedura este simplă și relativ rapidă. Programarea, plata și aflarea statusului pașaportului se pot face online, iar documentul poate fi trimis acasă solicitantului prin poștă. Reamintim că minorii pot ieși din țară doar cu pașaport (sau act de identitate dacă au 14 ani) și doar însoțiți de cel puțin un adult, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali.

Date fiind restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, primul lucru pe care este indicat să îl verifici atunci când te pregătești să faci pașaport pentru copii în 2021 este statusul privind restricțiile și programul actualizat.

Găsești aceste informații AICI și pe site-urilor instituțiilor prefectului. Ține cont de faptul că informațiile se modifică și se adaptează în funcție de situația epidemiologică și de numărul de cereri de pașapoarte.

Dacă ai un copil până în 14 ani și îi faci pașaport simplu temporar, prezența lui la depunerea cererii nu este necesară. În restul situațiilor, este obligatoriu ca părinții să fie însoțiți de copii la depunerea documentelor.

Cât costă un pașaport pentru copii în 2021 și unde se poate plăti

Plata pașaportului se poate face fie la casieriile unităților CEC Bank, precum și la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank, sau online, prin platforma de plăți virtuale ghiseul.ro.

Contravaloarea paşaportului este următoarea:

 • pentru paşaportul simplu electronic

           – 258 lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani

           – 234 lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani

 • pentru pasaportul simplu temporar: 96 lei – indiferent de vârstă.

Diferența între cele două tipuri de pașapoarte constă în perioada de valabilitate și în accesul diferențiat în anumite țări. Astfel, pașaportul temporar este valabil timp de un an și nu permite accesul în state precum Emiratele Arabe Unite, Qatar, Mexic, Liban. Pașaportul simplu electronic este valabil 3 ani pentru minorii cu vârsta sub 12 ani și 5 ani pentru copiii de 12- 18 ani.

Atenție! Dată fiind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, nu doar copiii, ci și adulții care călătoresc în Marea Britanie au nevoie de pașaport.

Programare online pentru obținerea pașaportului pentru copii

Pentru a evita să stai la coadă la depunerea cererii pentru pașaportul copilului, poți face programare online, AICI.

Este important să respecți ora la care ai fost planificat. Atenție la completarea cererii online! La nume și prenume trebuie să treci datele persoanei pentru care soliciți pașaport.

Neprezentarea la ora care ți-a fost alocată, precum și neconcordanța dintre datele completate și cele de identificare ale persoanei pentru care se solicită pașaportul duc la pierderea programării.

În momentul depunerii cererii, poți opta ca documentul să îți fie trimis acasă, prin poștă, iar acest serviciu costă 8 lei +TVA.

Acte necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii în 2021

În cazul copiilor până în 14 ani, sunt necesare următoarele documente:

 • certificatul de naştere al copilului, în original;
 • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
 • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
 • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există
 • în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.
 • două fotografii identice, cu fizionomia actuală a minorului, având dimensiunile 3,5 x 4,5 cm, dacă cererea se face pentru pașaport simplu temporar.

În cazul copiilor peste 14 ani, a căror prezență este necesară la depunerea cererii, sunt solicitate următoarele documente:

 • cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original;
 • certificatul de naştere al minorului, în original;
 • declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, în original sau duplicat de pe actul original;
 • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
 • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există
 • Declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului pentru minor se formulează în faţa funcţionarului care primeşte cererea, caz în care este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale părinţilor, al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal, aflate în termen de valabilitate, în original.

Mai multe informații privind actele necesare pentru eliberarea pașapoartelor simple temporare pentru copii sunt disponibile AICI.

Mai multe informații privind actele necesare pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice pentru copii sunt disponibile AICI.

În cât timp se face eliberează un pașaport pentru copii în 2021?

În 2021, date fiind restricțiile de călătorie impuse de pandemia de coronavirus, numărul cererilor de eliberarea a unui pașaport pentru copii este redus față de anii anteriori, așa că cererile se procesează mai repede, iar perioada maximă de eliberare a documentului este de cinci zile lucrătoare. Până acum, eliberarea acestui act se făcea în maximum 15 zile.

În cazul în care cererile vor crește semnificativ, va crește și perioada de eliberare a pașapoartelor. Poți verifica dacă pașaportul e gata accesând epasapoarte.ro, secțiunea Status pașaport. Aici poți căuta unul dintre următoarele criterii următoare: numărul de cerere sau ultimele 9 caractere din CNP şi data depunerii cererii.

Reguli pe care trebuie să le respecți la depunerea cererii și la ridicarea pașaportului

Pentru limitarea răspândirii infecției cu SARS- COV 2, la depunerea cererii și la ridicarea pașaportului (dacă nu optezi pentru a-ți fi trimis prin poștă) vor fi respectate următoarele măsuri:

 • purtarea măștii de protecție, atât în cazul persoanelor care solicită sau ridică pașaportul, cât și al personalului
 • dezinfectarea echipamentelor utilizate înainte de preluarea fiecărei cereri
 • respectarea distanței fizice de cel puțin 1,5 m

Condiții de ieșire din țară pentru minori

Copiii pot ieși din țară doar însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali. Certificatul de naștere nu reprezintă document de călătorie, așa că minorii au nevoie de pașaport. Copiii care au peste 14 ani, pot călători cu cartea de identitate.

Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui minor numai dacă este însoţit, în următoarele cazuri: însoțit de ambii părinți, însoțit de unul dintre părinți (cu o declarație din partea celuilalt părinte sau cu hotărâri judecătorești ori documente ce justifică lipsa celuilalt părinte, după caz), însoțit de reprezentantul legal sau de o terță persoană (în acest caz, sunt necesare declarațiile ambilor părinți și de cazierul persoanei care însoțește copilul).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa