Cine poate fi naș de botez? – Este întrebarea pe care și-o pun părinții atunci când se pregătesc să-i aleagă pe cei care vor fi ghizi spirituali ai copilului. Acești oameni nu sunt doar martorii unui moment important din viața copilului, ci devin parte din familia extinsă, oferind și sprijin în creșterea micuțului. În multe familii, alegerea nașilor se face exclusiv pe motiv de prietenie. Preoții recomandă însă ca părinții să aibă în vedere și alte criterii. Pentru a înțelege normele Bisericii, am stat de vorbă cu părintele Eusebiu Velica, preot paroh al Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Parohia Falaștoaca, com. Comana, Episcopia Giurgiului.
Botezul este unul dintre cele mai importante momente din viața unui copil și a familiei sale. Prin acest eveniment, micuțul primește prima binecuvântare, iar părinții aleg pentru el nu doar un drum spiritual, ci și persoane de încredere care îi vor fi alături de-a lungul vieții – nașii de botez. Alegerea acestora nu este doar o tradiție, ci o decizie cu impact pe termen lung. Nașii nu sunt doar martori ai ceremoniei religioase, ci devin părinți spirituali, având rolul de a ghida și sprijini copilul în creșterea sa morală și duhovnicească. Cum știi cine poate fi naș de botez? Ce criterii ar trebui să iei în considerare? Și, mai ales, cum faci o alegere potrivită, care să aducă în viața copilului tău oameni de încredere și sprijin autentic? În continuare, vei găsi câteva sfaturi utile care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie.

Cine poate fi naș de botez?
În tradiția ortodoxă, nașul are un rol esențial la botezul copilului, fiind cel care mărturisește credința în locul bebelușului și îl „adoptă” spiritual. De aceea, trebuie să fie un creștin ortodox botezat, cununat religios (dacă este căsătorit) și să ducă o viață morală, conform valorilor credinței.
Contrar unor credințe populare, canoanele bisericești nu impun ca nașii să fie căsătoriți între ei, dar este important ca aceștia să fie persoane de încredere, care să poată îndruma copilul în viața de credință. De asemenea, părinții biologici ai copilului nu pot fi și nași, deoarece relația dintre nași și fini este una de rudenie spirituală.
Orice creștin ortodox, botezat în credința strămoșească, ce se ridică, ce aspiră la vrednicia de a deveni un veritabil părinte spiritual. Acesta trebuie să constituie la rându-i, atât un exemplu de viețuire, pentru copilul nou creștinat, prin experiența sa de tată/mamă, de om dedicat întru totul familiei dar și un exemplu de creștin adevărat, deoarece nașul de Botez, are menirea și îndatorirea de a presăra în sufletul pruncului botezat scânteia asemănării cu Dumnezeu.
Eusebiu Velica, preot paroh al Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
Nașii de botez trebuie să fie căsătoriți?
Mulți dintre proaspeții părinți se întreabă dacă nașii de Botez trebuie să fie căsătoriți. Ei bine, părintele Eusebiu Velica ne-a mărturisit că, deși nu este obligatoriu, din punct de vedere bisericesc ar fi indicat să fie așa. Iată și de ce: „Nu este o condiție canonică, ci trebuie ca și aceștia să fi primit Botezul ortodox. Doar pentru nașii de Cununie se aplică și regula mai sus menționată. Totuși, așa cum am afirmat mai devreme, este foarte indicat ca nașii de Botez să fie cununați, tocmai pentru a deveni în mod deplin, real și duhovnicesc noii părinți spirituali ai pruncului botezat, împărtășindu-i acestuia, din experiența și împlinirea propriei lor familii. Un cuplu ce nu primește binecuvântarea prin Sfânta Taină a Cununiei nu constituie o familie creștină practicantă și devotată divinității. Sună dur și crunt pentru multe perechi contemporane, ce sunt în trend cu duhul vremii, dar în fața lui Dumnezeu și a conștiinței noastre, acesta este Adevărul și Calea” a spus preotul Eusebiu Velica.
Cum alegi nașii de botez?
Alegerea nașilor este un pas important, iar criteriile după care te ghidezi trebuie să fie mai mult decât simple relații de familie sau prietenie. Iată câteva aspecte esențiale de luat în calcul:
Credința și valorile morale. Nașii trebuie să fie oameni care își asumă rolul spiritual și sunt dispuși să fie un exemplu pentru copil.
Disponibilitatea și implicarea. Botezul nu este doar un eveniment, ci începutul unei relații pe termen lung. Nașii ar trebui să fie prezenți în viața copilului, să-i fie alături la momente importante.
Relația cu părinții copilului. Alege persoane cu care ai o legătură strânsă și cu care îți dorești să rămâi apropiat. Evită alegeri bazate pe obligații sociale sau presiuni din partea familiei.
Stabilitatea în viață. Nu este vorba doar de partea materială, ci și de echilibrul personal al nașilor. Un naș prezent, capabil să ofere sfaturi și sprijin, va fi o binecuvântare pentru copil.
„Nașii n-ar trebui să facă parte din arborele genealogic al copilului”
„Recomandat ar fi, ca și în cazul Cununiei, ca nașii să nu facă parte din arborele genealogic, să nu posede grade de rudenie apropiate; „se poartă” frecvent această practică tocmai din lipsa încrederii părinților în cei apropiați. Însă se omite un aspect: pe lângă gradele de rudenie, nașii devin a doua pereche de părinți ai botezatului, deci logic, nu pot fi spre exemplu și nași și unchi/mătuși. Este imperios necesar să alegem nașii după criteriile duhovnicești, nu după generozitate, după exemplul familial, nu după superstiții sau trend, după modelul sufletesc și nu formal”, spune preotul Eusebiu Velica.
- CITEȘTE ȘI: 8 tipuri de nași de botez de evitat
Ce trebuie să facă un naș de botez?
Responsabilitățile nașilor nu se opresc la ceremonia botezului. Ei au un rol de sprijin moral și spiritual în viața finului lor. Iată câteva dintre îndatoririle lor:
În ziua botezului: Nașii trebuie să aducă lumânarea de botez, să participe activ la slujbă țină copilul în brațe în timpul botezului și să rostească Crezul în numele lui. Tot ei aleg și cumpără tradiționala ținută de botez, precum și alte daruri simbolice.
După botez: Nașii sunt considerați părinți spirituali ai copilului și, ca atare, ar trebui să fie prezenți în viața lui, nu doar la ocazii festive. Este de preferat să păstreze legătura, să îl sprijine moral, să îi ofere sfaturi pe măsură ce crește.
Ghid spiritual: Un naș implicat își asumă rolul de îndrumător în viața copilului.
„Nașul e o călăuză, nu un personaj sau un „actor grăbit” ce semnează condica religioasă a momentului”
„Asemenea lumânării de la Botez, rolul primordial al nașului este acela de a contribui la luminarea sufletului celui botezat. Așadar, responsabilitatea nașului de Botez este una colosală! Nu doar de a recita pios Crezul sau de a rosti lepădările după rânduiala zilei aceleia sfinte, ci trebuie să devină un etalon al viețuirii copilului, o călăuză neobosită în viața acestuia, o «ursitoare» și un rugător fierbinte pentru mântuirea sufletească a pruncului, nu un personaj sau un «actor grăbit» ce semnează condica religioasă a momentului”, mai spune preotul.