Cele mai populare nume de băieți în România

Ramona Dinescu
Nume copii Totul despre mame
Alegerea prenumelui copilului tău poate fi un moment dificil

Cele mai populare nume de băieți în România, conform Direcției Generale de Evidență a Populației, rămân tot numele românești.

Alegerea numelui unui copil poate fi o adevărată provocare. Cu toții ne gândim că numele pe care îl alegem trebuie să reflecte cumva personalitatea copilului, personalitate despre care nu știm nimic în momentul în care copilul nici măcar nu s-a născut.

CITEȘTE ȘI: Cele mai frumoase nume de băieți. 13 variante din care să te inspiri oricând

Alegem numele unui copil despre care nu știm cum va arăta și ce atitudine va avea, un nume pe care îl va purta toată viața.

Eu, mamă de doi băieți, aproape am ajuns la maternitate cu fiecare dintre ei fără să fi reușit să mă decid ce nume vor purta. Dacă aș fi avut o fată, aveam numele pregătit, sau cel puțin așa credeam eu, deoarece mă gândesc că dacă aș fi aflat la ecografie că voi avea o fetiță, m-aș fi răzgândit de 1 milion de ori.

Însă, netrecând prin această experiență, îmi place să cred că numele de băieți sunt mai greu de potrivit și mai greu de satisfăcut toate gusturile.

De aceea am aruncat un ochi pe o statistică a Direcției Generale de Evidență a Populației și am aflat care sunt cele mai des întâlnite nume de botez pentru băieți, în România.

CITEȘTE ȘI: 30 dintre cele mai frumoase nume românești de băieți

Cele mai populare nume de băieți

Pe primele locuri în topul celor mai populare nume de băieți sunt: Andrei, Alexandru, Gabriel, Ionuț și Ștefan. Probabil și pentru că sunt nume de sfinți, iar în credința românească, copilul e bine să poate un nume de sfânt. Iată ce semnificație are fiecare dintre ele:

Andrei provine din grecescul Andreas și înseamnă “războinic”. În Noul Testament, apostolul Andrei a fost primul discipol al lui Iisus, care, conform tradiţiei, a predicat în zonă Mării Negre. Sfântul Andrei este sfântul protector al României. În credința populară, copiii care poartă numele Andrei posedă ceea ce unii ar numi “al șaselea simt”, ei având capacitatea de a-i uimi pe cei din jur cu intuiția lor.

Alexandru provine de la “Alexandros”, nume grecesc care înseamnă “protector al oamenilor”. În mitologia greacă, acesta era cel de-al doilea nume al eroului Paris.

Se spune că posesorul acestui prenume va fi un bărbat independent, cu multă încredere în forțele proprii. Caracterul lui se va modifică foarte puţin de-a lungul timpului.

Gabriel este un nume ebraic ce înseamnă “Dumnezeu e puterea mea”. Gabriel este unul dintre cei 7 arhangheli, care apare atât în Vechiul cât şi în Noul Testament, unde anunță naşterea lui Ioan şi a lui Iisus. Se spune că acest nume generează un caracter puternic.

Ionuț sau Ion provine de la „Yochana”, nume evreiesc care înseamnă “binecuvântarea Domnului”. Se spune că cel care poartă acest nume e rezervat, sensibil și timid, deși se străduiește să pară sigur pe el și încrezător.

Ștefan semnifică „purtătorul cununei învingătorului” și provine din grecescul Stephanos. În religie, Ștefan este considerat primul martir creştin. Personalitatea generată de acest nume este prietenoasă şi dornică de a cunoaşte în permanenţă oameni noi.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa