Când poți renunța la scaunul auto și când poți lăsa copilul pe locul din față

Geo Mihalcea

Când pot sta copiii pe scaunul din față. Transportul copiilor reprezintă o mare responsabilitate pentru orice părinte. Cu toate astea, vedem zilnic cazuri în care cei mici sunt așezați pe scaunul din față fie din ignoranță, din teribilism, fie pur și simplu din necunoașterea legii. Acest fenomen ar trebuie stopat imediat! Unde-i lege, nu-i tocmeală, mai ales dacă viața copilului tău este în joc!

Și cum legea nu poate fi cosmetizată, nici…interpretată, iată cum sună legislația României în vigoare referitor la transportul copiilor în vehicule pe drumurile publice. Conform HG 11/2015, principalele reguli pe care orice părinte trebuie să le știe sunt următoarele:

  • ART 97 – alin 1 Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • (1.2) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • (1.9) Transportul copilului în condiţiile prevăzute la alin. (1.8) se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Când pot sta copiii pe scaunul din față. Concluzia? În spate până la 135 cm!

Pe scurt, odată cu schimbarea legii din anul 2015, toți copiii care sunt mai scunzi de 135 cum trebuie să călătorească doar în scune auto pentru copii, omologate, bineînțeles!

Important este de reținut și faptul că nu mai este valabilă condiția de vârstă (aceasta era valabilă înainte de 2015)- 12 ani, ci înălțimea standard, iar după atingerea acestei înălțimi, copiii pot circula cu centura pentru adulți, dacă aceasta nu ajunge peste zona gâtului sau a feței. Și chiar nu e nicio grabă să ajungă cel mic pe scaunul din față, statisticile demonstrează clar că-n cazul unui accident, ocupantul acestui loc este cel mai vulnerabil la traumatisme.

Iată, pe scurt, regulile pe care trebuie să le respecți pentru siguranța copilului:

Când pot sta copiii pe scaunul din față. I-ai găsit locul potrivit, ce mai e de făcut?

Pleacă mereu mai devreme!

La cum arată traficul din România, niciodată nu vei ajunge la timp, dacă nu-ți iei și o marjă de eroare! Atunci când călătorești cu cel mic nu e cazul de accelerări demne de filmele de acțiune, de depășiri periculoase ori de încălcarea limitei de viteză! Grăbește-te încet și vei ajunge la timp și în siguranță!

Adaptează viteza la condițiile meteo!

Dacă nu poți amâna călătoria cu cel mic în mașină când afară plouă, ninge, este polei sau ceață, redu viteza, trage pe dreapta, fă orice ca cel mic să nu fie pus în pericol atunci când vă aflați în trafic. În cazul în care carosabilul este acoperit de gheaţă foloseşte lanţurile antiderapante, dacă este acoperit cu apă, mergi încet pentru a evita aquaplanarea. Părinții grozavi sunt cei care ajung cu bine la destinație, nu cei care fac cascadorii pe drumurile publice!

Oprește la galben, nu la roșu!

De ce? În primul rând pentru că așa spune legea și-n al doilea rând s-ar putea ca un şofer de pe sensul de intersectare să ţâşnească la rândul lui mai repede decât te aştepţi. Ai de așteptat maximum 30 de secunde la stop, ceea ce e foarte puțin, nu?

Păstrează distanța corespunzătoare față de mașina din față!

Poate că ești un șofer cu experiență, nimeni nu contestă asta! Dar o frână bruscă, la distanță mică între mașini poate duce la un accident nedorit. Adaptează distanța între mașini la viteza pe care o au participanții la trafic de pe sensul tău de mers. Paza bună, trece primejdia rea, iar un părinte responsabil pune siguranța copilului pe primul plan!

Nu te lua la harță cu partenerii de trafic!

La cum se încalcă regulile de circulație, nu trebuie decât o mică scânteie pentru a te face să-ți dorești „punerea la punct” a unui alt conducător auto! Fii tu calm(ă)! Dă semnal, acordă prioritate, așteapă-ți rândul! Știu că nu toată lumea face la fel, dar în afară de poliție, nimeni nu face regulile pe stradă! Pe carosabil, nu există miză mai importantă decât propria viaţă. Deci, vezi-ți de drumul tău și lasă teribiliștii în seama legii!

Fii atent(ă) la drum cu orice preț! 

Când ai un copil mic, nu călători cu el pe distanțe lungi de unul singur, ia mereu pe cineva cu tine care să supravegheze copilul, să-i ofere atenție pe tot parcursul călătoriei. Dacă ai un copil mai măricel, explică-i de la început regulile de călătorie, găsește-i modalități anti-plictiseală înainte de a pleca la drum cu el!

A! Și nu în ultimul rând, nu vorbi la telefon în timp ce conduci! Îți distrage atenția, îți aduce multe puncte de penalizare și o amendă greu de uitat! Pentru urgențe, cumpără-ți căști sau dotează mașina cu un sistem audio la care se poate conecta și telefonul!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa