Stresul si sarcina: De ce intarzie conceptia?

TOTUL DESPRE MAME

Un studiu stiintific a demonstrat, in premiera, ca stresul si sarcina sunt intr-o stransa legatura. Mai exact, un nivel ridicat de stres poate intarzia conceptia. Expertii de la universitatea Oxford au masurat hormonii de stres in cazul femeilor care incercau sa ramana insarcinate si au descoperit ca cele mai stresate femei aveau sanse mai reduse de a avea un copil.

Relaxarea poate, intr-adevar, sa ajute unele cupluri, dar mai e nevoie de cateva cercetari pentru concluzii ferme.

Stresul si sarcina: factori de risc

Studiul a implicat 274 de femei sanatoase cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani care planuiau sa ramana insarcinate. Varsta, fumatul, alcoolul si obezitatea sunt clar unele dintre cauzele infertilitatii, dar mai ramane de aflat cat contribuie si stresul la acest impediment.

Indicatorii pentru hormonii de stres – adrenalina si cortizolul, asociat stresului cronic – au fost masurati in saliva. Femeile cu cel mai ridicat nivel de alfa-amilaza (indicator al nivelului de adrenalina) aveau sanse mai reduse cu 12% in procesul de a ramane insarcinate in zilele fertile fata de cele cu un nivel mai scazut. Cortizolul, insa, nu pare sa influenteze in vreun fel sansele unei sarcini.

Daca pana acum stresul era doar la nivel de banuiala un daunator in incercarile celor care vor un copil, un prim pas stiintiic a fost facut in sensul de a demonstra ca stresul si sarcina sunt interdependente.

Infertilitatea, stresul si sarcina

Oamenii de stiinta implicati in studiu au spus ca cercetarile lor sunt menite sa ajute femeile sanatoase si sa descopere care sunt factorii care le cauzeaza infertilitatea.

Una dintre doctoritele din echipa de cercetare a declarat: „Acesta este primul studiu care demonstreaza ca un indicator biologic al stresului este asociat cu sansele unei femei de a ramane insarcinata in acea luna. Rezultatele releva faptul ca partenerii de viata ar trebui sa fie cat mai relaxati in perioada in care incearca sa conceapa. Pentru anumite persoane, chiar e indicat sa apeleze la yoga, meditatie sau sedinte de terapie de specialitate.”

Pe langa toate sfaturile legate de nutritie, exercitii si vizite la medic, si stresul tinut sub control ar trebui sa treaca pe lista lucrurilor recomandate pentru cuplurile care vor sa aiba un copil.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa