Sprijinul emotional poate combate depresia data de infertilitate

TOTUL DESPRE MAME

Infertilitatea, prin natura ei impredictibila si prin faptul ca nu stii daca si cand o sa dispara, poate fi un subiect mai mult decat delicat si o sursa permanenta de deprimare.

Infertilitatea nu presupune neaparat munca multa, dar e nevoie de sprijin emotional pentru ca este o adevarata povara in viata de cuplu. Depresia si infertilitatea merg adeseori mana in mana, insa exista anumiti pasi care te pot ajuta sa treci peste acest impas.

Cum combati legatura dintre depresie si infertilitate?

Impune niste limite. Gandeste-te in avans care sunt procedurile, atat cele emotionale, cat si cele financiare, pe care esti dispusa sa le accepti si hotaraste alaturi de partenerul tau care va este limita. Tratamentele de fertilitate pot fi foarte scumpe, iar o sarcina reusita depinde de mai multe repetari ale acestui tratament.

Gandeste-te si la alte optiuni. Inainte de a incepe orice fel de tratament, exploreaza si alte optiuni cum ar fi adoptia, donatori de sperma sau ovule, mame surogat sau chiar varianta mai drastica, aceea de a renunta la ideea de a avea copii. Insirarea optiunilor ofera o doza de realism procesului si nu-ti ridica asteptarile, dar nici dezamagirea si depresia, in cazul nefericit in care tratamentul de infertilitate nu functioneaza.

Vorbeste despre ceea ce simti. Apeleaza la ajutor profesionist, un consilier, un medic sau grupuri de femei care trec prin ce treci si tu. Depresia si infertilitatea au o co-incidenta mare! Discutiile cu astfel de oameni te pot ajuta atat inainte, cat si dupa tratament, dar si daca procedurile nu au rezultatul dorit.

Cum sa te descurci cu stresul emotional din timpul tratamentului de infertilitate

acupuntura. Aceasta practica antica reduce anxietatea si sporeste optimismul chiar daca nu poate influenta in niciun fel efectele tratamentului. Acupuntura, insa, face procesul mai tolerabil.

relaxare totala. Psihoterapia cognitiv-comportamentala, care presupune training-uri de relaxare si de management al stresului, aparent poate spori sansele unei femei de a ramane insarcinata. Poate, in primul rand sa slabeasca legatura dintre depresie si infertilitate pe care ai stabilit-o.

exprima-te! Vorbeste cu cei apropiati decat sa-ti reprimi sentimentele, furia sau frustrarile.

fii aproape de cei dragi! Discutiile cu partenerul, familia si prietenii pot fi benefice si un adevarat sprijin moral.

Fii propriul tau sprijin emotional cand se apropie rezultatul!

Indiferent care vor fi rezultatele tratamentului de infertilitate, este foarte posibil sa treci prin schimbari si provocari psihologice, pentru ca depresia si infertilitatea se asociaza adeseori. Daca transformarile au un impact emotional prea mare pentru tine si pentru viata de cuplu, cel mai bine ar fi sa apelezi la ajutorul unui profesionist.

Esecul

Stresul emotional cauzat de esec poate avea efecte distructive chiar si asupra celui mai solid cuplu care s-a pregatit pentru aceasta eventualitate. Dintre reactiile intalnite la primirea unei astfel de vesti, cele mai dese sunt: furia, invinovatirea, socul, probleme cu increderea in sine, depresia, probleme in viata sexuala si in cuplu.

Succesul

Chiar daca tratamentul de fertilitate este un succes, se poate intampla sa treci prin sentimente precum stresul, frica de nereusita pe parcursul sarcinii, dar si deprimare, care, daca a existat inca dinainte de aceste probleme poate sa apara si dupa nastere.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa