Legea alăptatului în public a fost adoptată. Ce riscă cei care agresează femeile care hrănesc copiii la sân în spații publice

Cristina Călin, redactor
legea alăptatului în public
Niciun comerciant nu mai are voie să dea afară mamele care își hrănesc copiii la sân.

Alăptatul în public nu mai poate fi sancționat dacă bebelușul are sub 2 ani, potrivit unui proiect de lege care va merge la promulgare la președintele Klaus Iohanis. Potrivit actului legislativ cei care dau afară din spațiile publice femei care își hrănesc copiii la sân vor fi amendați.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților cu 279 de voturi ”pentru” și o abținere. Acesta are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.

Potrivit proiectului, constituie contravenţie:

  • evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil
  • interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Ce riscă cei care nu te lasă să alăptezi în spațiul public?

Contravenţiile prevăzute de proiectul de lege se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 500 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană fizică şi de la 1.000 de lei la 2.000 lei, dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz. Prevederile se aplică indiferent dacă spațiul este sau nu prevăzut cu o cameră specială ”mama și copilul.”

Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz, legea merge la promulgare.

Legislația privind alăptatul în alte țări

Cu excepția Scoției, legislațiile din Europa și alte state ale lumii nu impun un prag al vârstei copilului. În Marea Britanie, legea Equality Act 2010  clarifică protecția împotriva discriminării ori hărțuirii mamelor care-și alăptează copilul în spații publice, indiferent de vârsta acestuia.

Legislația muncii din Franța  oferă o serie de facilități de hrănire a copilului la locul de muncă și nu face nicio precizare cu privire la vârsta copilului. Curtea Supremă de Justiție a Canadei  a apărat, prin hotărâri judecătorești, dreptul mamei de a alăpta în spații publice, iar Human Rights Act , adoptat în câteva provincii, interzice discriminarea fără alte precizări privind vârsta copiilor. Legislațiile din Suedia, Finlanda, Islanda ori Spania nu amintesc de nicio limită de vârstă a copilului alăptat.

Beneficiile alăptatului pentru bebeluși

Laptele matern este un aliment complet

Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care bebeluşul are nevoie în primele şase luni de viaţă. Bebeluşul tău nu are nevoie de altă hrană în afară de laptele matern care e uşor de digerat.

Organizația mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a bebelușului până la 6 luni. Atât colostrul – laptele secretat imediat după naştere – cât şi laptele matern matur conţin anticorpi şi alţi agenţi care îl protejează pe bebeluş de infecţii şi boli, printre care amintim enterocolita, infecţiile tractului respirator sau ale urechii şi diabetul de tipul 1.

Ajută la dezvoltarea corectă a copiilor

Alăptarea este importantă pentru văzul copiilor, pentru dezvoltarea vorbirii şi pentru întărirea musculaturii mandibulei şi a gurii. Studiile spun că alăptarea scade riscul de moarte infantilă subită, sindrom cunoscut sub prescurtarea SIDS.

Alăptarea creează o legătură indestructibilă între mamă și bebeluș

Contactul piele pe piele din timpul alăptării încurajează crearea unei legături emoţionale între tine şi micuţul tău şi stimulează hormonii care sunt responsabili de producţia de lapte. De asemenea, oferă încredere, siguranţă şi confort pentru cei mici.

Beneficiile alăptatului pentru mame

Ajută la refacerea organismului după naștere

Alăptatul ajută la refacerea mai rapidă a organismului, în special a uterului. Mai exact, după naștere se reduce pierderea de sânge prin intensificarea ritmului contracțiilor uterului. Dintr-o cercetare condusă de Selina Chua, în care au participat 11 proaspete mame a reieșit că rata contracțiilor uterului a fost aproape dublă în cazul mamelor care alăptau.

Reduce riscul de apariție a bolilor de inimă

Alăptatul reduce semnificativ riscul apariției blocajelor în arterele inimii sau în sistemul circulator, nu doar în perioada cât oferim sân copilului, ci pe termen lung. În 2009, echipa condusă de Eleanor Schwarz a publicat rezultatele unei cercetări la care au participat 140.000 de femei care au avut cel puțin o naștere.

În comparație cu cele care nu au alăptat deloc, mamele ce și-au hrănit la sân copiii mai mult de 12 luni erau mai puțin predispuse la hipertensiune (38.6% versus 42.1%), diabet (4.3% versus 5.3%), trigliceride și colesterol mărite în sânge (12.3% versus 14.8%) și apariția unei boli cardiovasculare după menopauză (9.1% versus 9.9%). Totuși mamele care au alăptat nu par a fi mai puțin predispuse la obezitate.

Reduce riscul de apariție a cancerului de sân

Alăptatul presupune și apărarea împotriva unor cancere, cum ar fi cel de sân. Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer a realizat un studiu de amploare privind legătura între alăptare și cancerul la sân.

Raportul, publicat în 2002, a examinat informațiile din 47 de studii epidemiologice din 30 de țări, în care au participat 50.000 de femei cu cancer mamar și un număr dublu de femei care nu sufereau de această boală. Femeile care nu născuseră niciodată aveau o rată cu 15% mai mare de îmbolnăvire de cancer. De asemenea, 80% dintre femeile care nu aveau cancer își alăptaseră copiii. 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv până la vârsta de 6 luni și, în cazul în care mama poate, până la doi ani și după, completând cu alimente potrivite.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa