Factori de risc pentru infertilitate

TOTUL DESPRE MAME

Tu te expui la factori de risc pentru infertilitate?

Cei mai multi factori de risc pentru infertilitate se aplica atat femeilor, cat si barbatilor si pot include urmatoarele cauze:
varsta: dupa varsta de 30 de ani, fertilitatea unei femei scade gradual. Infertilitatea la femeile mai inaintate in varsta se poate datora unei anomalii cromozomiale sau din cauza unor probleme de sanatate. De asemenea, nici barbatii trecuti de 40 de ani nu mai sunt la fel de fertili ca in tinerete.

fumatul: sansele unui cuplu de a avea un copil pot fi diminuate daca unul dintre ei este fumator. Fumatul poate diminua si sansele unui eventual tratament de fertilitate. De asemenea, avorturile spontane sunt mai frecvente in cazul fumatoarelor.

alcoolul: pentru femei, alcoolul nu este recomandat in timpul conceptiei sau sarcinii. Alcoolul este un factor de risc pentru infertilitate. Pe de o parte poate creste sansele unor defecte ale copilului la nastere, dar poate face si procesul de a ramane insarcinata mai dificil. Un consum moderat de alcool nu pare insa sa afecteze si partea masculina a cuplului cand vine vorba de fertilitate.

supraponderabilitatea: printre femeile americane, de pilda, infertilitatea este asociata si cu un stil de viata sedentar si cu faptul ca exista o majoritate supraponderala. Mai mult, si sperma poate fi afectata daca barbatii sunt supraponderali.

greutate mai mica decat cea normala: femeile cu risc ridicat de infertilitate sunt si cele cu probleme in alimentatie si nutritie, iar afectiuni precum anorexia sau bulimia sunt factori de risc pentru infertilitate. Si cele care tin regimuri cu putine calorii sau diete foarte dure se expun acestor factori de risc.

prea mult sport: unele studii arata ca daca faci sport mai mult de 7 ore pe saptamana pot exista anumite probleme cu ovulatia. Pe de alta parte, lipsa totala a sportului si a exercitiilor poate duce la obezitate care contribuie la infertilitate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa