Povestea Klarei, o mamă crescută prin orfelinate. ”Vreau să îi ofer fiicei mele viața pe care eu nu am avut-o”

Veronica Guzun, redactor

Klara e un uragan de femeie. Mică și iute. Tunsă scurt, cu părul roșcat acum, după ce a experimentat combinații ba mai îndrăznețe, ba mai temperate. Iar acest uragan este cel mai sigur loc de pe planetă pentru fetița ei de un an, Sara. La întrebările mele răspunde scurt, la obiect și fără cuvinte răsunătoare. Vorbele ei simple nu sunt nici pe departe goale, căci poartă încărcătura unor ani grei.

Abandonată la naștere, acum 25 ani, a crescut într-un orfelinat din județul Bihor, loc pe care nu și-l amintește cu plăcere. La 17 ani a fost mutată într-o casă de tip familial dintr-un sat de lângă Satu Mare, cu argumentul că va fi mai aproape de domiciliul mamei biologice. Aceasta însă nu locuia în Satu Mare. Așa că fetei nu i-a rămas decât să-și găsească suficientă putere pentru a se adapta noii situații, noilor colegi, noilor educatori. Poate acel loc nu i-a readus-o pe mama în viața ei, dar l-a cunoscut pe cel care acum îi este soț, sprijin și chiar punct de echilibru. A îmbrățișat în totalitate rolul de soție.

”Viața de familie este un aspect valoros! Sunt norocoasă ca am o familie bazată pe sprijin reciproc și încredere, în care un copil este asumat iar noțiunea de relație și familie este luată în serios!„ – spune Klara fără umbră de zâmbet pe față.

O experiență deosebită, incomparabilă cu orice alt lucru din viață

Parcă în ciuda tuturor celor care nu i-au fost model de viață, Klara a găsit resurse surprinzătoare în sine să fie o mamă cum și-ar fi dorit ea să aibă. Mai întâi vedea un copil ca pe ”o parte a vieții mele pe care nu mi-o va mai putea lua nimeni”. Își dorea să umple golul cu care a crescut, un gol asemeni unei camere de cămin, de unde vin și pleacă oameni, fiecare cu promisiunea că va rămâne. Apoi a înțeles că un copil este un univers distinct de al ei și că a venit pe lume cu nevoile proprii, nu pentru a-i vindeca rănile. Acum, Sara este ”o experiență deosebită, incomparabilă cu orice alt lucru din viață”, dar și responsabilitate și bucurie.

Mama cu 11 copii. Cum umpli cu dragoste golul din sufletul copiilor fără părinți

Când s-a născut fetița, Klara i-a promis că va face tot ce poate să-I ofere dragostea, viața și educația pe care nu le-a avut. Totuși, cea mai importantă lecție pe care vrea să i-o transmită este că în viață trebuie să lupte zilnic pentru a câștiga!

Nu se consideră o mamă bună, ci o mamă care face tot ce știe ca atunci când fetița ei va fi mare să simtă că este iubită și că are în mama ei o prietenă. Pentru aceasta, e hotărâtă să-i rămână mereu aproape și să se ocupe, cât de bine poate, de educația copilei.

Ascult sfaturi pe care le urmez în felul meu

”Când nu știu cum să procedez, mă uit la alte mame, încerc să aud sfaturile celor care mă îndrumă și în care am încredere, dar le urmez în felul meu” – spune Klara fără ezitare. Până acum, această tactică pare să fi funcționat. Fetița ei e zâmbitoare, sănătoasă, jucăușă și își urmează mama oriunde.

Poate că nu a avut mama care s-o îndrume, care să-i fie exemplu, dar s-a înconjurat de oameni ca niște stâlpi solizi pe care să-și construiască viața, pentru că, oricât de independenți am fi, oricâtă forță ar avea uraganul din noi, modelele ne sunt vitale.

Clara și mentorul ei, Carmen Pop

Klara și mentorul ei, Carmen Pop

Fata cu ochelari cu rame mari, la modă

Cel mai des caută resurse acolo de unde a fost pentru prima dată acceptarea așa cum este. ”Klara a ajuns la Foyer la împlinirea vârstei de 18 ani„ – povestește Carmen Pop, mentorul ei și directoarea centrului de tranzit Foyer din Satu Mare. De 14 ani, Foyer-ul din Satu Mare este o rampă de lansare pentru tineri ce ies din orfelinate, cum e Klara, sau vin din familii dezorganizate și nu au obișnuințele unei vieți independente. Aici învață să devină adulți responsabili.

„Înaintea ei cu o lună, au venit doi colegi de casă pe care ea îi vizita. Ne-a fost clar de la prima întâlnire că fata cu păr scurt, cu ochelari cu rame mari la modă, cu privirea isteață, va fi o provocare. Și a fost! În sensul bun al cuvântului! Faptul că voia să știe tot și să facă de toate ne-a energizat și pe noi! S-a angajat repede și tot repede a ajuns să fie apreciată la locul de muncă, de unde a fost trimisă pentru un an să lucreze la o fabrică din Germania. În ciuda aparenței expansive, Klara s-a dovedit a fi un caracter puternic și statornic, lucruri care sunt absolut necesare dacă vrei să-ți construiești o viață de calitate și cu atât mai mult dacă vrei sa devii părinte„ – așa o descrie Carmen Pop pe Klara.

În același timp, Klara o vede pe Carmen ca pe cel mai valoros îndrumător al ei, care, de la 18 până la 20 de ani, a învățat-o tot ce nu deprinsese în orfelinate. Acum revine la Foyer chiar dacă nu are drum în oraș. Pune copilul în scăunelul de mașină, urcă la volan și pleacă la Satu Mare, după o nouă doză de sfaturi pe care să le asculte atent și apoi să le aplice cum știe ea cel mai bine.

La final, am lăsat câteva dintre răspunsurile ei scurte, care vorbesc despre Klara:

Ce înseamnă pentru tine o mamă buna?

O mamă bună este aceea care nu-și cumpără copilul.

Ce te impresionează cel mai mult la fetita ta?

Zâmbetul ei când se trezește dimineața.

În ce rol te regăsești cel mai mult, soție, mama, angajată?

Rolul de mamă.

Dacă ți-a plăcut acest text, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa