Vocea ta. Sunt mămică, deci mă grăbesc. 10 lucruri pe care le greșești pentru că te grăbești

Alexandra Irimiea
te grăbești

„N-am timp! N-am deloc timp!”. Pe câte mămici n-ai auzit spunând asta?

Nimeni n-a zis că să fii părinte e ușor. Dintr-odată te trezești în situația în care nu îți porți doar ție de grijă, ci și altei ființe, cea mai dragă sufletului tău. Și-atunci înveți, din mers, să te descurci cu două seturi de nevoi, două seturi de dorințe, dar… un singur set de timp la dispoziție. Și pentru că vrei să fie totul bine, încerci să faci mai multe lucruri deodată sau, mai pe românește, să împaci și capra, și varza.

Mămico, spune drept, de câte ori n-ai făcut diverse greșeli pentru că… te-ai grăbit? Eu una ridic frumos mâna și recunosc. Am făcut o grămadă de lucruri pe dos, fiind mămică grăbită. Iată doar 10 dintre ele, cele care mi-au venit acum în minte.

Ce se poate întâmpla, mămico, atunci când te grăbești:

1. Uiți acasă echipamentul pentru sport al copilului. Chiar dacă l-ai pus pe hol și ai avut toate intențiile din lume să-l iei cu tine dimineața când ați plecat spre școală, cumva, „nefericitul” de el a rămas acasă.

2. Pleci nepieptănată din casă. Poate că sunt și mămici care nu concep să iasă pe ușă fără să fie aranjate și le felicit pentru asta, dar eu am pățit ca, din grabă, să nu mă verific în fața oglinzii. Și uite așa, mi-am amintit, în timp ce eram la volan, că… am uitat să mă pieptăn. Am tras o înjurătură scurtă în gând și după ce am parcat, mi-am băgat rapid mâna prin păr, încercând să repar ceva în fața oglinzii retrovizoare a mașinii.

3. Pleci fără portofel. Pentru că nu e femeie pe lumea asta care să nu aibă cel puțin două genți și pentru că îi place să le schimbe când îi este lumea mai dragă, sunt șanse foarte mari să nu ai la tine tocmai portofelul: zero acte, zero bani, zero carduri… zero cheltuieli. Asta poate fi bine uneori, dar ce te faci când trebuie să achiți fotografiile comandate la școală sau biletul pentru spectacolul de păpuși la care participă și copilul tău. Așa că toate aceste zerouri, „nesuferitele”, dacă le aduni, fac cumva doi – adică două drumuri: unul degeaba și unul după portofel.

4. Iei amenzi. Nu sunt vitezomană (și n-o spun ca pe-o laudă), dar atunci când te grăbești, împingi mai tare pedala de accelerație și-ți spui în gând: „Am și eu o urgență. În plus, deja am întârziat”. Ei bine, fix atunci mai faci și alte greșeli pe care, în mod normal, nu le comiți: nu oprești la un stop, nu pui centura, iar după colț stau cuminți, la pândă, domnii polițiști. Și uite așa te trag pe dreapta, te iau la întrebări și îți dau și o amendă. Ce dacă ești mămică și te grăbești! Ai greșit? Plătești!

5. Nu-i dai geaca și căciula. Pentru că te grăbești, se grăbește și copilul tău care, din dorința de a fi gata mai repede, iese pe ușă fără să aibă geaca pe el. Sau fără căciulă. Fără mănuși. Fără fular. Nouă ni s-a întâmplat și fără adidași – adică în papucii de casă. Și bineînțeles, constați asta abia jos, după ce ai coborât toate etajele, ca să ai de ce să faci și puțin sport, pe drumul înapoi acasă.

6. Pleci în parc fără bicicletă sau jucăriile de nisip. Se întâmplă de multe ori să te grăbești și când vreți să mergeți în parc, să vă relaxați, mai ales dacă e deja târziu și știi că mai ai și alte lucruri de făcut în ziua aia. Și-atunci plecați rapid, iar când ajungeți în parc constați că ceilalți copii, partenerii lui de joacă, și-au adus bicicletele, trotinetele sau jucăriile de nisip. Oftezi și te-ntorci după ele. Ce-ai putea face altceva? Doar nu-l lași pe al tău să se uite lung la ei.

7. Uiți ceva pe foc. Ceaiul. Sau ouăle pe care le-ai pus la fiert. Mi s-a întâmplat chiar ieri, grăbită fiind să le rezolv pe toate: și puțină curățenie prin casă, și puține rufe la spălat, și puțin scris articole. Noroc că am intrat în bucătărie și am văzut beleaua pe aragaz. „Of, Doamne”, mi-am zis în gând. „Iar am uitat complet de ibric?!”

8. Nu-i verifici orarul atunci când faci ghiozdanul. Pentru că ești convinsă că deja îl știi pe de rost și pentru că te grăbești, nu-i pui la el acuarelele pentru desen sau mai rău, caietul de matematică.

9. Nu-i pui apă sau sendviș la școală. Alarma de dimineață este poate cel mai nesuferit lucru care ți se întâmplă zilnic. Iar uneori, atunci când ești mai obosită, o reduci la tăcere și-ți faci culcuș mai dulce în pat. Dintr-odată sari ca arsă atunci când constați că ai adormit la loc. Te uiți la ceas și pregătești în grabă copilul pentru școală. În astfel de situații, când fiecare secundă care trece contează, se poate întâmpla să uiți să-i pui copilului de mâncare sau apă la el.

10. Nu găsești cheile de la casă pentru că le-a luat deja copilul tău. Atunci când te grăbești, copilul tău vede asta și, din dorința te a te ajuta, poate lua el cheile de la casă. Așa mi-a făcut Iusti într-o zi nebună când nu știam cum să plecăm mai repede. L-am pregătit rapid pe el și i-am spus să coboare scările înainte, până mă încalț și eu. Am zis că așa câștigăm niște timp. Dar când să încui ușa, ia cheile de unde nu-i. Le-am căutat peste tot, am înjurat (am profitat că nu era copilul de față și mi-am dat drumul la gură), mi-am băgat mâinile în cap. Fără folos.

Până la urmă, după zeci de secunde exasperante, am ieșit din casă cu gândul să sun soțul să vedem dacă poate trece el să încuie ușa după ce plecăm noi. Și când colo, ce să vezi, cheile erau frumos în ușă, pe dinafară, pregătite de Iusti ca să-mi fie mai ușor.

Eu am găsit „doar” zece dintre cele mai frecvente lucruri pe care mămicile le pot greși atunci când se grăbesc. Tu ce ai mai adăuga pe această listă?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa