Viața după adulter. Poți continua doar de dragul copiilor să trăiești alături de un om care ți-a fost infidel?

Ileana Mirescu

Ai aflat că soțul te înșală. Ești pusă față în față cu adulterul și simți cum căsnicia ta se destramă de la o zi la alta. Cu greu poți pune în cuvinte amestecul de furie, teama și disperare care te-a cuprins când ai aflat că ești înșelată. Ce faci? Rămâi de dragul copiilor și nu îți pui problema divorțului sau iei copiii și pleci? Și, dacă alegi să treci peste adulter, ce urmează? Discuți, îl ierți, el îți promite că nu mai face, dar tu stai permanent cu teama că oricând te poate înșela din nou? Iar el, când o va comite din nou, va avea grijă să nu cumva să-l mai prinzi?

Poți continua doar de dragul copiilor să trăiești alături de un om care ți-a fost infidel? Haideți să citim mărturiile unor soții și mame care au fost înșelate de soți și să aflăm ce recomandări ne face psihoterapeutul György Gáspár pentru situația în care adulterul ne intră în casă.

Viața după adulter: „Adulterul soțului meu a fost o nebunie de moment”

Ioana are 29 de ani. E căsătorită de cinci ani cu băiatul de care s-a îndrăgostit în liceu. Erau niște copii când au început să se iubească. S-au maturizat împreună, au mers la aceeași facultate, s-au angajat la aceeași firmă, apoi au făcut nunta și de trei ani sunt părinți. Acum doi ani, când Ioana se afla încă în concediu de creștere a copilului, într-o plimbare prin oraș, a decis să-și viziteze soțul la locul de muncă. Nu numai că nu l-a găsit, (era normal, era în timpul prânzului și el plecase să ia masa la un restaurant din zonă), dar un calculator lăsat deschis poate să spună multe. Era calculatorului lui, cu mail-ul deschis și o conversație cu o anume doamnă. Așa a aflat unde ia el masa chiar în acel moment. Ioana l-a sunat imediat să afle unde e și ce face: ieșise să mănânce cu un coleg.

A urmat un episod urât de care Ioana nu e prea mândră (s-a dus acolo și a făcut scandal). Apoi a urmat o perioadă urâtă. „Inițial, plecasem acasă hotărâtă să îmi fac bagajele, dar nu prea aveam unde să mă duc. La ei mei, nu aveam chef pentru că n-aveam putere să le dau explicații, iar la vreo prietenă… Toate sunt căsătorite, au soți, copii, și să mai primească cineva și cu un copil mic după mine, care urla nopțile, nu era chiar atât de simplu”. A rămas acasă. A venit și el seara târziu, „ca un câine, cu coada între picioare”. Nu i-a vorbit trei săptămâni. El îi cerea iertare, îi spunea că o iubește, îi spunea copilului că o iubește pe mama lui, îi lăsa bilete scrise. Și-au revenit la normal când copilul a făcut o enterocolită care i-a ținut în spital vreo două săptămâni. Abia atunci Ioana a început să comunice cu el, printr-un SMS prin care îl anunța că sunt internați la Grigore Alexandrescu.

După ce s-a însănătoșit cel mic, au plecat împreună în vacanță și și-au revenit. „Aproape că numai despre asta am vorbit. Nu ne-am certat. Mi-am dat seama că adulterul e mai dureros pentru el. Va trăi mereu cu vina asta în suflet. Pe femeia aia n-o iubea, fusese o nebunie de moment… Pe mine mă iubește, dar știe că nu mai am încredere în el, deși sentimentele mele pentru el au rămas la fel.”

Acum sunt bine, ba chiar își fac planuri să plece la Paris la vară. Doar ei doi, fără copil.

Viața după adulter: „M-a înșelat de la început”

Luiza are 36 de ani si trăiește alături de familia ei într-un orășel din provincie. Este mama unei fetițe de șapte ani. Are deja experiență în a fi înșelată. „Așa e firea lui și așa a fost de la început. De când eram doar iubiți, aflam că mai vizitează și alte paturi, dar știu că doar pe mine mă iubește și tot la mine se întoarce. Dacă ar fi să aibă vreo relație serioasă cu alta, normal că l-aș părăsi… Dar m-am obișnuit să nu bag în seamă infidelitățile lui.”

„Am aflat că avea o viață paralelă”

„Eu habar nu aveam că el nu are ture de noapte ci că, în paralel, are o altă viaţă cu o femeie care îi făcea şi un copil. Noi aveam doi copii. Am plecat la o prietenă în ziua în care am aflat. Ne-am mai întâlnit doar ca să rezolvăm cu actele, cu casa… De copii nu prea are nevoie, mai vine câteodată în vizită, dar foarte rar. Mă bucur că plăteşte pensia. De rămas doar de dragul copiilor ce să zic? Nici nu s-a pus problema, acum el e cu femeia aia. Aşa a fost să fie, eu îmi văd de copiii mei”,  spune Gloria.

Ce facem după ce partenerul ne înșală?

Un sondaj printre prietenele mele mămici a avut un rezultat unanim. Nici măcar una dintre ele n-ar tolera adulterul. Dar, de la o situație ipotetică la realitate e cale lungă. Probabil că nici mămicile despre care v-am povestit mai sus n-ar fi iertat infidelitățile soților, dar, în fața faptului împlinit și având perspectiva divorțului, adulterul capătă altă nuanță.

În schimb, un sondaj printre bărbați m-a condus spre două concluzii. Există bărbați care nu concep așa ceva și nici nu încape discuție despre continuarea căsniciei de dragul copiilor, dacă soția le-ar fi infidelă, dar există și bărbați care, dacă relația ar avea șanse să mai meargă, ar ierta și ar continua. În schimb, ar divorța dacă relația cu soția n-ar mai funcționa, chiar dacă nu ar fi nicio infidelitate la mijloc: „O căsnicie nasoală nu e bună pentru copil. Mai bine părinți separați, decât împreună și frustrați și nefericiți!” spune Alexandru.

Psihoterapeut György Gáspár: 70% dintre cuplurile care ajung în acest punct își revin

Psihoterapeutul György Gáspár nu recomandă sub nicio formă continuarea unei relații doar de dragul copiilor, după un episod de infidelitate. O astfel de situație nu face decât să aibă ca rezultat doi adulți care nu se înțeleg, iar de cele mai multe ori cel înșelat ajunge chiar să-i reproșeze copilului că și-a sacrificat viața pentru el. Dar, adaugă György Gáspár, există posibilitatea ca relația să poată merge mai departe, 70% dintre cuplurile care ajung în acest punct își revin. Desigur, relația nu va mai fi la fel ca înainte, dar va continua.

Dacă se ajunge totuși la divorț, trebuie să avem grijă la ceea ce le spunem copiilor. „Aici informațiile care vin din partea părinților sunt foarte importante, ei divorțează din rolul de soț și soție, nu din cel de mamă și tată. Ceea ce le recomand părinților este să ofere cât mai multe informații pe înțelesul copilului despre schimbările care se produc în timpul și după divorț, pentru a oferi copilului o imagine cât mai apropiată de realitate și a evita autoblamarea sau autoresponsabilizarea pentru divorțul părinților”, spune György Gáspár.

Metaforele și poveștile sunt foarte utile (descrieri în care copilul este re-asigurat că nu pierde iubirea părinților. Divorțul a devenit, cu timpul, un aspect social obișnuit. Majoritatea copiilor cu care am lucrat și ai căror părinți au divorțat îmi dau răspunsuri de genul: „Păi știu că nu este o tragedie atât de mare deoarece și părinții lui X și Y au divorțat și acum parcă este mai bine așa pentru ei.”

Psihoterapeutul György Gáspár ne mai sfătuiește și să explicăm motivele despărțirii pe înțelesul copilului, în funcție de gradul de dezvoltare al acestuia.

Nu denigrați celălalt părinte!

Pentru a nu-i produce copilului o suferință și mai mare, e bine să nu ajungem în situația în care să denigrăm celălalt părinte. „Astfel de enunțuri sunt extrem de nocive și au funcția de a invalida nu doar părintele care a fost infidel, ci și copilul, deorece acesta are o loialitate față de ambii părinți. Pe toți ne doare atunci când cineva aduce denigrări sau injurii la adresa părinților noștri, pentru că sub o formă sau alta ne identificăm cu aceștia. A-l critica pe partener/parteneră în fața copilului este un mijloc prin care încerci să te eliberezi de durere și de suferință, dar costurile sunt enorme pentru copil”, a mai adăugat György Gáspár.

Ce facem când copiii se opun divorțului părinților?

Psihoterapeutul György Gáspár spune că, de cele mai multe ori, copiii se opun divorțului părinților deoarece vor să evite pierderea unuia dintre părinți. În momentul în care copiii înțeleg că divorțul adulților nu înseamnă și pierderea părintelui, lucrurile capată mai mult sens. Pe de altă parte, copilul nu are dezvoltarea cognitivă necesară pentru a putea lua astfel de decizii. Este normal să apară refuzul sau comportamentele de opunere, însă toate acestea nu trebuie să influențeze decizia adulților.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa