Sunt mame și mame

Theodora Fintescu, redactor

Sunt mame și mame, dar tu, dragă mamă, ești unică!

Am întâlnit mame fericite. Am întâlnit mame împlinite. Am întâlnit mame copleșite și mame care și-au lovit copilul pentru o notă de patru. Am întâlnit mame panicate din orice și mame cu sânge rece. Sunt mame și mame, cum sunt femei și femei. Unele dedicate, altele neștiutoare. Unele care învață o viață întreagă cum să fie mai bune, altele care se descurcă pur și simplu.

Sunt mame și mame, dar imperfecțiunea lor e perfectă. Așa cum sunt ele. Cu bune și cu rele. Și știți de ce? Pentru că nu există mamă căreia să nu-i înflorească sufletul când aude primul plânset. Pentru că nu există mamă căreia să nu i se rupă sufletul când își vede pruncul în suferință.

Dragă mamă, dă-mi voie să-ți spun că ești unică. Nu doar pe 8 Martie, nu doar atunci când verși lacrimi de bucurie, ci în fiecare zi. Ești unică pentru că încerci să fii mai bună. Ești unică pentru că tu le faci pe toate, cum crezi tu de cuviință că e mai bine, iar pentru asta ești specială.

Sunt mame și mame. Sunt mame pregătite oricând să devină leoaice pentru a-și apăra familia, sunt mame care fac sacrificii crezând că așa e mai bine. Sunt mame care-și rup de la gură în fiecare zi pentru a-i fi copilului mai bine, sunt mame care renunță să mai fie femei în favoarea meseriei de mamă, sunt mame care nu dorm și care muncesc prea mult. Și pentru asta ești unică, tu, mamă!

Sunt mame care suferă în tăcere și așteaptă ziua când copiii o vor înțelege. Și mai sunt mame care nu vor nimic în schimb. Pentru că dragostea lor nu are preț. Pentru că de la primul plânset au știut că au un rost pe pământ. Pentru că de când au îmbrățișat fragilitatea și-au promis că vor face totul pentru a-i fi lui bine. Și de atunci o fac în fiecare zi, cum cred ele mai bine.

Sunt mame care îți insuflă instinctul matern. Sunt mame care te fac să-ți dorești să fii ca ele: bătăioase, sensibile, neștiutoare. Sunt mame care merită să fie îmbrățișate. Sunt mame cărora trebuie să le mulțumești în fiecare zi. Sunt mame care merită totul.
Sunt mame cărora trebuie să le ceri iertare și sunt mame care merită toată dragostea ta. Pentru că uneori, copii fiind, de orice vârstă, suntem cruzi și nu vedem lucrurile pe care ele le fac. Pentru că uneori le arătăm cu degetul și le judecăm neștiința. Dar noi? Că avem 5 ani, 20 sau 40 de ani, de câte ori le arătăm recunoștința pentru ceea ce ne-au învățat? De câte ori și cum le mulțumim pentru că ne cresc și ne învață ce știu ele mai bine?

La mulți ani ție! Ești specială! Iar tu copilule, indiferent ce vârstă ai, arată-i în fiecare zi că o iubești. Nu mâine, nu mai târziu. Azi. Pentru ea e suficient.

Mama, te iubesc. Nu azi, nu mâine. În fiecare zi! Tu când i-ai spus ultima dată mamei tale că o iubești?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa