Prieteni vechi, prieteni noi

TOTUL DESPRE MAME

 

După ce ai un copil, găsirea timpului pentru a-ţi vedea prietenii poate părea la fel de complicat ca organizarea unei escapade pe lună. Merită efortul, însă: chiar şi câteva ore cu un prieten îţi pot reîncărca bateriile şi să te facă un părinte mai bun şi mai fericit.

 

Menţinerea prieteniilor vechi

Chiar dacă s-ar putea să simţi că viaţa ta s-a schimbat dramatic o dată ce copilul a venit pe lume, prietenii tăi sunt încă parte din ceea ce eşti. Ei te ascultă şi înţeleg, te ajută să menţii un echilibru în viaţă, te încurajează şi, uneori, te sprijină în preluarea controlului asupra realităţilor cotidiene.

  • Încearcă să plănuieşti în avans. Este mai uşor să îţi faci timp pentru ceva dacă este plănuit şi nu spontan. Stabileşte o dată pentru a te revedea cu prietenii şi ţine-te de ea. Nu te îngrijora dacă intervine ceva iar planurile se schimbă – a avea un nou copil implică multe lucruri imprevizibile!

 

  • Prietenii sunt interesaţi de viaţa ta, indiferent de ce se întâmplă, astfel încât poţi să îi încurajezi să se alăture noului tău univers de părinte. Dacă au copii, s-ar putea să te înţeleagă şi susţină foarte mult, dar chiar dacă nu sunt părinţi, tot s-ar putea bucura pentru tine şi să îţi sară în ajutor atunci când ai nevoie.

 

  • Prietenii care nu au copii se pot distra în excursii sau alte ieşiri cu copiii tăi. Este o chestiune de a alege activitatea potrivită, fie că este vorba de hrănitul raţelor în parc, vizionarea unui film sau un weekend în afara oraşului. De ce să nu îl iei pe cel mic la o plimbare împreună cu un prieten de-al tău?

 

  • Reuniunile care sunt uşor de organizat îţi pot lua stresul unei munci mai complicate de revedere. De exemplu, comandarea cinei la tine acasă este un mod minunat de a avea oameni în vizită, fără a fi nevoie să îţi faci griji cu privire la gătit şi organizare. Un alt avantaj este faptul că copilul poate merge la culcare, fără a fi perturbat de la rutina lui.

 

  • O bonă stabilă şi seara de ieşit în oraş cu partenerul şi prietenii voştri, îţi pot oferi şansa de a ieşi în lume, să vezi un film sau să mergeţi la un restaurant. Poţi la fel de bine să te pui de acord cu prietenii care au copii să îi strângeţi pe toţi la cineva acasă şi să aveţi pe rând grijă de ei. Într-o seară poţi fi tu cea care îi ai pe cap, dar în altele va fi rândul altor părinţi.

 

  • S-ar putea să simţi că identitatea ta este doar aceea a unui părinte, dar pentru prietenii tăi vechi – mai ales cei fără copii – tu eşti doar tu. Aşa că încearcă să vorbeşti despre alte lucruri decât copilul, chiar dacă nu ai făcut, probabil, nimic deosebit, decât să ai grijă de micuţ. Dacă nu ai ce spune, pune o mulţime de întrebări şi ascultă poveştile celor din jur. Ar fi o ocazie bună să recuperezi ce s-a mai întâmplat de când ai devenit părinte cu normă întreagă.

 

A-ţi face timp pentru prietenii vechi te ajută să păstrezi o legătură strânsă cu acele lucruri pe care le aveţi în comun: muzică, mâncare, sporturi, bârfe, vechiul tău loc de muncă şi alte subiecte de interes pentru care, cel mai probabil, nu mai ai la fel de mult timp.

 

Întâlnirea de noi prieteni

Acum că ai un copil, un alt grup de prieteni se va deschide pentru tine – cel al altor părinţi. Iată câteva modalităţi de a întâlni alte mamici şi alţi tătici:

  • Alătură-te unui nou grup de părinţi de la clinica din cartier.

 

  • Fii deschisă la vorbă în parc, la locul de joacă al copilului său la grădiniţă.

 

  • Păstrează legătura cu părinţii pe care i-ai cunoscut în maternitate.

 

  • Mergi în parc şi leagă prietenii cu ceilalţi părinţi veniţi cu copiii.

 

  • Fă-ţi un cont pe un forum online, unde poţi discuta cu alţi părinţi.

 

Construirea şi menţinerea unei reţele solide de prieteni noi, care să te sprijine, sunt foarte importante pentru familiile monoparentale. Aceste prietenii oferă o pauză de la rolul complicat de părinte.

 

Tăticii

Uneori, proaspeţii tătici consideră că le este foarte greu să menţină vechile prietenii şi să îşi construiască altele noi. Prietenii pe care i-au avut atunci când erau singuri şi fără copii tind să se împuţineze pe măsură ce vieţile lor sociale se rezumă din ce în ce mai mult la familie.

 

Taţii casnici pot fi mult mai izolaţi decât mamele, deoarece aceştia nu sunt la fel de deschişi să se alăture unui grup de noi părinţi, de cele mai multe ori pentru că nu se pot integra. Grupurile de joacă, pe de altă parte, sunt un mediu bun pentru ca tăticii să interacţioneze între ei.

 

Taţii spun că a discuta cu prietenii lor despre copil şi educaţie parentală este unul din puţinele lucruri personale pe care se simt confortabil să le împărtăşească. Vorbitul despre copii poate fi o modalitate de a cimenta prietenii noi şi a le menţine pe cele vechi.

 

Ce spun alţi părinţi

„Fiul meu a fost primul copil născut în cercul meu de prieteni, iar reacţia lor a fost extraordinară. Cu timpul, însă, vizitele lor s-au împuţinat, deoarece viața lor a continuat în direcția fiecăruia, iar eu am luat-o pe o cale nouă, diferită de a lor”.
„Noi am decis să fim proactivi în întâlnirile cu prietenii noştri. Îi invităm destul de des la noi acasă. Vinerea e seara de pizza, iar în weekenduri, când e vreme bună, îi invităm la grătare. E foarte bine să îi avem mereu în preajmă la noi acasă, pentru că, în felul acesta, fiul nostru nu se desparte de mediul lui şi nici nu îi este afectat programul de somn”.

 

„Mulţi dintre prietenii mei s-au împuţinat pe parcurs. Eu sunt într-o totalmente altă lume decât ei, mai ales de când am devenit mamă, iar priorităţile mele s-au schimbat atât de mult. Am ales să las firescul să se producă şi să văd ce se întâmplă. Tocmai mi-am făcut o serie de prieteni tare drăguţi printre părinţii ai căror copii se joacă cu al meu şi nu mă mai simt la fel de singură”.

 

„Am fost primii dintre prietenii noştri care au avut un copil. Toţi au fost entuziasmaţi la început, probabil de noutatea fenomenului. Mereu veneau inopinat în vizită să ne vadă pe noi şi pe copil. Apoi au început să organizeze mese la restaurante şi să facă lucruri care nu aveau a face cu un bebeluş. Aşa că ne-am oprit din a ne mai vedea cu ei atât de mult”.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa