Nu ne mai comparaţi cu alţi copii!

TOTUL DESPRE MAME
nu ne comparati

„Dragi părinți, nu ne mai comparați cu alți copii. Nici noi nu vă comparăm cu alți părinți.”

Nu ne mai spuneți că alții sunt mai cuminți sau că au note mai bune decât ale noastre. Noi nu vă spunem că alți părinți au mai mulți bani sau că-și petrec mai mult timp cu copiii lor. Suntem diferiți și trebuie să ne acceptăm așa cum suntem.

Dragi părinți, comparația ne face rău. Prin comparație devenim frustrați și uneori ne simțim nedemni de voi. Ne-ar plăcea să ne spuneți că aveți încredere în noi. Ne-am dori să ne spuneți cât de mult ne iubiți și că sunteți mândri de noi. Așa am prinde aripi și am avea certitudinea că indiferent de alegerile pe care le-am face, voi, cele mai importante ființe din viața noastră, ați fi acolo să ne susțineți. Iar asta ne face să ne simțim puternici!

Comparația nu ne face mai ambițioși. Din contră. Devenim anxioși, nesiguri și dependenți de aprobarea voastră, iar noi nu vom rămâne copii o viață. Avem nevoie să devenim adulți încrezători, ambițioși, independenți, cu propria personalitate. Așa că dragi părinți, aveți răbdare cu noi.

Poate că alți copii sunt mai liniștiți și nu cer multe, dar ăsta este felul nostru de a explora. Uneori prin gălăgia noastră nu facem altceva decât să cunoaștem lumea. Poate că alți copii învață mai ușor să citească, dar nu ne place tuturor același lucru. Uneori avem nevoie de motive plauzibile pentru a face ce vă doriți. Amintiți-vă de copilăria voastră și, din când în când, puneți-vă în locul nostru. Lumea noastră încă este magică. Avem încă avem tot timpul din lume.

Dragi părinți, aveți încredere în ceea ce facem și, din când în când, lăsați-ne să ne julim genunchii și să cădem în fund fără să faceți o tragedie din asta. Așa vom învăța să ne ridicăm și să o luăm de la capăt. Altfel, vom crește adulți și vom avea nevoie întotdeauna de voi. Iubirea nu înseamnă să fii dependent, ci înseamnă libertate. Fiți sinceri cu voi înșivă, dar și cu noi. Poate că nu veți fi alături de noi o viață întreagă și atunci, noi cum ne vom descurca?

Din când în când, avem nevoie să ne oferiți libertatea de a alege. Sigur că ar fi util să ne îndrumați când nu vom ști pe ce cale să o apucăm, dar mai bine explicați-ne drumurile posibile și lăsați-ne să alegem noi. Dacă vom cădea, vom ști să ne ridicăm așa cum ne-ați învățat deja.

Acum am mai crescut și suntem deja adulți. Fizic cel puțin. Uneori suntem confunzi chiar și la vârsta la care voi aveți deja pretenții de la noi, dar nu ne comparați. Nu ne comparați cu alți adulți care au reușit să aibă un job mai bun decât al nostru. Ce e bun pentru alții nu înseamnă că e bun și pentru noi. Lăsați-ne să ne dăm seama ce ne place și nu ne constrângeți pentru că vom alege prost și nu vom fi fericiți.

Dragi părinți, poate că nu suntem perfecți, dar facem tot posibilul să fiți mândri de noi. Cu siguranță și voi vă doriți același lucru și din dorința asta, poate că uneori mai greșiți. Dar nu-i nimic. Așa învățăm să fim mai buni: cădem și apoi ne ridicăm mai puternici!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa