Nu-mi plac serbările!

Delia Grigoroiu
Serbările de Crăciun/Totul despre mame
Mereu iî prim plan la serbarea de Crăciun
Mereu în prim plan la serbarea de Crăciun |Totul despre mame
Mereu în prim plan la serbarea de Crăciun

De ce nu mi-au  plăcut niciodată serbările de Crăciun și cum sunt serbările de acum

Poate fi o surpriză acum, la peste 20 de ani distanță, atât pentru colegii mei de grădiniță și școală primară, pentru rudele mele de toate gradele, cât și pentru mama și sora mea, dar chiar nu mi-au plăcut niciodată serbările de sfârșit de an. Deși în toate fotografiile de la grădiniță sunt în prim plan, deschid toate festivitățile, am postura dreaptă și mândră în costumele populare în care transpiram, adevărul era că a fost prea mult.

Știu că dădeam spectacole cu dans și cântec oricărui care venea în vizită în clasă, că eram în centrul atenției la toate repetițiile și că învățam toate rolurile colegilor mei, însă mi-a fost greu să le duc pe toate. În spatele dezinvolturii mele precoce și a tuturor proiecțiilor care mă și plasau pe scene internaționale, se ascunde un stres îngrozitor și o frică de a nu greși.

Talentul meu de a juca roluri, de a cânta și de a reține poezii și povești imediat a fost interpretat mereu greșit și a fost folosit pentru a satisface nevoia adulților de a avea o supervedetă într-o clasă de copii care nu aveau chef să recite. Și, pe bună dreptate, cine are chef să iasă în față unor zeci de ochi curioși să-și vadă minunile de copii într-o banală serbare de Moș? În niciun caz eu, însă, cumva am ajuns să joc rolul de întreținător de voie bună pentru copii și părinți.

Povestea merge mai departe!

Cumva, am moștenit acest rol în tot anii de școală și am fost mult timp prezentatoarea de serviciu a balurilor de la școală generală. Până la liceu, când mi-am găsit locul în spatele unei producții de Crăciun pe care am regizat-o și am produs-o, în care am și jucat, dar în care m-am simțit tare bine pentru că eram mai mult în spate decât în față. Iar muzicalul-comedy pe care l-am creat cu ajutorul lui Mihai, cel mai creativ profesor de engleză din lume, a fost cea mai frumoasă serbare de Crăciun din toată copilăria.

Și, uite așa, mi-am găsit și locul și rolul: urma să stau în spatele vorbelor dar și a oamenilor, așa cum fac și acum.

Serbarile de la gradinita/Totul despre mameDin fericire, copilul meu merge la sărbători, nu la serbări

Din fericire, copilul meu are parte de sărbători la grădiniță, nu de serbările clasice. La aceste sărbători toți copiii participă alături de părinți și educatoare în roluri la fel de importante. Împreună am participat la Sărbătoarea lampioanelor și am plecat în căutare de pitici în parcul apropiat, împreună vom împodobi bradul și vom cânta colinde la sărbătoarea iernii, și tot împreună vom participă la Bazarul de Crăciun. Copilul învață cu ușurință cântecele și poeziile sărbătorilor de la grădiniță pentru că nu are presiune, nu trebuie să le învețe pentru alții, ci pentru el. Iar când le învață împreună cu colegii lui, în fiecare zi, în timp ce se joacă, o face relaxat și le reține ușor și e fericit ca nu trebuie sa le repete acasa. De fapt, o face dezinvolt și se trezeste cântând în orice moment al zilei fără să își dea seama.

La voi cum decurg serbările de Crăciun?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa