Modificări ale corpului după naștere, la care nici nu te aștepți

Ramona Dinescu
după naștere

După naștere, corpul mamei suferă o mulțime de modificări și e nevoie de mult timp ca să revină la ce a fost odată. De la sânii care și-au mai pierdut din fermitate, la apetitul sexual scăzut sau chiar absent, toate acestea sunt reminiscențele unei nașteri, despre care puțină lume vorbește.

Când am aflat că sunt însărcinată, am simțit că viața mea se va schimba pentru totdeauna, dar eram atât de entuziasmată de ceea ce mi se întâmpla încât nu am stat să mă mai gândesc la urmări.

Corpul meu s-a modificat de la zi la zi, am luat în greutate, mă lăudam cu niște sâni foarte mari, dar și cu glezne umflate și picioare obosite. Cu kilogramele în plus am rămas și până în ziua de azi, dar și cu alte câteva lucruri care s-au modificat după naștere și de care sper să scăpa în curând. Cu toate acestea, nu regret nici o secundă că mi-am supus corpul la două sarcini, pentru că rezultatele sunt absolut minunate și nici o cicatrice fizică nu poate umbri fericirea de a fi mamă.

După naștere, apetitul sexual este în cădere liberă

Nici în ultimele luni de sarcină nu ai fost chiar în formă, dar dacă și după naștere nu ai poftă de sex, te poți consola cu ideea că nu ești singura. Foarte multe proaspete mămici trec prin asta.

„Ai putea avea nevoie de aproximativ un an de zile ca să revii la pofta sexuală de dinainte de sarcină”, susține Dr. Hope Ricciotti, profesor de obstetrică și ginecologie la Harvard Medical School. „Vei fi atât de concentrată asupra copilului și familiei tale, încât vei avea foarte puțin timp pentru tine, iar asta include și sexul”.

Vei fi atât de obosită și este foarte posibil să nu ai parte de momente romantice în primele luni după nașterea copilului. La toate acestea mai pune și nivelul de estrogen care încearcă să ajungă la normal, ceea ce înseamnă că sexul va fi în coada listei tale de priorități. Vestea bună este că apetitul sexual va reveni la normal după ce te vei obișnui cu noul statut.

„Nivelul de estrogen crește în timpul sarcinii, iar apoi este într-un picaj brusc după naștere. Aceste modificări la nivelul estrogenului se traduc prin scăderea libidoului la foarte multe femei. El se va restabili, însă e nevoie de timp pentru acest proces”, mai spune Dr. Ricciotti.

Burtica rămâne și după naștere

Abia așteptam să nasc ca să pot încăpea în pantalonii mei preferați pe care i-am luat cu mine la maternitate, cu gândul că mă voi îmbrăca cu ei când voi ieși din spital. A fost o mișcare precipitată, căci burta nu dispare atât de repede.

După naștere, multe femei se așteaptă ca burta lor să revină la dimensiunile normale. Este nevoie de minim 6-8 săptămâni pentru ca uterul să se retragă la dimensiunile inițiale, susține DR. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

După naștere și pantofii pot avea surprize pentru tine

Credeai că picioarele sunt umflate doar în timpul sarcinii și din cauza retenției de apă nu te mai încap unele perechi de pantofi? Ei bine, eu mă simt ca surorile Cenușăresei când încercau condurii de cleștar, atunci când probez unele perechi de pantofi ce i-am cumpăra înainte de a rămâne gravidă.

Există femei care din cauza greutății prea mari în sarcină și a modificărilor hormonale, rămân cu o jumătate de număr sau chiar un număr în plus la pantofi. O veste bună? Ai acum scuza perfectă ca să mergi la shopping.

Se modifică mărimea de la sutien

Foarte multe femei se așteaptă să aibă sânii mai mari înainte și după naștere, mai ales dacă alăptează. Dar, după alăptat, de cele mai multe ori sânii vor arăta ca niște baloane dezumflate și mult mai mici. Și asta nu e tot. Cu cât ai mai mulți copii, cu atât sânii tăi vor scădea în dimensiune, mai spune Dr. Ricciotti.

După naștere, părul are tendința să cadă

În timpul sarcinii părul pare mai bogat și mai strălucitor ca niciodată, însă după naștere, el revine la normal și ar putea părea că pierzi foarte multe fire de păr. Însă nu-ți face griji pentru că se va regla în timp. În timpul sarcinii, părul cade mai puțin datorită nivelului crescut de estrogen, însă când acesta scade după naștere, începe și părul să cadă, mai mult decât de obicei, până ce totul se va regla.

Toate aceste transformări de după naștere se petrec în primele 6-8 luni după ce devii mamă. Cu timpul majoritatea se reglează și, dacă îți acorzi puțină grijă și atenție, totul va fi ca la început.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa