Minciuni pe care toți părinții le spun copiilor!

Alexandra Ion

Am făcut o lista scurtă cu minciuni pe care toți părinții le spun copiilor!

În fapt, numărul minciunilor pe care părinții le spun copiilor sunt mult peste numărul celor pe care le-am adunat mai jos, dar de acestea nu a scăpat niciun părinte.

1. Moș Crăciun și toți complicii lui Moș Nicolae, Zâna Măseluță, Moș Ene…

Și tu le-ai spus copilului tău că există. Nu poți avea o altă cale pentru a-l face să creadă în toate aceste lucruri magice. Minciuna este nevinovată, frumoasă, benefică și creatoare de amintiri minunate și pentru părinți și pentru copii.

2. Ești cel mai frumos copil din lume!

Cine nu a spus asta? Mâna sus! Cum? Nimeni! Și e  un adevăr, da! Ești cel mai frumos copil din lume! PENTRU MINE! Aceasta este o minciună, doar dacă te aud alți părinți :).

3. Poți să ajungi ce vrei, când ai să fii mare.

Chiar și președinte! Evident că nu oricine poate ajunge președinte (din fericire!) și totuși părinții inoculează în mintea copiilor faptul că pot să fie orice vor. Este o cale bună pentru consolidarea încrederii în forțele proprii. Are și o variantă un pic sadică: când vei fi mare vei putea face tot ce vrei! Evident că este o mare, foarte mare minciună, dar este bine dacă o spui copilului tău.

4. Dacă nu dormi, rămâi mic sau dacă nu mănânci legume, nu crești.

Este minciună doar pe jumătate, dar așa cum o spun părinții este o minciună în toată regula. Este însă perfect scuzabilă pentru că toți părinții vor că cel mic să aibă o viață sănătosă și o alimentație corectă.

5. Acest lichid de culoare roșie este un medicament amar.

Aceasta este explicația părinților la întrebarea „ce bei din paharul acela?”. Cum să-i spui unui copil că bei ceva cu alcool și îți place? Mai bine îl minți cu seninătate!

6. Trebuie să spui mereu doar adevărul, este rușinos să spui minciuni!

Sigur! Părinții vor ca cei mici să nu spună minciuni. Dar încearcă să-ți imaginezi o singură zi în care nu ai spune, tu, adult, nicio minciună. Este imposibil, nu-i așa?

7. Nu se poate azi/acum, dar o sa încercăm săptămâna viitoare.

Strategia aceasta nu este în sine o minciună. Te bazezi pe faptul că poate vei reuși să împlinești dorința copilului, dar iei în calcul la modul cel mai serios că o să uite sau că va renunța la dorința lui. 

8. Dragostea învinge totul!

Și asta este o minciună pe care părinții o spun copiilor. Probabil că o spun ca și cum ar enunța o speranță în care, la rândul lor, au crezut și de care, adulți fiind, se îndoiesc. Dragostea nu poate învinge totul. Dragostea nu ține de foame, de cald, nu învinge moartea și nu ține loc nevoilor de fiecare zi. Dar este o minciună pozitivă în care copilul poate să creadă pentru că o să vină vremea în care, la rândul lui, o să evalueze lumea prin propria sa percepție. A crede în aceată idee îi oferă o șansă în plus spre o atitudine pozitivă față de viață. Deci spune-o fără reticențe… În fond, dragostea învinge tot! Eu chiar cred asta!

Teoretic, toate aceste minciuni pe care părinții le spun copiilor sunt nevinovate și nu fac rău. În parte, ascund lucrurile pe care părinții nu le pot face, din cele mai variate motive, în parte sunt strategii instinctive pe care părinții le aplică. Dacă cei mici știu sau nu că sunt mințiți, este o altă poveste…

Nu uita să ne dai like pe Facebook pentru a fi la curent cu toate articolele noastre!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa