Meniul de la grădinița copilului este extrem de important pentru orice părinte. Este unul dintre criteriile la baza căruia este aleasă sau nu o unitate de învățământ. Doar că fiecare promite o alimentație sănătoasă și meniuri adaptate copiilor, iar părinții află după ce copiii încep să o frecventeze că lucrurile nu stau chiar așa.
Din punct de vedere legal, fiecare grădiniță ar trebui să lucreze cu un nutriționist care să elaboreze meniuri adaptate vârstei celor mici. Legea este valabilă atât pentru grădinițele de stat, cât și pentru cele private. Totuși, acest lucru nu se întâmplă mereu.
Dana P., una dintre cititoarele Totul despre Mame, ne-a scris pe adresa redacției experiența pe care a avut-o cu o grădiniță privată din județul Sibiu, în urma căreia copilul ei, în vârstă de 2 ani și 6 luni, s-a îmbolnăvit.
Copilul nu mai merge la grădiniță din data de 20 mai 2022. Părinții au preferat să îl țină acasă pentru a putea urma tratamentul pentru bilă și ficat mărit. De când stă acasă fata nu a mai vomitat deloc, așa cum se întâmpla cât timp a mers în colectivitate.
Iată mai jos mărturia mamei despre situația prin care a trecut:
Promisiuni de mâncare sănătoasă și transparență
„Cu emoție și speranță ne-am înscris la o grădiniță privată, pentru că la stat nu erau locuri. Ne-au încântat promisiunile cu spălatul pe dinți după fiecare masă, cu mâncarea sănătoasă, cu activitățile de clasă super faine, cu transparența în toate. Ce să zic, erau pe placul nostru pentru că era o continuitate a muncii depuse acasă.
Părinții noștri, acum 37 de ani nu primeau asemenea garanții. Ei bine, minunea a ținut 3 zile. Sau nici măcar. Și-acum îmi amintesc meniul afișat pe geamul grădiniței. Am fost șocată: porc, porc și porc. În prima săptămână am avut porc în fiecare zi sub formă de diverse preparate: ciorbă de porc, escalop de porc, tocăniță de porc, sărmăluțe din porc cu smântână. Din meniu nu lipsea castravetele murat, cacao cu lapte, cereale cu lapte. Aveam carne la ciorbă, aveam carne și la felul doi. Tot ceea ce nu-i dădusem noi până atunci se afla în acest meniu. Învățasem despre sare și zahăr degeaba.
Mă gândeam cu groază la băiețelul meu care avea să mănânce asta. Mă gândeam la toate materialele citite despre cum să-i ofer mâncare cât mai sănătoasă și ce-i drept, nu primise până atunci porc, nici salată de varză, nici ciorbă de fasole boabe, nici castravete murat. Atunci au început problemele. Copilul vomita zilnic sau la două zile după ce mânca. Era singurul simptom.
Cât a stat acasă copilul nu a mai vomitat
După ce vomita era vesel și-și vedea de activităti, cel puțin așa mi se spunea. L-am dus la pediatru, la urgențe, peste tot. Copilul nu părea să aibă ceva. S-a îmbolnăvit de otită, a stat acasă câteva zile. Nu a avut niciun episod de vomă. A stat 10 zile în vacanța de Paște, totul a fost bine.
Cum ajungea la grădiniță primeam mesaj că iar a vomitat. L-am dus iar la pediatru, totul părea ok cu el. Toți medicii la care am fost mă întrebau ce-a mâncat. Scoteam meniul și le citeam. Absolut toți au ajuns la concluzia că mâncarea este neadecvată vârstei, așa cum credeam și eu.
Am fost la alt pediatru, și iar la alt pediatru, i s-a făcut ecografie, concluzia medicilor a rămas la fel. De câte ori anunțam conducerea grădiniței mi se spunea că meniul este echilibrat, este întocmit de nutriționist, este verificat de medicul unității. Nici până în ziua de azi n-am aflat cum îl cheamă pe nutriționist.
Diagnostic: bilă umedă
Când medicul cu competență în ecografie mi-a zis că băiatul are bilă umedă și că trebuie să țină regim atunci m-am adresat iar conducerii. Degeaba. Meniul lor era unul echilibrat, întocmit de nutriționist, aprobat de medicul cu care aveau contract, puiul de om era un „copil problemă”, un „copil cu nevoi speciale”…
Devenisem incomodă, puneam multe întrebări, le reproșam promisiunile, așa că, ne-au exmatriculat renunțând la contractul încheiat și trimițându-ne la grădinițe vegane. Singura nevoie specială a puiului de om era o alimentație adecvată pentru vârsta de 2 ani și 6 luni. Atât.”
CITEȘTE ȘI: 10 lucruri care nu ți se spun la grădiniță
Recomandări privind carnea de porc pentru copii
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății carnea de porc poate fi introdusă în alimentația copiilor încă de la 6 luni, însă părinții trebuie să țină cont de cantitatea de proteine. Potrivit Ministerului Sănătății din Irlanda un copil de doi ani nu trebuie să consume mai mult de 3 porții de carne de porc pe săptămână, o porție reprezentând 30 g.
În România există o Lege a alimentației copilului în grădinițe și școală – Legea nr. 123 din 27 mai 2008, care cuprinde o listă cu reguli pe care unitățile de învățământ trebuie să le respecte. Acolo este specificat clar că se recomandă să fie carne roșie în meniu doar ocazional.