Masa în familie salvează sănătatea copiilor. 7 soluții pentru a convinge copiii să stea la masă

Geta Roman, director editorial

Masa în familie îmbunătățește comportamentul adolescenților, îmbogățește vocabularul copiilor mici și îi învață să mănânce sănătos.

 În ultimii douăzeci de ani, zeci de studii au confirmat ceea ce părinții intuiau: statul la masă împreună cu familia este bun pentru suflet, creier și corp. Studiile au arătat că luatul mesei influențează multe comportamente ale adolescenților pentru care părinții se roagă: reduce procentul celor care consumă droguri, bolile de alimentație, depresiile și crește media notelor la școală și stima de sine. Pentru copiii mici, conversația de la masă aduce o îmbogățire a vocabularului mai mare decât atunci când le citești. Iar cireașa de pe tort: copiii care iau cina regulat în familie ajung tineri adulți care mănâncă mai sănătos, cu risc mai mic de obezitate. Iată câteva sfaturi pentru a vă crește șansele ca mesele în familie să devina o obișnuință.

  1. Nu trebuie să fie neapărat zilnic

Nu trebuie să luați cina împreună în fiecare zi pentru a profita de aceste beneficii. Poate fi și micul dejun, prânzul în weekend, o gustare înainte de culcare sau combinații între acestea. Ideea este să încerci cât mai des să aduci împreună familia la masă, să împartă aceeași mâncare și să discute despre lucrurile care îi interesează.

Cele 10 reguli de bune maniere la masă, pe care copilul e bine să le știe

  1. Jucați-vă cu mâncarea

Joaca s-a mutat aproape complet online zilele astea și atât copiii, cât și adulții, nu mai au ocazia să se joace cu obiecte reale, care pot fi atinse, mirosite sau transformate. Așa că jucați-vă împreună. Gătitul este o activitate care încă ne implică simțurile și mâinile, și este ceva ce încă putem face împreună. Copiii pot ajuta măcar la salată; pune-i să aleagă legume pentru a crea fețe, mașini sau copaci. Joacă-te cu gusturile, adaugă o aromă nouă sau un condiment nou și pune-i pe toți să ghicească ce este.

  1. Se poate

În ciuda programului încărcat al părinților și al sumedeniei de activități extrașcolare ale copiilor, este, totuși, posibil să luați împreună măcar cina. Întregul proces de gătit și mâncat poate dura doar o oră (30 de minute gătitul și aranjatul mesei, iar masa durează, în medie 22 de minute), iar ora aceasta face diferența. Dacă încă ne-am cultiva singuri legumele, am cânta la instrumente sau am croșeta pe prispă, poate nu ar fi nevoie de cina în familie, dar este momentul zilei în care putem cel mai ușor să interacționăm. Când copiii se simt conectați cu părinții, este ca o centură de siguranță pe drumul asfaltat dar plin de gropi al copilăriei.

  1. Încercați noi activități și eliberați talentele

Cina poate fi locul perfect pentru a încerca noi lucruri. O cină în familie este ca un teatru de improvizație. Familia se prezintă în fiecare seară și, ca un grup, pot încerca noi căi de a interacționa. Sau comportamentul unui membru poate declanșa o cascadă de răspunsuri de la ceilalți. De exemplu, o familie poate decide să se abțină de la a face orice comentariu negativ la masă și să vadă ce se întâmplă. Sau un adolescent poate fi invitat să gătească într-o seară pentru toată familia, sau să facă un playlist de melodii pentru cină.

  1. Povestiți lucruri din istoria familiei

Cina este cel mai potrivit moment pentru povestit, iar copiii care știu istoria familiei sunt mai optimiști și mai încrezători în ei înșiși. Cele mai bune sunt poveștile în care ceva rău poate fi îndreptat, genul „dacă viața îți dă lămâi, fă limonadă”. Poveștile ne ajută să înțelegem lumea și îi ajută pe copii să se simtă conectați la ceva mai mare decât ei înșiși. Povestiți întâmplări despre voi sau rude, de când erați de vârsta de acum a copiilor. Povești despre primele iubiri, primul loc de muncă, cum au fost alese unele nume, un animal din copilărie, o rețetă favorită sau un dezastru din bucătărie.

Masa în familie: pui cu pesto și legume

  1. Stați conectați

Conversația la masă este una dintre cele mai bogate experiențe pe care o poți oferi copilului. Când mai stăm să vorbim pentru atâtea minute, oferind comentarii și explicații pe un subiect? Încearcă să pui copilului întrebări care să treacă de banalul „cum a fost la școală”. În loc de asta încearcă un set, pune-l să îți spună un lucru bun și un lucru rău care s-au întâmplat în ziua respectivă și un lucru pe care și-l dorește pentru următoarea zi.

  1. Este bine și pentru tine

Ritualuri ca cina, care pun ordine într-o lume adesea scăpată de sub control, le folosesc și adulților. Să știi că o anumită parte a zilei se va derula în același fel, zi după zi, este relaxant.

Așa că sună clopoțelul și invită-i pe toți să luați masa în familie. Este mai mult decât o simplă potolire a foamei. Mâncarea aduce familia la masă, dar conversația și poveștile o ține acolo. Poți crea relaxare, distracție, joacă și conversații profunde – cu fiecare masă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa