Mamă singură? Copilul tău va fi bine!

mama-singura-totul-despre-mame
Ajutor de până la 1.200 de lei pentru mamele singure de la Primăria Capitalei

„Rămân cu el de dragul copilului. Nu vreau să fiu mamă singură!”

Nu. Nu trebuie să rămâi cu el de dragul copilului. Indiferent de relația voastră, el îi va fi tată în continuare, iar tu vei fi împăcată cu ideea că nu l-ai crescut într-o relație disfuncțională. Poate că ți-e greu, poate că suferi și există multă tristețe în sufletul tău, însă dacă vrei cu adevărat să vă fie bine, încearcă să nu-l împovărezi cu resentimentele tale față de tatăl lui.

Știu, nu poți fi veselă și cu chef de joacă când tu simți altceva, însă hai să vedem împreună ce poți face!

1. Mamă singură nu înseamnă femeie singură

Este posibil să te sperie gândul că poți fi o mamă singură, că ziua va fi prea scurtă pentru a-ți îndeplini responsabilitățile, că noaptea nu-ți va fi suficientă pentru a te odihni, dar e la mijloc fericirea și liniștea ta. Dacă tu vei fi o mamă liniștită și fericită, copilul tău va simți asta. Știu că e greu să crești un copil chiar și în doi, dar de una singură poate fi de-a dreptul copleșitor. Pune în balanță cum te simți în relația ta, apoi gândește-te că ai dreptul să fii fericită! Copilul tău are nevoie să te vadă liniștită.

2. Vei face o echipă bună cu copilul tău

A fi mamă singură nu înseamnă că nu vei mai avea timp pentru tine. Apelează cu încredere la membrii familiei sau chiar la tatăl lui atunci când ai nevoie de puțin timp pentru tine.

Fie că ești mamă singură, fie că nu, nu-ți face griji! Nu relația te face o mamă extraordinară, ci felul în care îți crești copilul! Pentru zilele când te simți neputincioasă sau pentru atunci când ai nevoie de un sfat de la specialiști, îți recomandăm să citești „Parenting necondiționat”, scrisă de Alfie Kohn, pe care o găsești aici. Vei găsi răspunsuri la aproape orice întrebare despre cum și ce ar trebui să le spunem copiilor.

3. Nu intra într-o competiție cu tatăl copilului

Faptul că ești o mamă singură nu înseamnă că trebuie să intri într-o competiție pentru a obține afecțiunea copilului. Nu contează cine îi cumpără mai multe jucării, cine îl scoate mai des la plimbare sau cine petrece mai mult timp cu el. Important este să rămâneți părinți echilibrați, chiar dacă nu mai formați un cuplu.

4. Vorbește des cu copilul

Ai încredere să-i spui atunci când nu te simți bine. Vei fi surprinsă să afli de câtă înțelegere pot da dovadă copiii. Important este să nu-l încarci cu sentimente de vinovăție sau să-i distrugi imaginea tatălui. În fond, dacă nu a fost un bărbat potrivit ție, nu înseamnă că nu poate fi un tată bun.

5. Păstrează-ți calmul

Vor fi zile când te vei simți extenuată sau doborâtă de responsabilitățile zilnice, dar nu lăsa ca perspectiva acestor zile să te facă să amâni să iei o decizie. Timpul va trece și vei ajunge să te întrebi ce ai făcut cu viața ta.

6. Nu te descărca pe copil

Este posibil ca la un moment dat să dai frâu liber frustrărilor tale. Nu o face pe umerii copilului tău. El nu are capacitatea de a gestiona o problemă emoțională atât de gravă și se va simți vinovat. Până la urmă, dacă și ție îți este atât de greu, de ce să crezi că în cazul lui va fi altfel? Un copil se va speria întotdeauna dacă își vede mama copleșită de probleme, plângând sau văitându-se pentru că nu va ști ce se va întâmpla cu el. Dacă vei te simți copleșită de situație, apelează la un specialist.

7. Impune reguli

Dacă v-ați hotărât să vă despărțiți, impune reguli de la bun început. Să fii mamă singură nu înseamnă că trebuie să te ocupi doar tu de copii. Lasă-i să-și petreacă cel puțin un weekend pe lună cu tatăl lor, iar tu ieși din casă și redescoperă lumea. E important să-ți refaci viața fără să te simți vinovată, iar copiii trebuie să înțeleagă că voi veți rămâne întotdeauna părinții lor și că îi veți iubi necondiționat.

Citește și:
Amintiri din copilăria… mamei
Cum să creşti un copil recunoscător?
Poţi creşte la fel doi copii?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa