Mama e șefa-n casă!

mama-e-sefa-in-casa-totul-despre-mame

De ce trebuie să fie mama fericită?

Nu știu cum e la voi, dar la noi mama e șefa-n casă. Și când spun asta nu mă refer nici pe departe la decizii (care se iau împreună), ci mai degrabă la starea emoțională a familiei. Pe scurt, dacă mama nu e bine, nimeni nu e.

Nu e un secret pentru nimeni faptul că starea emoțională a mamei influențează starea emoțională a membrilor familiei.

Citește și: A fost odată o femeie. Apoi a devenit mamă.

Pe scurt, mama trebuie să fie fericită. Și nu, nu fac discriminare și nu îi dau TOT ei încă o sarcină în plus. Știu că mamele au o groază de „trebuie” în viața de zi cu zi, și tocmai acesta este deja unul dintre motivele pentru care cred că este important să fie fericită. Altfel cum să poți face atâtea lucruri?

Ce se întâmplă când mama nu e fericită?

1. Copilul poate fi influențat de emoțiile negative ale mamei. Starea sufletească a mamei este unul dintre cei mai importanți factori care influențează dezvoltarea copilului, iar acesta este un lucru pe care îl știm încă de când copilul e în burtică. Nu degeaba ni se recomandă să facem tot ce e posibil pentru a ne relaxa, pentru a ne odihni, pentru a ne vindeca rănile emoționale atunci când așteptăm un copil. Dacă ați fost însărcinate și ați avut vreodată stăti de anxietate sau de furie, știți deja că fătul reacționează.

Mai mult decât atât, există studii din care reiese faptul că un bebeluș nedorit sau a cărui mamă se confruntă cu depresii poate avea probleme de comportament mai târziu și îi poate fi dificil să își controleze emoțiile.

În primii ani de viață, copilul își construiește imaginea despe lume și în funcție de starea emoțională a mamei. Atunci când copilul percepe un surplus de anxietate sau furie la mama sa, comportamentul lui se va regla în funcție de emoțiile ei, iar lumea va fi percepută în mod dezechilibrat ca fiind un loc din cale afară de periculos sau de nedrept.

2. Relația de cuplu se răcește. Când mama este nefericită, căsnicia se zguduie ca un castel din cărți de joc. Știm că sarcina vine cu schimbări în viața fiecărei femei, știm că uneori ți-e greu să te mai recunoști când te uiți în oglindă sau că te întrebi ce s-a mai ales de cărțile tale de vizită pe care nu le-ai mai folosit de luni întregi. Știm! Și mai știm ceva: că partenerul tău de viață va fi sacul tău de box și că îi vei trage câte un pumn (la figurat, da?) de fiecare dată când nu te vei simți bine. Dar, atunci când zilele trec și mama tot nu este bine, sacul de box se poate rupe…

Mama e șefa-n casă, iar asta nu înseamnă că ea trebuie să le facă pe toate, ci că trebuie să primească sprijin, înțelegere și dragoste necondiționată. Pentru că, atunci când mama e bine, toată lumea este bine! Am zis!

Citește și: Semne că ești epuizată psihic

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa