Îngrijirea nepoţilor îi jută pe bunici să trăiască mai mult

Marina Rosenfeld

  Îngrijirea nepoților sau a altor copilași pot face viața mai ușoară și chiar o pot prelungi cu până la 5 ani, conform mother.ly. 

  A fost un weekend lung. Sunteţi stresată cu atâtea îndatoriri de mămică. Aţi vrea o pauză peste weekend, dar nu vreţi să vă împovăraţi părinţii. Ei nu se simt deranjaţi, plus că îşi adoră nepotul. Dar mai e un motiv pentru care e bine să petreacă timp cu nepotul. Așa cum arată un studiu public în “Evolution and human behavior”, bunicii ce petrec timp cu nepoţii sau îi îngrijesc constant au un risc mai mic de a deceda pe o perioadă de 20 de ani, faţă de alţi adulţi care nu au rol de îngrijitori. Concluziile au fost trase analizând datele  din Berlin Aging Study, care a urmărit sănătatea a peste 500 de oameni cu vârste de peste 70 de ani.

  De ce este sănătoasă îngrijirea nepoților?

  Dr Ronan Factora de la Clinic din Cleveland, care nu a fost implicată în studiu, a declarat pentru ABC 6 că pe măsură ce îmbătrânim trebuie să rămânem activi şi să fim implicaţi social, trebuie să ne stimulăm cogniţia. Toate ceste lucruri ne permit să îmbătrânim frumos.

  De aceea se pare, bunicii ce îngrijesc nepoţi trăiesc în medie cu 5 ani mai mult decât  ceilalţi care nu fac asta.

  Beneficiile îngrijirii copiilor nu se aplică doar bunicilor. Studiul citat mai sus a constatat că şi cei ce îngrijesc copii cu care nu sunt înrudiţi trăiesc mai mult. Aceştia trăiesc în medie cu trei ani mai mult.

  Desigur, asta nu înseamnă să vă lăsaţi copiii pe mâna părinţilor tot timpul. Studiul arată de asemenea că cei care se ocupă tot timpul de copii resimt stresul fizic şi psihic. Ei pot cădea în depresie, mai ales dacă au în istoric o asemenea tulburare. Cu alte cuvinte, este vorba despre echilibru.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa