Vocea ta. Eu vreau copii, el vrea să copilărească. Ce facem?

Adriana Moscu
cand-el-nu-vrea-copii-totul-despre-mame

E contraproductiv să stai într-o relație în care tu vrei copii, iar el nu

Nu a fost clipă conștientă din viața mea în care să nu-mi doresc copii. Pe vremuri visam că voi avea patru: trei băieți și o fată, care trebuia să fie cea mai mică dintre ei.

Visând cu ochii deschiși, le stabilisem și combinațiile cromatice dintre ten, ochi și păr: unul trebuia să aibă ochii albaștri, pielea albă ca laptele și părul negru ca abanosul, altul ar fi trebuit să fie roșcat cu ochii verzi, un altul – blond cu ochi căprui. Iar fata: neapărat bălaie cu ochii azurii, așa cum văzusem și citisem eu în basme că au prințesele.

Citește și: 15 simptome precoce de sarcină

“Dacă mai insistai puțin”…

Așa că de fiecare dată când mă îndrăgosteam mai serios, mă și vedeam legănându-i copiii, alergând pe pajiști verzi, bucurându-ne simplu, dar împreună, de viața de familie. Ce să-i faci, citisem prea multe romane în neconcordanță cu realitatea… Fire romantică, ceasul meu biologic a bătut foarte devreme, și când i-am spus iubitului meu de la 20 de ani că vreau să facem un copil împreună, am crezut că-i fac cea mai frumoasă declarație de dragoste. Însă el s-a speriat. Și a tot amânat. Stăteam amândoi pe bancă, unul în brațele celuilalt, era toamnă afară și toamnă și în sufletul meu, pentru că mă îndrăgostisem de altcineva și visam acum la copiii altui bărbat. “Dacă ai mai fi insistat puțin, poate că aș fi început să-mi doresc și eu copii”, mi-a spus el atunci. N-a fost să fie.

Mai bine mai devreme decât prea târziu

Acum, la 16 ani distanță de la acel refuz, după doi copii și un divorț, mi-am învățat bine lecția. Viața mea s-a schimbat și, odată cu ea, și opțiunile. Când am simțit că noua relație devine serioasă, i-am mărturisit partenerului meu de acum teama de a rămâne din nou însărcinată, reținerea de a avea încă un copil. L-am rugat să se gândească și apoi să-mi spună dacă este de acord cu punctul meu de vedere. Nu i-am dat speranțe false deși, amândoi am lăsat o portiță deschisă – dacă, la un moment dat, soarta va decide altfel, un copil va fi binevenit în familia noastră. Dar nu e o prioritate pentru niciunul dintre noi. De-abia după ce m-am convins că părerile noastre converg, am hotărât că putem merge mai departe.

Acum, pe măsură ce înaintez în vârstă, mi s-a relevat încă un adevăr: dacă unul dintre parteneri nu își dorește copii, nu înseamnă neapărat că nu-l iubește pe cel de lângă el. Viața are mult mai multe nuanțe decât alb și negru, e bine să analizezi pe îndelete dacă un copil este singurul proiect sau aspect care te ține alături de persoana iubită.

Cât să aștepți?

Dacă și tu ești în această situație și nu știi cum să interpretezi refuzul partenerului de a avea copii, e bine reflectezi la câteva întrebări și sfaturi care se pot dovedi lămuritoare:

  • Cât ești dispusă să-l aștepți? Dacă ești în pragul vârstei de 30 de ani sau l-ai depășit deja, trebuie să știi că șansele tale de a avea copii pe cale biologică nu cresc, ci dimpotrivă;
  • Comunicați și încearcă să afli dacă refuzul lui este permanent sau se referă la o anumită perioadă de timp. Poate nu se simte pregătit, poate a avut o traumă emoțională și are nevoie de timp pentru a o depăși;
  • Gândește-te ce-ți dorești mai mult – să ai copii sau să rămâi în relația actuală? Cu vremea, prioritățile se pot schimba. Iar dacă va fi prea târziu să aveți copii împreună, există posibilitatea adopției: sunt atâția copii minunați care merită atenția și afecțiunea voastră;
  • Nu e onest să rămâi însărcinată fără să-l anunți. Nu miza că ar putea să-și schimbe părerea – unele persoane sunt inflexibile și foarte conștiente de ceea ce-și doresc de la viață. Ești pregătită să fii o mamă singură? Chiar și-așa, rămânând însărcinată îi vei forța mâna – nu este etic, pur și simplu.

Cât despre mine, după doi copii făcuți la prima tinerețe și un mariaj ratat, nu regret nicio secundă faptul că am devenit mamă. Orice greutate sau neajuns devin mărunte în fața plenitudinii pe care doar maternitatea ți-o poate oferi. E de ajuns să privești în ochii copiilor tăi, pentru a descoperi acolo o lume întreagă de minuni și bucurii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa