Dragi părinți la început de drum, nu vă proiectați deziluziile în copilul vostru!

Ruxandra Rusan
părinți la început de drum
Părinții nu trebuie să lase copilul să își scrie propria poveste/ Shutterstock

Vă pregătiți pentru o călătorie care vă va marca existența. Dragi părinți, veți descoperi în voi resurse pe care nu știați că le aveți, drumul va fi câteodată anevoios, de cele mai multe ori glorios. Dar la final veți privi rezultatul călătoriei voastre: un OM NOU NOUȚ!

Dragi părinți la început de drum, sunteți creatori de viață proaspătă!

Copilul vostru este ca o coală albă de hârtie. Pur, imaculat, gata să se lase scris și să spună o poveste, povestea vieții sale. Însă voi nu sunteți autorii acestei povești, voi sunteți cei care vegheați la cursul ei, la ordinea capitolelor. Sunteți personajele secundare din viața eroului principal, copilul vostru.

Veți avea momente de derută, când veți simți că habar n-aveți încotro s-o luați, când nervii voștri vor fi întinși, când vă va prinde oboseala din urmă și vă veți întreba dacă faceți bine ce faceți. Veți simți îndoială, dragoste, siguranță, teamă, bucurie… un melanj infinit de sentimente care vă vor defini complex.

Veți descoperi că OMUL pe care l-ați făcut vă va da lecții profunde de generozitate și de restabilire a priorităților. Veți înțelege că timpul trece cu rost, că firele albe din cap au fiecare o istorie și un subînțeles. Veți vedea viața ca pe o înlănțuire de sensuri, și nu ca pe o continuă căutare a sinelui. Acesta este darul cel mai frumos pe care vi-l va face OMUL nou.

Generația de OAMENI NOI

V-aș spune, dragi părinți la început de drum, din experiența mea de mamă, că primul lucru pe care îl avem de învățat este să ne privim copiii ca pe niște oameni de sine stătători, și nu ca pe niște prelungiri ale propriilor noastre destine. Nu avem voie să proiectăm în ei deziluziile noastre, tristețile, regretele sau speranțele noastre. Omulețul nou va avea o fire a lui, cu visele lui, cu abilitățile lui.

Nu îl tratați ca pe o ființă inferioară, doar pentru că nu știe, încă, să spună ce simte sau să își stăpânească pornirile instinctive. Dați-i voie să crească în felul lui; să croiești drumul copilului tău pas cu pas este ca și cum ai crește un bonsai. Arată frumos, ordonat și rămâne atât cât vrei tu să fie.

Dar imaginați-l liber, în natură, dezvoltat deplin, fără foarfeci abile care să îl oblige să rămână mic. Până la urmă, bonsaiul e o formă crudă de artă. Iar voi, tineri părinți, sunteți pământ, soare și apă pentru copilul vostru. Nu tăiați în forme prestabilite, ci hrăniți, vegheați, iubiți, înțelegi, iertați, și apoi minunați-vă în fața miracolului care crește în fața voastră.

Tipare vechi

Suntem o generație care a crescut după reguli pe care acum le găsim învechite. Vrem să revoluționăm meseria de părinte, iar asta înseamnă să le dăm copiilor noștri curajul să fie așa cum sunt ei. Curați, buni, curajoși, echilibrați, suficient de stăpâni pe sine ca să nu simtă nevoia să fie stăpâni peste alți oameni. Iar calitățile acestea, darurile acestea, dragi tineri părinți, vor veni din ceea ce veți face voi.

Dacă veți evita să criticați, să demolați, să rușinați copiii, dacă îi veți respecta și veți avea puterea să nu cedați propriei furii în fața furiei lor, a celebrelor tantrumuri. Dacă veți educa prin exemplu, și nu prin forță, prin înțelegere, nu prin supunere, dacă le veți oferi copiilor voștri celebra undiță, în loc să le puneți mereu peștele pe masă, metaforic vorbind.

Învățați-i să-și pescuiască singuri bucuria, împlinirea și succesul personal. Să aibă încredere în ei înșiși, pentru că voi aveți încredere în ei. (Învățați să oferiți o astfel de educație copilului vostru chiar de la cel care a introdus conceptul de ”parenting necodiționat”, Alfie Kohn. Detalii AICI.)

Învățați să fiți părinți noi

Unele lucruri vor veni natural, le veți ști și le veți găsi în sufletul sau în mintea voastră. Altele se pot învăța, sunt ca niște unelte cu care o generație care are propriile traume se vindecă pentru a putea fi părinții sănătoși și extraordinari pe care îi merită copiii voștri. Vă mai spun un secret: timpul zboară extraordinar de repede, ca și cum s-ar accelera toate din momentul în care devii părinte.

Ne trezim într-un soi de roller-coaster și nu avem întotdeauna mult timp la dispoziție să ne găsim cuvintele sau reacțiile. Tocmai de aceea, antrenaţi-vă, ca să știţi ce aveţi de făcut. Deschideți-vă mintea mai mult decât aţi făcut-o vreodată, fiţi gata să lucraţi cu voi înşivă, proaspeţi părinţi! Simţiţi, învățați, gândiţi și purtaţi-vă cu copilul vostru așa cum vă doriţi să se poarte ceilalți cu voi. Iubiţi-l, si iubiţi-l necondiționat, până la capăt, exact așa cum e el!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa