Dilemele unei zile fără internet

Raluca Manea
fara-internet-totul-despre-mame

Când eşti fără internet, viaţa este muuuuult diferită!

Să vedeți ce am pățit noi în ajunul Crăciunului! Da, în ziua aceea în care se termină Calendarul de Advent, se anunţă musafiri şi colindători pe seară, casa e haos, cadourile încă aşteaptă să fie împachetate, căţelul are nevoie urgentă de baie si soţul întârzie într-un trafic infernal. Colac peste pupăză, a picat netul şi am rămas o zi întreagă fără internet!

Şi ce dacă a picat netul? Cu doi copii mici (cel mare e la bunici), ziua e suficient de aglomerată ca să nu mai simt lipsa socializării pe Facebook, nu? Hmmm… să vă povestesc cum e la noi când pică netul!

Ziua începe cu ciocolată, se anunţă teribilă!

Din camera fetiţei se aude obsesiv “Muzica e viaţă mea, toată ziua aş cânta!”. Nu, nu cântă Cati, e doar microfonul ei preferat, care are 100% dreptate. Muzica e viaţa ei, iar fără lista de cântecele de pe YouTube, Cati e mult mai agitată. Ea are nevoi speciale, iar filmuleţele pentru  copii fac parte din rutina zilnică. Fără internet, acestea lipsesc.

Până la 10 reuşesc să schimb copiii în haine curate şi îi servesc bebeluşului iaurtul preferat. Am jurat de la bun început că acestui copil nu-i voi da să mănânce cu desene, reclame sau filmuleţe, aşa că preiau eu rolul televizorului ambulant. Epuizez onomatopeele, de la “vaca face muuu” şi până la avionul cu reacţie ce aterizează în gura maaare-maaare. Şi bebe ştie să bârâie ca toate motoarele, aşa că la sfârşit el are iaurt pe pleoape, eu pe genunchi, iar totul în jur e stropit cu picături mici şi albe.

Mă realimentez cu combustibil (aka ciocolată)

Plasez bebeluşul în centrul de activităţi (loc detestat, dar singurul în ce e cât de cât safe pentru cele cinci minute în care e musai să fac ceva fără el în braţe). Sau nu? Cobor să pregătesc mâncarea fetiţei şi când dau să bag blenderul în fructe ceva sună suspect. Am spus sună? Pardon… e suspect de linişte. De ce nu urlă bebe? Urc scările în grabă. Bebe ronţăie fericit o bucată de plastic. Pe unde-o fi găsit-o? Sustrag plasticul, ceea ce se lasă, evident, cu proteste zgomotoase.

Jurasem să nu îi dau bebeluşului să mănânce cu desene, da. Însă aveam disperată nevoie să îl fac să mănânce cu ele, doar cât să o pot hrăni pe fetiţă. Un episod (sau două) de Sparkabilities sunt esenţiale să pot hrăni fetiţa în linişte.

No net, no Sparkabilities.

Dilema 1: cum să  împac şi capra (bebe urlător) şi varza (fetiţa flămândă)? Cu bebe în odiosul centru de activităţi (să nu atace smoothie-ul lui Cati), cânt şi fluier Old MacDonald had a farm cât durează masa. Din toţi rărunchii. Doar asta funcţionează.

Iar ciocolată

Domnul de la cablu spune că îşi face drum  să remedieze problema: situaţia se accelerează urgent. Speed cleaning nu mai înseamnă cele 15 minute în care faci curat după un telefon inopinat de la soacră. Conceptul se upgradează: speed cleaning înseamnă acum câtă bucată de chiuvetă reuşesc să curăţ în timpul parcurs de bebe de la un capăt al holului până în baie. Jumătate? Îl iau pe sus şi îl plasez din nou în capăt, în vreme ce alerg să curăţ şi cealaltă jumătate. Repetăm până termin toată baia, şi mă gândesc cât de bine mi-ar fi prins măcar acum un episod din Sparkabilities. Apoi mă simt ca după o oră la sală.

Realimentez

Până la două, strâng jucăriile împrăştiate peste tot în hol, fac paturile, salvez bebeluşul din bucluc de câteva ori, o schimb pe Cati cel puţin o dată, dau câteva telefoane  şi pornesc maşina de spălat.

Când vine soţul de la serviciu, mă întreabă mirat:

– De ce are bebeluşul ciocolată pe faţă?

Dilema 2: să îi spun că am sărit să-i scot un carton din gură tocmai când… realimentam?

– Să fie mai dulce la pupat, mă fofilez eu.

Până la şase, căţelul e spălat şi casa arată onorabil. Soţul a preluat din sarcini, iar bebe a adormit în căruţ.

Dilema 3: să mă aventurez să fac prăjiturele?

Nope, reţeta e pe net.

Primim musafirii cu drag şi colindătorii cu zâmbetul pe buze.

P.S. După două ore în care domnul de la cablu NU a reuşit să restaureze reţeaua, ne-a făcut surpriza şi a reparat-o în ziua de Crăciun. Pe la sfârşitul zilei, reuşesc să trimit şi eu tradiţionalele urări virtuale.

Totul e bine când se termină cu bine.

La voi cum e o zi fără internet?

Citeşte şi:
Cât de liberi ne putem lăsa copiii pe internet?
Se dă niste informaţie. Ce facem cu ea?
Mamele şi educaţia timpurie (şi 12 idei de activităţi cool)
24 de ore de mămică: ce face ea toată ziua

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa